Η κρύα εκδίκηση των αντι-σορτάκηδων!

Δεν είναι μόνον η άνοδος - ανάκαμψη των τραπεζών και το ”τρέξιμο” της περιφέρειας που πυροδοτούν εκ νέου το ενδιαφέρον για τη Σοφοκλέους, αλλά και το γεγονός ότι η ίδια αποκτά πλέον χαρακτηριστικά κινούμενης αγοράς, με τους αντι-σορτάκηδες να καταγάγουν (προς το παρόν) σαρωτική νίκη έναντι των ”σορτάκηδων”.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, καθώς ο Γενικός Δείκτης τιμών ξεκίνησε την ημέρα με ”άγριες” διαθέσεις, με την Εθνική να ανοίγει στο +8,5%, βάζοντας τέλος στις όποιες προσδοκίες περί διόρθωσης στο άνοιγμα, εξέλιξη που οδήγησε και σε έντονο squeeze στην αγορά παραγώγων, όπου όσοι προσπαθούν να πάνε σε ένα round-trip τα ΣΜΕ που είναι short, δυσκολεύονται σε καθημερινή βάση να συντηρηθούν εντός των περιθωρίων ασφάλισης.

Κι αν η Εθνική – που ”κόβει” σε μια εβδομάδα – μπορεί να προσελκύει κάποιους βραχυχρόνιους που επιθυμούν να πάρουν το bonus του μερίσματος, το γεγονός ότι η ανοδική κίνηση βρήκε ”πάτημα” στο σύνολο των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης σίγουρα προσδίδει την καθολική φύση της ανόδου.

Υπάρχει όμως κι ένα... ”όμως”, ένα ”αλλά”. Η σχέση ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 5,5 προς 1 υπέρ των πρώτων είναι ικανοποιητική, ΟΜΩΣ παρατηρήθηκε σημαντικό ”άδειασμα” κατά το τελευταίο ημίωρο, με πολλές μετοχές να επιστρέφουν το σύνολό των κερδών.

Η ανοδική κίνηση επιτεύχθηκε με αυξημένο τζίρο, ΑΛΛΑ αυτός ήταν προϊόν μάλλον της εμφάνισης προσφοράς κατά το δεύτερο ήμισυ της ημέρας.

Μπορεί οι αγοραστές να πιέζουν ώστε να επιβληθούν, ΟΜΩΣ και οι πωλητές δείχνουν – για πρώτη φορά – να ικανοποιούνται με τα επιτευχθέντα επίπεδα κερδών. 146,5 εκ. ευρώ ήταν αυτά, εκ των οποίων μόλις 5,2 εκ. σε πακέτα. Ήτοι, αύξηση 100% σε σχέση με τα μέσα επίπεδα τζίρου του Απριλίου.

Στην αγορά παραγώγων συνεχίστηκε η άνοδος των τιμών, ΟΜΩΣ αυτό υπήρξε προϊόν περισσότερο του κλεισίματος short θέσεων και όχι της εμφάνισης αγοραστών που λαμβάνουν σε αυτά τα επίπεδα θέσεις long.

Φαίνεται, πως η τακτική συνίσταται στο ”Μέρα - μέρα πάμε”. Οι θεσμικοί λαμβάνουν θέσεις για να πάρουν τα μερίσματα, τα momentum hedge funds ενισχύουν την περιρρέουσα τάση, οι traders επιχειρούν να πάρουν intraday κέρδη, και ο μέσος μικροεπενδυτής κοιτάζει, παίρνει και καμιά θέση, αλλά όλα με μέτρο.

Για την ιστορία, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,81%, στις 1.751,87 μονάδες. Αν και, ποιος κοιτάζει το Δείκτη….

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Λαντέκ που έκλεισαν στα 13,34 ευρώ με κέρδη 2,3%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Kego, της Λαντέκ, της Γερμανός, της Πλαίσιο, της ΑΒ Βασιλόπουλος, της ΕΛΤΟΝ, της Hayatt, της ΕΛΓΕΚΑ και των ΚΑΕ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 147 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 37,74% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 5,17 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 157.000 μετοχών της Γερμανός στα 13 ευρώ, ένα πακέτο 268.390 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,25 ευρώ, ένα πακέτο 200.000 μετοχών της Informatics στα 3,96 ευρώ, ένα πακέτο 250 μετοχών της Εικόνα Ήχος στα 3,3 ευρώ και ένα πακέτο 4.890 μετοχών του ΟΤΕ στα 9,94 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 1.000 μετοχών της Cosmote στα 9,74 ευρώ, ένα πακέτο 3.600 μετοχών του ΟΤΕ στα 10 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 μετοχών της Sex Form στα 6,8 ευρώ και ένα πακέτο 230.000 μετοχών της ΕΛΓΕΚΑ στα 4,2 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v