Στο χορό των τραπεζών και η ΔΕΗ

Σε υψηλές στροφές εξακολουθεί να κινείται η μεγάλη κεφαλαιοποίηση με αιχμή την Εθνική, την οποία ακολουθεί η Alpha, ενώ ”μοχλεύεται” και η μετοχή της ΔΕΗ. Στο 3,5/1 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές μετοχές, τη στιγμή που θετικές ενδείξεις έρχονται και από την αγορά της Νέας Υόρκης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συντήρηση της ανόδου προδιαγράφουν τα πρώτα μηνύματα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ανάλογο το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τη Σοφοκλέους να ενισχύεται κατά 2,5% (1.765 μονάδες).

Είναι χαρακτηριστικό πως ο τραπεζικός δείκτης κινείται πλέον στις 2.850 μονάδες, συμβάλλοντας στην κατά περίπου 3,2% ενίσχυση του FTSE – 20 (περί τις 880 μονάδες).

Την υψηλότερη, σε ποσοστό, απόδοση εμφανίζουν οι κλαδικοί των Λύσεων Πληροφορικής, Ασφαλειών, Τροφίμων, Συμμετοχών, Χονδρικού Εμπορίου, ενώ ουδείς κλαδικός δείκτης εμφανίζει αρνητική μεταβολή.

Περισσότερες των 300 οι μετοχές με άνοδο, κάτι λιγότερες από 30 οι μετοχές που υποχωρούν. Στα 14,1 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με την Eurobank στα 12,06 ευρώ και την Alpha να ενισχύεται κατά 4,2%.

Ανάλογη συμπεριφορά εμφανίζουν οι μετοχές των Εμπορικής (13,4 ευρώ), Πειραιώς (5,9 ευρώ), Intracom (5,45 ευρώ).

Αυτό όμως που έχει σημασία για τη συνέχεια αφορά στην εμφανέστατη πλέον προσπάθεια μόχλευσης της ΔΕΗ. Με συναλλαγές περίπου 300.000 τεμαχίων η μετοχή ενισχύεται κατά περίπου 3,6%, φτάνοντας στα 14,2 ευρώ. Η χρυσή εφεδρεία της ΔΕΗ προσέφερε ενδείξεις αφύπνισης από τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας.

Συντηρούμενου αυτού του κλίματος, δικαιολογείται απόλυτα η ενεργότερη εμπλοκή σχημάτων που δραστηριοποιούνται στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Σημαντικά τα κέρδη για Info quest (παρά το ότι ο βασικός μέτοχος της εταιρίας δηλώνει... άγνοια για την αντίδραση της μετοχής του), Πουλιάδης, Χατζηκρανιώτης, Τράπεζα Αττικής, Newsphone, Hi tech, Κορδέλλου, Datamedia, Εθνική Χαρτοφυλακίου, Βιοσώλ.

Η μετοχή της LogicDis αντιδρά κατά περίπου 11% (με 570 χιλιάδες και πλέον μετοχές) λόγω της επικείμενης άρσης της επιτήρησης.

Μια επιπλέον ένδειξη που αφορά στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, φαίνεται από την πορεία της Κλωνατέξ. Ήταν προφανές μετά την τελευταία διόρθωση της συγκεκριμένης μετοχής πως η επόμενη (δηλαδή η τρέχουσα) αντίδραση θα οδηγούσε στην καταγραφή νέας υψηλής τιμής έτους. Ανάλογη εικόνα εμφανίζει πλήθος μετοχών αυτής της κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v