”Δυσκολεύεται” στις 1.800 η Σοφοκλέους

Στη διορθωτική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και στην ανάγκη διόρθωσης από τα υψηλά των 1.800 μονάδων αποδίδεται η σημερινή υποχώρηση στη Σοφοκλέους. Στο 10/1 η αναλογία πτωτικών προς ανοδικές, ενώ ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά 34%.

Ε, θα γινόταν κι αυτό.

Η αγορά είχε εμφανίσει από προχθές το απόγευμα εντονότατα δείγματα ”κόπωσης”, με απόλυτα εμφανή την απροθυμία των περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων να συντηρήσουν το θετικό momentum, ενώ είχαμε επισημάνει πολλάκις την αύξηση της ρευστότητας στη πτωτική κίνηση, απόρροια της υπερπροσφοράς τίτλων.

Ωστόσο, το σημερινό παρέπεμψε σε ”ξεφόρτωμα”, αφού με μόλις 33 μετοχές να κλείνουν σε θετικό έδαφος (10 λεπτά πριν το πέρας της συνεδρίασης ήταν 19) και πάνω από 300 να καταγράφουν απώλειες (75 με απώλειες μεγαλύτερες του 5%), καθίσταται προφανές πως οι όποιοι πιθανοί αγοραστές περιμένουν χαμηλότερες αποτιμήσεις, ενώ οι πωλητές ”σπρώχνουν” τις τιμές χαμηλότερα σε μια αναγνωριστική προσπάθεια εύρεσης των επιπέδων όπου ξαναεμφανίζεται ζήτηση.

Εδώ, αρχίζουν τα δύσκολα.

Διότι, υπό το πρίσμα της πρόσφατης ανοδικής κίνησης, η σημερινή εξέλιξη μπορεί να εκληφθεί ως μια απαραίτητη και ίσως επιθυμητή διόρθωση.

Από την άλλη, μετά και τις δηλώσεις του κ. Ντούιζεμπεργκ σύμφωνα με τις οποίες το 2003 δεν θα υπάρξει ανάκαμψη των μακροοικονομικών μεγεθών, είναι πολύ εύκολο να πιστέψει κανείς πως μόλις βιώσαμε ένα ράλι σαν αυτό του Αυγούστου, που τελείωσε και πλέον πάμε προς χαμηλότερα.

Το ”σωσίβιο” ακούει στο όνομα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία ως επί το πλείστον εξακολουθούν να εκπλήσσουν θετικά, κάτι που ΔΕΝ συμβαίνει όμως στην Ευρώπη.

Υπάρχει και η πτυχή της τεχνικής ανάλυσης, που επιτάσσει πως η δημιουργία διπλής κορυφής στις 1.800 χθες οδηγεί εξ’ ορισμού σε διόρθωση, με το Δείκτη να τερματίζει τη συνεδρίαση με απώλειες 1,8% στις 1.749,95. Ήτοι, ενδέχεται να υποχωρήσει περαιτέρω έως τις 1.720, όπου και συναντά στήριξη.

Κάποια ”θετικά” ερείσματα απορρέουν και από την απροθυμία των εμπλεκομένων στο ΧΠΑ να βγουν αυτόματα short, επιβεβαιώνοντας όμως την εκτίμηση που είχαμε προβάλει χθες, σύμφωνα με την οποία το ”αγοραστικό” ενδιαφέρον του τελευταίου διημέρου προερχόταν από κλείσιμο short θέσεων, και σχεδόν τίποτα άλλο.

Προσαρμογή δηλαδή των τιμών των ΣΜΕ στην κίνηση της υποκείμενης αγοράς.

Εις αύριο τα σπουδαία, αφού η Ευρώπη σήμερα ενδέχεται να περάσει μια πολύ δύσκολη μέρα, η έκβαση της οποίας θα καθορίσει και το αυριανό άνοιγμα του ΧΑ.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της εταιρίας Πλαίσιο που έκλεισε στα 6,28 ευρώ και με κέρδη σε ποσοστό 0,32%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 37,6% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 6,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 50.000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 14 ευρώ, ένα πακέτο 198.590 μετοχών της Vodafone-Panafon στα 5,56 ευρώ και ένα πακέτο 150.000 μετοχών της Cosmote στα 9,5 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 129.460 μετοχών της Τηλέτυπος στα 5,5 ευρώ, ένα πακέτο 220.000 μετοχών της Cosmote στα 9,4 ευρώ και ένα πακέτο 35.500 μετοχών της Παπαστράτος στα 19,3 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v