Ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης

Η έκτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση της Σοφοκλέους με την παράλληλη αύξηση των συναλλαγών, η αύξηση της κερδοφορίας της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο, οι εξελίξεις την τουριστική αγορά, η υπόθεση της Palco, καθώς και το deal της Παπαστράτος είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνει ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης
Η έκτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση της Σοφοκλέους με την παράλληλη αύξηση των συναλλαγών, η αύξηση της κερδοφορίας της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο, οι εξελίξεις την τουριστική αγορά, η υπόθεση της Palco, καθώς και το deal της Παπαστράτος είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνει ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Σοφοκλέους: Τις σοβαρές επιπτώσεις που συσσώρευσαν στο Χ.Α. τους πρώτους μήνες του 2003 η γεωπολιτική κρίση και τα οξυμένα προβλήματα των επιχειρήσεων κατάφερε να αναστρέψει μέσα σε λίγες εβδομάδες η Σοφοκλέους έπειτα από ένα ράλι των μετοχών που ανέκαμψαν εντυπωσιακά, τονίζει η Καθημερινή.

Οι τράπεζες φέρονται να σέρνουν τον χορό στη Σοφοκλέους, σύμφωνα με το Βήμα το οποίο αναφέρεται στην κατά 90% αύξηση της κερδοφορίας της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2003. Στα υψηλότερα επίπεδα έτους έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης δίνοντας στη Σοφοκλέους την ευκαιρία να έχει την έκτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση, σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Το Κέρδος αναφέρει πως με τα αποτελέσματα της Alpha να δίνουν τον τόνο, ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε με τις 1.800 μονάδες.

Πληθωρισμός: Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το 4,1% του Μαρτίου στο 3,5% τον Απρίλιο προδιαγράφουν τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΕΣΥΕ.

ΑΔΕΔΥ: Για αρχικό μισθό 900 ευρώ παλεύει η ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία η οποία επίσης αναφέρεται στην ”κρίσιμη” συνάντηση σήμερα με τον υπουργό οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Σε περίοδο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση εισέρχεται σήμερα η ΑΔΕΔΥ, καθώς όλα δείχνουν ότι κατά την προγραμματισμένη συνάντηση του προεδρείου με τον κ. Χριστοδουλάκη δεν αναμένεται να υπάρξει προσέγγιση ιδιαίτερα στο θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στον δημόσιο τομέα, σημειώνει το Βήμα.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Ενεργοποιήθηκε κατά τη Γαλλίας το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, για υπέρβαση του ανώτατου ορίου του ελλείμματος του προϋπολογισμού που προβλέπεται από τη Συνθήκη και το οποίο είναι 3% του ΑΕΠ.

Γερμανία: Για νέο ρεκόρ στην ανεργία της Γερμανίας κάνει λόγο το Κέρδος προσθέτοντας πως τα στοιχεία από τη Γερμανία χθες προκάλεσαν νέα απογοήτευση.

Τουρισμός: Προεξοφλεί πτώση κερδών ο κολοσσός TUI σύμφωνα με την Καθημερινή. Μια πρώτη αχτίδα φωτός στην τουριστική μαυρίλα της χώρας φαίνεται ότι έφερε το Πάσχα των καθολικών, ωστόσο η Αθήνα εξακολουθεί να δεινοπαθεί στη μοναξιά της, αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Shiesser Palace: Κι άλλες περιπτώσεις θα έχουμε όπως αυτής της Shiesser Palace καθώς μια στις τρεις νέες επιχειρήσεις αποτυγχάνει και κλείνει τονίζει το Βήμα. Η Καθημερινή αναφέρει πως υποσχέσεις ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την αποτροπή του ”λουκέτου” στο εργοστάσιο της Shiesser Palace στην Αθήνα, δίνει η κυβέρνηση στους 500 εργαζομένους, ενώ προσθέτει πως περισσότερες από 400 επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί στα Βαλκάνια την τελευταία τετραετία.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η περίπτωση της Palco αποτελεί κλασσική περίπτωση αντίδρασης του επιχειρηματικού κεφαλαίου, όταν οι συνθήκες σε μια χώρα δεν ευνοούν την ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Το Κέρδος σημειώνει πως ο παραγωγικός ιστός της χώρας περιέρχεται μέρα με τη μέρα σε δεινή θέση, καθώς με υστέρηση πολλών ετών διαπιστώνεται ότι το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας είναι πλέον πολύ μεγάλο, ενώ η Ημερησία προσθέτει πως η Palco είχε πάρει επιδότηση 2,5 εκατ. ευρώ.

Ξενοδοχεία: Μείωση κατά 15,1% παρουσίασε η μέση πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων τον Μάρτιο σύμφωνα με σχετική έρευνα της Delloitte & Touche, αναφέρει η Καθημερινή.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Για νέες ανακατατάξεις στις ιχθυοκαλλιέργειες μετά τη λύση του deal Seafarm Ionian – Ευρωσυμμετοχών και την επαναφορά του ενδεχομένου για συγχώνευση της πρώτης με τη Σελόντα κάνει λόγο το Κέρδος, ενώ η Εξπρές επισημαίνει πως το κοινοπρακτικό δάνειο της Σελόντα και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Seafarm Ionian με παραίτηση των παλαιών μετόχων της πυροδοτεί σενάρια σύγκλισης.

Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Ικανοποίησαν BNP Paribas και Commerzbank σύμφωνα με την Ημερησία, καθώς η γερμανική τράπεζα πέρασε στην κερδοφορία ενώ η μείωση των κερδών της γαλλικής ήταν μικρότερη από αυτήν που ανέμενε η αγορά.

Alpha Bank: Σε ποσοστό 90% έφθασε η αύξηση κερδών του ομίλου Alpha Bank στο τρίμηνο εκπλήσσοντας τους αναλυτές και την αγορά, αναφέρει η Ναυτεμπορική. Το Κέρδος προσθέτει πως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η μετοχή της Τράπεζας έκλεισε όπως ήταν αναμενόμενο ανοδικά, στα 13,90 ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 1,02%, ενώ η Ημερησία κάνει λόγο για αντεπίθεση από την Alpha με την αύξηση της κερδοφορίας που ανακοίνωσε η Τράπεζα.

Παπαστράτος: Για γενναιόδωρο μέρισμα από την καπνοβιομηχανία πριν την εξαγορά, κάνει λόγο η Καθημερινή, ενώ το Βήμα παραθέτει τα σενάρια για το χρηματιστηριακό μέλλον της εταιρίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο το μέρισμα ανέρχεται στα 1,15 ευρώ, ενώ παράλληλα κάνει αναφορά για πορεία σε παγκόσμιο σιρκουί για τη βιομηχανία.

Σαράντης: Αυξημένα μεγέθη εμφανίζει ο όμιλος στο πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με την Εξπρές, η οποία συμπληρώνει πως η διοίκηση της Σαράντης διατυπώνει προβλέψεις για διατήρηση της τάσης στο σύνολο του έτους.

ΕΛΤΑ: Το τέταρτο πρόστιμο επέβαλε στα ΕΛΤΑ η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σύμφωνα με την Καθημερινή. Το πρόστιμο ανέρχεται στις 200.000 ευρώ και επιβλήθηκε επειδή τα ΕΛΤΑ καθυστερούν την αλληλογραφία, συμπληρώνει το Βήμα.

Halliburton: Νέα στοιχεία για την εκμετάλλευση του ιρακινού πετρελαίου από εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων ήλθαν στο φως της δημοσιότητας σύμφωνα με την Εξπρές.

EasyJet: Ζημιές – έκπληξη ανακοίνωσε η EasyJet καθώς οι απώλειες έφτασαν στα 48,1 εκατ. στερλίνες, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v