Τεστ... ψυχραιμίας για τους ”παίκτες”

Η συμπεριφορά εκείνων που πρωταγωνίστησαν ( με αγορές) στην μέχρι τώρα ανοδική φάση, θα κρίνει την πορεία όχι μόνον στη Σοφοκλέους, αλλά και στις ξένες αγορές.

Τεστ... ψυχραιμίας για τους ”παίκτες”
του Γιώργου Παπανικολάου

Η άνοδος των τιμών σε όλες σχεδόν τις αγορές, κατά το τελευταίο διάστημα, οφείλεται σε ένα συνδυασμό ”βελτίωσης της ψυχολογίας” και προσδοκιών για ανάκαμψη του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος στο επόμενο εξάμηνο, κι όχι σε κάποια ουσιώδη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών...

Η ανέλιξη των τιμών άλλωστε, υποβοηθήθηκε από την κάλυψη ανοικτών θέσεων, από τους λεγόμενους... σορτάκιδες που ενέτεινε την τάση, δημιουργώντας τα λεγόμενα ”ανοδικά χάσματα”.

Η διόρθωση, ειδικά στη Σοφοκλέους που είχε ανέβει σχεδόν... ”απνευστί”, ήταν περίπου αναπόφευκτη. Το γεγονός ότι η χθεσινή διόρθωση συντελέστηκε με χαμηλότερο τζίρο από τις προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις , κρίνεται ως καταρχήν θετικό και δεν φαίνεται να σηματοδοτεί μία σημαντική ”κορύφωση”.

Ολίγον πιο περίπλοκα εμφανίζονται τα πράγματα σε ορισμένες αγορές του εξωτερικού και κυρίως στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Για τη Σοφοκλέους το θέμα ( σε συνάρτηση πάντα με τις ξένες αγορές) είναι πόσο χαμηλά θα οδηγήσει η διαφαινόμενη διορθωτική κίνηση, ( που αν δεν εκδηλωθεί τώρα, σίγουρα θα επιχειρηθεί πολύ σύντομα μάλλον στη περιοχή των 1800-1810 μονάδων), αλλά και πόση ”ψυχραιμία” θα επιδείξουν, όχι μόνον όσοι τοποθετήθηκαν, ρευστοποίησαν και κέρδισαν, (άρα έχουν την καλύτερη ψυχολογία καθώς και τα ”φρέσκα” κέρδη) αλλά και όσοι απέφυγαν να ανέβουν στο τρένο, περιμένοντας ”μια ευκαιρία”, δηλαδή μια... διόρθωση.

Κι αυτό διότι η εισροή νέου επενδυτικού χρήματος στην αγορά ήταν περιορισμένη, ιδίως εάν εξαιρεθούν οι δραστηριότητες του αμοιβαίου του ΙΚΑ.

Στην περίπτωση που οι δύο προαναφερθείσες κατηγορίες (μεγάλων) παικτών, εμφανιστούν ιδιαίτερα απρόθυμες να συγκρατήσουν την καθοδική τάση, τότε οι εξελίξεις ενδέχεται να λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας, καθώς η ψυχολογία (ειδικά αλλά όχι αποκλειστικά, στις τάξεις των μικροεπενδυτών) παραμένει εύθραυστη και μπορεί να αναστραφεί με μεγάλη ταχύτητα, όπως έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν.



Και τότε το... ”πάνω χέρι” θα περάσει πάλι ξεκάθαρα στη πλευρά των πωλητών.

Στη περίπτωση πάντως που η ανοδική τάση συνεχιστεί , δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος εφησυχασμού, τουλάχιστον έως το επίπεδο των 1890-1920 μονάδων, το οποίο αν κατακτηθεί, λένε κάποιοι σοβαροί αναλυτές, θα σηματοδοτήσει και την μεσοπρόθεσμη αλλαγή τάσης.

ΥΓ: Περίπου αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις μεγάλες ξένες αγορές. Τα επίπεδα σχετικής ασφαλείας ( ως προς τη μεσοπρόθεσμη τάση) δεν έχουν ακόμη κατακτηθεί...

Το θέμα είναι αν θα βοηθήσουν όχι μόνο τα κέρδη των επιχειρήσεων ( η ανακοίνωση των οποίων συνεχίζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό) αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία προς ώρας παραμένουν... ζοφερά!!!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v