Ο οικονομικός Τύπος της Δευτέρας

Η δημόσια οικονομία, το Δ’ ΚΠΣ και πιθανή συρρίκνωση του, τα κίνητρα για νέες επενδύσεις που παρέχει ο αναπτυξιακός νόμος και το ενδυναμωμένο ευρώ είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Δευτέρας.

Ο οικονομικός Τύπος της Δευτέρας
Η δημόσια οικονομία, το Δ’ ΚΠΣ και πιθανή συρρίκνωση του, τα κίνητρα για νέες επενδύσεις που παρέχει ο αναπτυξιακός νόμος και το ενδυναμωμένο ευρώ είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Δευτέρας.

Οικονομία: Ως μεγάλος εμψυχωτής της πολιτικής, στον τραχύ αγώνα της κυβέρνησης φέρεται σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία να έρχεται η δημόσια οικονομία, καθώς μισθοί, απασχόληση και Γ’ ΚΠΣ είναι οι τρεις πυλώνες του μεγάλου σχεδίου για την αποκατάσταση των σχέσεων της κυβέρνησης με στρώματα που παραδοσιακά στήριζαν την πολιτικής.

Σοφοκλέους: Για ανάσα στη Σοφοκλέους από τα κέρδη τριμήνου των εισηγμένων κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η ικανοποιητική κερδοφορία των τραπεζών ”βοήθησε” ήδη στην εκδήλωση ενός μίνι ράλι στη Σοφοκλέους.

Δ’ ΚΠΣ: Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς Ανατολάς και η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα αποτελούν δυο πολύ σοβαρούς λόγους, για τους οποίους, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, είναι πολύ πιθανόν το ελληνικό μερίδιο στους πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων να τείνει σε συρρίκνωση μετά το 2006.

Αναπτυξιακός Νόμος: Αυξημένο είναι το ποσό των επιχορηγήσεων για επενδύσεις σύγχρονης τεχνολογίας που θα υπαχθούν στα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ παράλληλα καθιερώνονται και νέα, πρόσθετα κριτήρια για την αξιολόγηση των παραπάνω επιχειρήσεων, τονίζει η Ναυτεμπορική. Τρία κίνητρα για νέες επενδύσεις φέρεται να παρέχει ο αναπτυξιακός νόμος ο οποίος οριστικοποιείται σύμφωνα με την Ημερησία, που αναφέρει επίσης πως θα υπάρξει ειδικό μπόνους για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση των εξαγωγών και στην οικονομική τόνωση ιδιαίτερα προβληματικών περιοχών της χώρας.

ΣΕΒ: Ναι στη μείωση των ωρών εργασίας και όχι στο 35ωρο, αλλά υπό προϋποθέσεις ζήτησε ο ΣΕΒ, σύμφωνα με την Ημερησία.

Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα: Στην τελική φάση διαμόρφωσης βρίσκεται η νέα Κεφαλαιακή Συμφωνία της Επιτροπής Βασιλείας της Διεθνούς Τραπέζης Διακανονισμών περί της κεφαλαιακής επάρκειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ευρώ: Ρεκόρ τετραετίας βλέπουν οι αναλυτές για το ευρώ καθώς το τοποθετούν στα 1,20 δολάρια, επισημαίνει η Ημερησία.

Wall Street: Ικανοποιητικά κέρδη παρουσίασαν οι 8 στις 10 εταιρίες του S & P, σύμφωνα με την Ημερησία η οποία σημειώνει πως πρωταγωνιστές του πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ ήταν οι κλάδοι της τεχνολογίας, του πετρελαίου και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Φυσικό Αέριο: Φυσικό αέριο σε όλες τις ΒΙΠΕ υποσχέθηκε η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με την Ημερησία η οποία επιπλέον αναφέρει πως ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία άλλων 30 – 40 βιομηχανικών περιοχών ή βιομηχανικών πάρκων.

Τράπεζες: Συντηρητικές τάσεις επικρατούν στο private banking όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο, που επίσης παραθέτει τις προβλέψεις αναλυτών μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Σε μελέτη της Statbank αναφέρεται το Χρηματιστήριο, σημειώνοντας πως ”πιάστηκαν στα δίχτυα τα ψάρια”.

ΟΛΘ: Ως η μεγάλη αδικημένη εταιρία της Σοφοκλέους χαρακτηρίζεται η ΟΛΘ από την εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με το οποίο παρά τις εξαιρετικές προοπτικές η εισηγμένη παραμένει ανεκμετάλλευτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v