Τριγμοί στο μέτωπο των αγοραστών;

Στην ”κόντρα” UBS και ελληνικών εποπτικών αρχών, στα υπερκέρδη που γράφουν οι ”ξένοι” παίκτες στις τράπεζες και στην ”εξαέρωση” αποδίδεται η επιστροφή στις 1.712 μονάδες. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι τριγμοί που παρατηρήθηκαν στο ”μέτωπο των αγοραστών” να ξεπερασθούν ενόψει και της τελικής αντεπίθεσης των ”πωλητών”.

Σε καθαρά εσωτερικούς λόγους και αφορμές αποδίδουν παράγοντες της αγοράς την ένταση της διόρθωσης, που έλαβε χώρα στη Σοφοκλέους, ειδικά χθες Παρασκευή, και οδήγησε στην ανακοπή της ανοδικής πορεία, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες 0,47%.

Σε μόλις δύο συνεδριάσεις, ο δείκτης υποχώρησε κατά περίπου 90 μονάδες, αλλά το περίεργο είναι πως δόθηκαν αφορμές στους πωλητές, ώστε να ετοιμαστούν για την κρίσιμη μάχη στην αγορά Παραγώγων την ερχόμενη Παρασκευή.

Κάτι η κόντρα μεταξύ UBS και ελληνικών εποπτικών αρχών, λίγο τα υπερκέρδη που γράφουν οι ”ξένοι” παίκτες, και δευτερευόντως ο υπέρμετρος ”αέρας” που είχε ανοιχτεί στις συνεδριάσεις της Τρίτης-Τετάρτης, οδήγησαν την αγορά στο χείλος των 1.712 μονάδων.

Τουλάχιστον, όπως σημειώνουν στελέχη της Εθνικής, σε μεγάλο βαθμό ρευστοποιήθηκαν θέσεις στη μετοχή του ομίλου από όσους προεξοφλούν περαιτέρω υποχώρηση της τιμής της Εθνικής την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακριβώς αυτό είναι το ”κλειδί” της βραχυπρόθεσμης τάσης και όσων επιχειρούν να συντησήρουν τη μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά της αγοράς.

Εάν έχει βάση το σκεπτικό ανθρώπων της αγοράς ότι δηλ. η Εθνική ό,τι είχε να χάσει το έχασε την Πέμπτη και την Παρασκευή, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε ένα νέο εγκλωβισμό πωλητών και πάλι με επίκεντρο την Εθνική.

Οι ανοικτές, όμως, πωλήσεις στη μετοχή της Alpha δείχνουν κυρίως ξένους, αλλά και δύο τρεις συγκεκριμένες χρηματιστηριακές που ενδέχεται να μην είδαν με ”καλό μάτι” τις προχθεσινές δηλώσεις περί ”τραπεζών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας”.

Για αυτό θα περιμένουμε τη συνεδρίαση της Δευτέρας, τα περιθώρια διακύμανσης του δείκτη, το ενδεχόμενο επανατοποθετήσεων ορισμένων ξένων, λίγο χαμηλότερα, και την ανθεκτικότητα μετοχών όπως οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στην περίπτωση που αντιδράσει η αγορά μέχρι την Τρίτη, και με την προϋπόθεση ότι θα είναι θετικό το κλίμα σε Ευρώπη, Νέα Υόρκη ο επόμενος στόχος για τη Σοφοκλέους τίθεται σαφώς υψηλότερα των 1.800 προς τις 1.900 μονάδες.

Εάν θέλουμε βέβαια να μιλάμε για μεταβολή της μεσοπρόθεσμης σε μακροπρόθεσμη ανοδική τάση.

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v