Ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης

Το νέο ”πλήγμα” που δέχτηκε η βιομηχανική παραγωγή, η νέα αναθεωρημένη σύνθεση των χρηματιστηριακών δεικτών, το νέο ρεκόρ του ευρώ, αλλά και οι νέοι διορισμοί στο Δημόσιο καθώς και οι προσλήψεις είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης
Το νέο ”πλήγμα” που δέχτηκε η βιομηχανική παραγωγή, η νέα αναθεωρημένη σύνθεση των χρηματιστηριακών δεικτών, το νέο ρεκόρ του ευρώ, αλλά και οι νέοι διορισμοί στο Δημόσιο καθώς και οι προσλήψεις είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Σοφοκλέους: Στις 20 μετοχές που θα απαρτίζουν από τις αρχές Ιουνίου τον νέο Δείκτη Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του Χ.Α. αναφέρεται η Καθημερινή, η οποία προσθέτει πως ο νέος Δείκτης θα αναθεωρείται κάθε έξι μήνες και θα εντάσσονται σε αυτόν όσοι τίτλοι παρουσιάζουν διακύμανση άνω του 300%. Η Ναυτεμπορική σημειώνει πως ο νέος δείκτης απαρτίζεται από τίτλους που παρουσιάζουν υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα η οποία όμως ενδέχεται να είναι βραχυπρόθεσμου προσανατολισμού, γεγονός το οποίο επιδιώκει να επισημάνει το Χ.Α. στο επενδυτικό κοινό.

Σύμφωνα με το Βήμα οι αναλυτές προεξοφλούν μια θετική χρονιά για τη Σοφοκλέους, αν και διαβλέπουν σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν την πορείας της, ενώ η Ημερησία αναφέρει πως φεύγουν έξι ενώ μπαίνουν εννέα νέες μετοχές στον Δείκτη.

Βιομηχανική Παραγωγή: Κατά 2,3% μειώθηκε τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αναφέρει η Καθημερινή. Το Βήμα τονίζει πως η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον ορατή στη βιομηχανία καθώς σημείωσε κάμψη για δεύτερο συνεχές τρίμηνο. Για δραματική πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κάνει λόγο το Κέρδος, ενώ προσθέτει πως στην αυριανή γενική συνέλευση του ΣΕΒ η κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε δραστικές παρεμβάσεις.

ΑΕΠ: Μειωμένη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα θα είναι η αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή η ανάπτυξη φέτος και θα διαμορφωθεί στο +3,3% εκτιμά το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Ευρώ: Το σενάριο ενός επιθυμητού ”ασθενούς δολαρίου” για τις ΗΠΑ που πυροδότησε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζον Σνου, σύμφωνα με το Βήμα, σάρωσε χθες τις αγορές και έγινε αφορμή για θυελλώδεις πωλήσεις του αμερικανικού νομίσματος. Η Ευρώπη φέρεται να ”πληρώνει” το ιπτάμενο ευρώ σύμφωνα με το Κέρδος, το οποίο τονίζει ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δοκιμάζει υψηλές πτήσεις εξίσου υψηλής επικινδυνότητας.

Αγορά Εργασίας: Την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά της εργασίας αναμένεται να συστήσει προς την Ελλάδα το Ecofin, σύμφωνα με το Βήμα. Η Ημερησία τονίζει πως το Ecofin αποφασίζει πως θα επενδυθούν τα pension funds στην Ευρώπη, ενώ συμπληρώνει πως οι υπουργοί Οικονομίας των 15 προωθούν ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης των κεφαλαίων των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

Προσλήψεις - Διορισμοί: Από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Μαΐου ξεκινούν οι διαδικασίες πρόσληψης των 5.000 ανέργων στον τομέα της υγείας, όπως αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με την οποία οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Το οικονομικό επιτελείο προσαρμόζει τους σχεδιασμούς του στις ανάγκες των εκλογών και προγραμματίζει 15.000 διορισμούς μονίμων στο Δημόσιο, πρόσληψη 30.000 μερικώς απασχολούμενων και αυξήσεις μισθών και συντάξεων που θα καταβληθούν από το 2004, αλλά θα έχουν ορίζοντα τριετίας τονίζει το Βήμα.

Κουρής – Αθανασούλης: Έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες που είχαν την υποστήριξη και πιθανώς την κάλυψη της κυβέρνησης, βρίσκονται σύμφωνα με την Καθημερινή, από χθες σε εξέλιξη προκειμένου να επιτευχθεί ένας ιδιότυπος συμβιβασμός μεταξύ Κουρή και Αθανασούλη για τον τηλεοπτικό σταθμό Alter.

ΤΕΒΕ: Έως τέλος Αυγούστου καταθέτονται οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών στο ΤΕΒΕ σε 80 δόσεις όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει έκπτωση 80% στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις στην εφάπαξ εξόφληση.

Sars: Με το sars να εκτιμάται πως απειλεί τους Ολυμπιακούς σύμφωνα με το Βήμα, έχει επέλθει συναγερμός στην κυβέρνηση και στην ΟΕ ”Αθήνα 2004”, ενώ προσθέτει τι θα γίνει με τις αθλητικές αποστολές από την Ασία. Αλώβητες από τον Sars είναι 13 ελληνικές εταιρείες στην Κίνα όπως αναφέρει το Κέρδος.

Ενέργεια: Στην πολιτική στήριξη της ρωσικής κυβέρνησης για κοινές ελληνορωσικές ενεργειακές επενδύσεις και την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης που εξασφάλισε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, αναφέρεται η Ναυτεμπορική.

Ασφαλιστικές: Υποχωρούν οι ασφάλειες ζωής σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η οποία προσθέτει πως οι ασφαλιστικές θα πραγματοποιούν εκκαθαρίσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

ΟΤΕ: Με τη ρωσική ”Ρος Τέλεκομ” φέρεται πως διαπραγματεύεται σύμφωνα με την Καθημερινή ο ΟΤΕ, για την πώληση του 90% που κατέχει στην Armentel που ο Οργανισμός απέκτησε το 1998 έναντι 146 εκατ. δολαρίων επενδύοντας σ’ αυτήν πάνω από 70 εκατ. δολάρια.

Alpha Bank: Σε retail και επενδυτική τραπεζική στοχεύει η Alpha Bank ανεβάζοντας υψηλότερα τον πήχη για το 2003, αναφέρει το Χρηματιστήριο.

Κλωνατέξ: Σε διεύρυνση συνεργασίας με τον όμιλο Benetton προχώρησε ο όμιλος της Κλωνατέξ, όπως σημειώνει η Καθημερινή.

Notos Com: Αύξηση κερδών 38,8% παρουσίασε η Notos Com στο πρώτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΕΛ.ΤΑ: Αύξηση στα κέρδη κατά 23,04% παρουσίασαν τα ΕΛ.ΤΑ σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

HellasSat: Πρόβλημα στο κουτί συγκέντρωσης των δεδομένων του πυραύλου παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης του πρώτου ελληνικού δορυφόρου όπως αναφέρει το Κέρδος.

Kleemann: Ανέβασε τον όγκο των συναλλαγών η Kleemann, υποσχόμενη αρκετά, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο φέρεται να είναι συνεπής στην αξιοπιστία.

Κανάκης: ”Γλυκά” κέρδη παρουσίασε η Κανάκης στο πρώτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, το οποίο συμπληρώνει πως η εταιρία διαπραγματεύεται την ανάληψη νέων αντιπροσωπειών.

EasyGroup: Τη μάχη για τη διατήρηση της επωνυμίας της κέρδισε η easyart, μια εταιρία on-line πώλησης έργων τέχνης, την οποία είχε κατηγορήσει ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της easyGroup για ”κλοπή” επωνυμίας, αναφέρει το Βήμα.

CommerzBank: Σε νέες φήμες για εξαγοράς της CommerzBank αναφέρεται η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία, τις φήμες ενέτεινε δήλωση του προέδρους της τράπεζας ότι ο κίνδυνος να υποβληθεί προσφορά για την εξαγορά είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ενώ η τιμή της μετοχής της τράπεζας οδηγήθηκε στα ύψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v