Ανάπαυλα στις 1.700 μονάδες;

Ιδιότυπη ανακωχή στα επίπεδα των 1.700 μονάδων επιτεύχθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, όπου κυριάρχησε η πίεση, λόγω της αποκοπής μερίσματος, στην Εθνική. Πάντως, οι ισχυροί παίκτες δεν έδειξαν τις πραγματικές τους διαθέσεις για το πως βλέπουν να διαμορφώνεται περαιτέρω η τάση, ενώ σε διαφορετικό (θετικό) κλίμα κινήθηκε η περιφέρεια.

Μια πολύ περίεργη αίσθηση αφήνει η σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους.

Οι έχοντες πιο θετική σκοπιά ως προς το που κατευθύνεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αντλούν δυνάμεις από το γεγονός ότι η σχέση ανοδικών προς πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 2 προς 1 υπέρ των πρώτων παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, ενώ εξίσου θετική κρίνεται και η ανταπόκριση του δείκτη στις σειρήνες της πτώσης που ηχούν στο εξωτερικό.

Με δεδομένο ότι σήμερα η Εθνική έκοψε μέρισμα, που οδήγησε τη μετοχή σε απώλειες 5,5%, και το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης κατάφερε να κλείσει πάνω από το επίπεδο των 1.700 μονάδων και δη στις 1.704,88 μονάδες με απώλειες 0,46% κρίνεται απολύτως ικανοποιητική ως εξέλιξη.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η EFG Eurobank Ergasias έκλεισε σε οριακά θετικό έδαφος, καθώς αρκετοί φαίνεται να κυνηγούν ακόμη τα μερίσματα.

Από την άλλη οι περισσότερο απαισιόδοξα σκεπτόμενοι, θα παρατηρήσουν ότι η πτώση του τζίρου στα 72 εκατ. ευρώ συνεπάγεται την έλλειψη follow throw αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ Alpha Bank (-1,73%) και ΟΤΕ (κάτω των 10 ευρώ) συνέχισαν να δέχονται πιέσεις δείχνοντας ότι οι πωλητές έχουν ακόμη διάθεση φυγής.

Θα χρειαστούμε άλλες δύο συνεδριάσεις για να δούμε τις πραγματικές διαθέσεις των εμπλεκομένων, κυρίως θεσμικών, αφού ακόμη φαίνεται πως δεν έχει επιτευχθεί το νέο σημείο εξισορρόπησης από όπου θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα ανοδική κίνηση σε επίπεδο γενικού δείκτη.

Σε επίπεδο ευρύτερης αγοράς, ευτυχώς, βρέθηκε σήμερα να υπάρχει, απουσία πωλητών και μένει να δούμε εάν η εκτίμηση αυτή θα παρουσιαστεί και αύριο.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Lantec που έκλεισε στα 13,96 ευρώ με κέρδη 1,31%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Καρέλια, της Ερμής, της Lantec, της ΕΛΤΟΝ και της Κορδέλου.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 34,55% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 5,97 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα 200.000 μετοχών της Γρηγόρης στα 4,04 ευρώ, δύο πακέτα 280.000 και 240.000 μετοχών της Ιντρακόμ στα 5,06 ευρώ, ένα πακέτο 112.320 μετοχών της Cosmote στα 9,4 ευρώ, ένα πακέτο 267.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 20,27 ευρώ και ένα πακέτο 8.080 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 8,66 ευρώ.

”Η αγορά μας δείχνει να στερείται βραχυπρόθεσμης κατεύθυνσης, γεγονός το οποίο καταδεικνύεται και από τις δυο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής”, επισημαίνει στο euro2day.gr ο κ. Σάκης Καρανικόλας, διευθυντής του τμήματος Τεχνικής Ανάλυσης και Χρηματιστηριακός Εκπρόσωπος της CFS ΑΕΠΕΥ.

”Επιπλέον, όπως προσθέτει, το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει άστατο και ειδικότερα λόγω των γεγονότων στην αγορά Forex.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κεφαλαιαγορά, όπως επισημαίνει ο κ. Καρανικόλας, έχει πραγματοποιήσει ένα ανοδικό ράλι - και κυρίως σε περιοχές πιθανών αντιστάσεων - χωρίς ωστόσο να έχει κατοχυρώσει αυτά τα επίπεδα.

”Επιπρόσθετα, ξαφνικά, βλέπουμε και τον όγκο των συναλλαγών να επανέρχεται σε χαμηλά επίπεδα. Δεδομένων των προαναφερθέντων αναμένουμε να δούμε που θα κατοχυρωθούν αυτά τα επίπεδα”, τονίζει ο κ. Καρανικόλας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v