Κίνηση ενάντια στον... χρόνο

Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας το μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και τη δυναμική της ψυχολογίας, ίσως να διαπιστώσουμε ότι το ”μίνι –ράλι” διεξάγεται ενάντια στον... χρόνο. Οπότε δεν αποκλείεται να δούμε την αγορά υψηλότερα στο επόμενο διάστημα κι όχι αργότερα, όπως πολλοί προσδοκούν.

Κίνηση ενάντια στον... χρόνο
του Γιώργου Παπανικολάου

Περισσότερο συγκρατημένοι απ όσο δείχνουν οι δημόσιες δηλώσεις τους (και οι δημοσιογραφικοί τίτλοι με τους οποίους αυτές προβάλλονται), εμφανίζονται κατ’ ιδίαν πολλοί παράγοντες της αγοράς. Βλέπετε, άλλο να επιδιώκουμε μια άνοδο στη Σοφοκλέους, κι άλλο να πιστεύουμε στη διάρκεια της.

Το γεγονός ότι βελτιώθηκε η ψυχολογία και περιορίστηκε –δραστικά- το κλίμα απαξίωσης, δεν αρκεί βεβαίως να δώσει υπόβαθρο για μελλοντικές ”αξιώσεις” σε μια κατ εξοχήν ”τεχνική” άνοδο.

Ιδιαίτερο σκεπτικισμό οφείλει να προκαλέσει, το γεγονός ότι η πλειονότητα των ”επαγγελματιών” που βολιδοσκοπήθηκαν από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ εμφανίζονται να βλέπουν τη Σοφοκλέους να κινείται πιο θετικά στο β΄ εξάμηνο (καθώς προσδιορίζουν τα όρια για το α΄ εξάμηνο ,μόλις στις 1.750 μονάδες, σε ποσοστό 80% ενώ οι προσδοκίες αντιστρέφονται πλήρως για το β΄ εξάμηνο, αφού το 90% βλέπει την αγορά άνω των 2.000 μονάδων).

Κάτι τέτοιο πρώτον, προϋποθέτει αντίστοιχη κίνηση των αγορών και κυρίως της αμερικανικής αγοράς και δεύτερον, σημαντική βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών τόσο στην παγκόσμιο, όσο και την ελληνική οικονομία, Και το κυριότερο, θετικές προοπτικές για το 2004!!!

Σπανίως όμως οι αγορές δικαιώνουν την πλειονότητα των συμμετεχόντων. Πράγμα που μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι είναι πολύ πιο πιθανό να παρακολουθήσουμε μια περαιτέρω ανοδική κίνηση στη συνέχεια, εντός του θερινού διαστήματος.

Προτού δηλαδή διαπιστωθεί στην πράξη η ακρίβεια των θετικών προσδοκιών που προεξοφλούνται τώρα, ίσως με μια δόση υπερβολικής αισιοδοξίας.

ΥΓ1: Κρίσιμο στοιχείο για την συνέχιση της ανοδικής τάσης πέραν του Μαΐου θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα τριμήνου. Εάν τα αποτελέσματα στο σύνολο της αγοράς κινηθούν σε επίπεδα άνω του 10-13%, έχει καλώς.

ΥΓ2: Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ περί δραστικής αύξησης της ανεργίας στα επόμενα χρόνια έως και σε 18%, οφείλουν να προβληματίσουν, όπως άλλωστε και τα σχόλια μιας σειράς οικονομολόγων που βλέπουν ότι η οικονομική πολιτική της χώρας οδεύει ολοταχώς προς το…αδιέξοδο.

Όσο για τα κέρδη των τραπεζών, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αύξηση, όπου αυτή σημειώθηκε κι απετέλεσε θετική έκπληξη, ήταν κυρίως αποτέλεσμα εσόδων από trading. H ανάκαμψη αυτή ουδόλως επηρεάζει τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου. Η επίλυση των οποίων, θα απαιτήσει πολιτικές αποφάσεις, που δύσκολα θα αναλάβει σε αυτή τη συγκυρία το ΠΑΣΟΚ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v