Ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης

Τις χθεσινές δηλώσεις της πολιτικής και επιχειρηματικής ηγεσίας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, όπου μεταξύ άλλων ζητήθηκε να αποφευχθεί η διαφθορά, ενώ εκτιμήθηκε ότι η οικονομία είναι ευάλωτη επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης
Τις χθεσινές δηλώσεις της πολιτικής και επιχειρηματικής ηγεσίας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, όπου μεταξύ άλλων ζητήθηκε να αποφευχθεί η διαφθορά, ενώ εκτιμήθηκε ότι η οικονομία είναι ευάλωτη επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Σημίτης: Σχέδιο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο μήνυμά του προς τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, όπως αναφέρει η Ημερησία. Το Κέρδος σημειώνει πως ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη μετά το 2004 ενώ αναμένεται να έρθουν ποιοτικές επενδύσεις. Η Οικονομική Ελευθεροτυπία αναφέρει πως ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα με τακτ ωστόσο στους βιομηχάνους, ενώ τους πρότεινε να αλλάξουν νοοτροπία.

Χριστοδουλάκης: Σε αύξηση για επιχορήγηση κατά 5 μονάδες για επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη βελτίωση των κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις, σε μπόνους για κάθε νέα θέση απασχόλησης, αλλά και σε αφορολόγητα αποθεματικά αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης σύμφωνα με την Ημερησία. Η Καθημερινή αναφέρει πως ο κ. Χριστοδουλάκης καταλογίζει αδράνεια στις επιχειρήσεις.

Καραμανλής: Το πρόγραμμα για την οικονομία εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής οι προτεραιότητες του οποίου βασίζονται σε δώδεκα άξονες, αναφέρει η Εξπρές. Σύμφωνα με την Ημερησία ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για σοβαρές ανεπάρκειες στην οικονομική πολιτική, ενώ το Κέρδος αναφέρεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα των 180 πρώτων ημερών.

ΣΕΒ: Για έκδηλη αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου κατά τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ κάνει λόγο η Εξπρές, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του συνδέσμου Οδυσσέας Κυριακόπουλος ζήτησε από κυβέρνηση και αντιπολίτευση να προστατεύσουν την οικονομία από προεκλογικούς λαϊκιστικούς ανταγωνισμούς και πλειοδοσία υποσχέσεων. Σύμφωνα με την Ημερησία ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε ότι για τη διαφθορά φταίνε και οι ιδιώτες, ενώ το Κέρδος αναφέρει σχετικά πως ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε ότι ”μας πνίγει η διαφθορά”.

Για διάσταση απόψεων και στους προβληματισμούς κάνει λόγο η Ναυτεμπορική σύμφωνα με την οποία στη χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ κυριάρχησαν η αμηχανία και η αγωνία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή η οικονομία είναι πολιτικά ευάλωτη, ενώ η ίδια αναφέρεται στην έκκληση του ΣΕΒ να προστατευθεί από την αντιπαράθεση προσθέτοντας πως για πρώτη φορά ο ΣΕΒ αναδεικνύει το πρόβλημα και ζητεί μέτρα. Το Βήμα τονίζει ότι κυβέρνηση, ΝΔ και βιομήχανοι ξορκίζουν τη διαφθορά με καταγγελίες και δεσμεύσεις στη χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ενώ προσθέτει πως οι επιχειρηματίες ζητούν ”ιδιωτικοποίηση του κράτους”.

ΑΕΠ: Με ρυθμό 4,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2003, αναφέρει η Εξπρές. Σύμφωνα με το Βήμα το ΑΕΠ αυξήθηκε, αλλά συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών, ενώ το εμπορικό έλλειμμα ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ.

Σοφοκλέους: Οι συγχωνεύσεις που προωθούν οι τράπεζες, δημιουργούν περιθώρια κερδοφόρων deals για τους μικρούς παίκτες, επισημαίνει η Εξπρές, ενώ συμπληρώνει πως τα σενάρια για ΔΕΗ και ΟΠΑΠ περιόρισαν την άνοδο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Κέρδος στη Σοφοκλέους φέρεται να αυξάνεται η αισιοδοξία για υψηλότερα επίπεδα. Η εφημερίδα Χρηματιστήριο σημειώνει πως η αγορά αποδοκίμασε τις επικείμενες μετοχοποιήσεις, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Διεθνείς αγορές: Διορθωτικές τάσεις επικράτησαν στις διεθνείς αγορές, με φόντο τις εξελίξεις στις αγορές χρήματος, όπου το ευρώ χωρίς να χάσει την αίγλη των υψηλών ευρωπαϊκών επιτοκίων διόρθωσε προς τα 1,1486 δολάρια, ενώ το κλίμα φέρεται πως ήταν βαρύ από την πτώση της λιανικής στις ΗΠΑ, αναφέρει η Εξπρές.

Ευρώ: Περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά περίπου 7%- 8% τους επόμενους μήνες αναμένουν οι οικονομικοί αναλυτές, σύμφωνα με το Βήμα, το οποίο συμπληρώνει πως στην παρούσα φάση η διαμόρφωση της ισοτιμίας λειτουργεί ευεργετικά για την ευρωπαϊκή και αμερικανική οικονομία.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Καμία αλλαγή σκοπού δεν επέρχεται στις εταιρίες χαρτοφυλακίου σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία συνιστά στους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί σε εξαγγελίες περί δήθεν αλλαγής σκοπού εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, σημειώνει η Ημερησία. Σαφής προειδοποίηση προς τις Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου που προτίθενται να μεταβάλλουν τον σκοπό τους απηύθυνε σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ομόλογα: Συμπιέστηκαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων τον Απρίλιο, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ακολούθησαν τις εξελίξεις στις αγορές της ευρωζώνης.

Β’ ΚΠΣ: Χάθηκαν 470 εκατ. ευρώ λόγω ”αστοχιών” από το Β’ ΚΠΣ, όπως επιβεβαίωσε ο επίτροπος Μπαρνιέ, επισημαίνει η Εξπρές. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική οι προβληματικοί φάκελοι ορισμένων προγραμμάτων που εντάχθηκαν στο Β’ ΚΠΣ οδήγησαν σε απώλειες κοινοτικών κονδυλίων ύψους 468 εκατ. ευρώ.

Σκάφη αναψυχής: Ειδικό νηολόγιο δημιουργήθηκε σύμφωνα με την Καθημερινή για τα σκάφη αναψυχής στο πλαίσιο του εθνικού νηολογίου.

Cosmote: Αυξημένα κατά 30 εκατ. ευρώ προβλέπεται πως θα είναι τα κέρδη της Cosmote, αναφέρει η Ημερησία σύμφωνα με την οποία ο ρυθμός ανάπτυξης των μεγεθών της εταιρίας ήταν υψηλότερος σε σχέση με τους ρυθμούς που πέτυχε ο ΟΤΕ.

Τράπεζα Κύπρου: Μερίδιο αγοράς 5% διεκδικεί η Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα, η οποία ανοίγει άλλα 8 καταστήματα καθώς με τα 75 σήμερα εξασφάλισε το 36,8% των συνολικών κερδών του ομίλου, αναφέρει η Ημερησία.

Γενική Τράπεζα: Αύξηση κερδών παρουσίασε η Γενική Τράπεζα από το πρώτο τρίμηνο του 2003, όπως σημειώνει η Ημερησία, ενώ το Χρηματιστήριο συμπληρώνει πως τα ακίνητα ”διέσωσαν” την τράπεζα.

Αστήρ Πάλας: Στη νέα ηγεσία της Αστήρ Πάλας αναφέρεται η Καθημερινή.

Folli Follie: Πρόβλεψη για αύξηση τζίρου και κερδών κατά 20% στο σύνολο του 2003, διατυπώνει η εταιρία, σύμφωνα με την Εξπρές.

Goody’s: Ικανοποιητικά κινήθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Goody’s στο πρώτο τρίμηνο παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, ενώ το μέρισμα που θα διανείμει η εταιρία για τη χρήση του 2002 ανέρχεται στα 0,30 ευρώ, όπως αναφέρει η Εξπρές. Η Ημερησία αναφερόμενη σε φημολογία περί πώλησης της Goody’s σημειώνει πως πρόκειται για φαντασίες, ενώ αναφέρεται σε δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου για μεγάλες επενδύσεις και λειτουργία νέων καταστημάτων.

Λανακάμ: Σε αξιοποίηση ακινήτων προχωρά η Λανακάμ η οποία σύμφωνα με το Χρηματιστήριο θα διανείμει μέρισμα 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v