Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αναμένουν οι αναλυτές το τρίμηνο της Eurobank

Κατά 20% χαμηλότερα (στα 53 εκατ. ευρώ) ”θέλουν” τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου της Eurobank οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις 8 ελληνικών ΑΧΕ, όπως καταγράφησαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg. Εξάλλου, πτώση κατά 25,3%, 25% και 17% προβλέπουν η Π&Κ, Εθνική ΑΧΕ και Marfin, αντίστοιχα.

Πώς αναμένουν οι αναλυτές το τρίμηνο της Eurobank
Χαμηλότερα κατα 20% αναμένουν οι Έλληνες αναλυτές τα αποτελέσματα τριμήνου της EFG Eurobank, που ανακοινώνονται την Πέμπτη 15 Μαΐου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Πρόκειται για συγκλίνουσες προβλέψεις οι οποίες προέκυψαν από έρευνα που διενήργησε το πρακτορείο Bloomberg στις Kappa Securities, Alpha Finance, Εθνική ΑΧΕ, Marfin Hellenic, Π&Κ, Δεβλέτογλου, Σίγμα και Εγνατία Securities. Ο μέσος όρος των εκτιμήσεων αφορά σε κέρδη ύψους 53 εκατ. ευρώ.

Βάσει της ίδιας δημοσκόπησης, τα συνολικά έσοδα αναμένονται στα 261 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τόκους στα 191 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πάντως ότι η πτώση εκτιμάται από τους περισσότερους αναλυτές ως ”συγκυριακή”, καθώς οι προσδοκίες για το σύνολο της χρήσης είναι θετικές.

Παράλληλα, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τεσσάρων αναλυτών, όπως τις συγκέντρωσε το πρακτορείο Dow Jones, κάνου λόγο για υποχώρηση των κερδών της τράπεζας κατά 23% (στα 51,4 εκατ. ευρώ), λόγω χαμηλότερων κερδών από συναλλαγές, υψηλότερες προβλέψεις και λειτουργικά έξοδα.

Τα έσοδα από τόκους αναμένονται αυξημένα κατά 13% (στα 190 εκατ. ευρώ) έναντι του περσινού α΄ τριμήνου, ενώ αναμένονται μειωμένα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.



Πτώση της τάξης του 25,3% εκτιμά από τη μεριά της η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ (12/5) ότι θα εμφανίσουν τα κέρδη τριμήνου της EFG Eurobank και θα διαμορφωθούν, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, στα 50,23 εκατ. ευρώ.

Η αναμενόμενη υποχώρηση των καθαρών κερδών της τράπεζας, έναντι των περσινών, αναφέρει στο report της η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, οφείλεται κυρίως σε υποαξίες του χαρτοφυλακίου, αλλά και στα υψηλά έκτακτα έσοδα από συναλλαγές που καταγράφησαν στο α’ τρίμηνο του 2002, με το οποίο και γίνεται η άμεση σύγκριση.

Παρά την εκτιμώμενη κατά 14,6% (σε ετήσια βάση) αύξηση που θα καταγράψουν τα λειτουργικά έσοδα, τα λειτουργικά κέρδη, επίσης σε επίπεδο έτους, αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα, λόγω κυρίως των υψηλότερων προβλέψεων.

Όπως αναφέρεται, οι δύο ”βαλκάνιες” θυγατρικές της Euroabank (η Banc Post και η Bulgarian Post Bank) δεν αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στα καθαρά αποτελέσματα του ιδρύματος.

Η χρηματιστηριακή στην έκθεσή της προβλέπει για τη Eurobank απόδοση καλύτερη της αγοράς (overweight).

Η Marfin Ελληνική, σε έκθεσή της με ημερομηνία 6/5, εκτιμά ότι τα κέρδη τριμήνου -προ φόρων- του ομίλου θα ανέλθουν στο ποσό των 79 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 17% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 και άνοδο 19% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2002.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια έκθεση, η Marfin Ελληνική περιέκοψε την τιμή-στόχο για τη Eurobank, στα 11,4 από 11,9 ευρώ.

Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις της Εθνικής ΑΧΕ που αναφέρονται στο ημερήσιο δελτίο της με ημερομηνία 14 Μαΐου 2003, τα καθαρά έσοδα από τόκους της EFG Eurobank στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να κινηθούν ανοδικά κατά 15%, διαμορφούμενα στα 193 εκατ. ευρώ, με τα συνολικά λειτουργικά έσοδα να ανέρχονται στα 256 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 2%.

Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα της Eurobank βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν μείωση 25% και θα ανέλθουν στα 50 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v