ΣΑΝΥΟ: Διαμάχη για τις μετοχές της TORM

Στα δικαστήρια αναμένεται να καταλήξει η διαμάχη μεταξύ της ΣΑΝΥΟ Holdings και του ναυτιλιακού κολοσσού Rasmussen, που υποστηρίζει ότι η ελληνική εισηγμένη υπαναχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία μεταβίβασης του 16% των μετοχών της ναυτιλιακής εταιρίας ΤΟRM, σύμφωνα με δημοσίευμα του ξένου ειδικού Τύπου.

ΣΑΝΥΟ: Διαμάχη για τις μετοχές της TORM
Σοβαρή διαμάχη φαίνεται ότι έχει ξεσπάσει μεταξύ της εισηγμένης εταιρίας ΣΑΝΥΟ Ηoldings και του ναυτιλιακού κολοσσού της νορβηγίας Rasmussen.

Όπως αναφέρει η διεθνής ναυτιλιακή εφημερίδα ”TRADEWINDS”, επικαλούμενη επώνυμες δηλώσεις του διευθυντού της δεύτερης, η Rasmussen κατηγορεί τη SANYO ότι υπαναχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία για τη μεταβίβαση του 16% της νορβηγικής ναυτιλιακής εταιρίας TORM.

Σημειώνεται ότι η Rasmussen προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση της εξαγοράς του 16% της TORM από την ΣΑΝΥΟ, η οποία όμως διαψεύστηκε λίγες μέρες αργότερα με ανακοίνωση της ελληνικής εισηγμένης, η οποία ανέφερε τα εξής:

”Η εταιρία Σάνυο Ελλάς Συμμετοχική ΑΕΒΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: ”Προς τη θυγατρική μας εταιρία EXPLOINVEST LTD, η οποία είναι κυρία του 16% των μετοχών της δανέζικης ναυτιλιακής εταιρίας TORM, (εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης), έγινε προσφορά εξαγοράς του εν λόγω ποσοστού μέσω δικηγορικού γραφείου.

Μετά από αλληλογραφία για την οριστικοποίηση της προτεινόμενης τιμής εξαγοράς, το διοικητικό συμβούλιο της Σάνυο Ελλάς Συμμετοχική ΑΕΒΕ συζήτησε και απέρριψε την προσφορά.

(Σημειώνεται ότι η τιμή της προσφοράς ήταν σημαντικά υψηλότερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής και πολύ υψηλότερη του κόστους αγοράς).

Η εταιρία RASMUSSENGRUPPEN Α.S., εμφανισθείσα ως ο ”πελάτης” του δικηγορικού γραφείου που έκανε την προσφορά, ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης ότι θεωρεί την κατάληξη των συνεννοήσεων για τον ορισμό της τιμής προσφοράς ως τελική συμφωνία.

Η Σάνυο Ελλάς Συμμετοχική ΑΕΒΕ διέψευσε με επίσημες ανακοινώσεις της στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ EXPLOINVEST LTD και RASMUSSENGRUPPEN Α.S. και έκανε γνωστό ότι απαιτεί την ανάκληση των ανακοινώσεων της RASMUSSENGRUPPEN S.A., επιφυλασσόμενη για τη λήψη μέτρων εναντίον οποιουδήποτε εμπλεκόμενου και υπευθύνου για κάθε ενδεχόμενη βλάβη της.

Το διοικητικό συμβούλιο της Σάνυο Ελλάς Συμμετοχική ΑΕΒΕ εξέτασε στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της εταιρίας το ενδεχόμενο ρευστοποίησης της συμμετοχής στην TORM και εξουσιοδότησε τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γεώργιο Ν. Παπαγεωργίου να διερευνήσει και άλλες προσφορές”, κατέληγε η ανακοίνωση.

Ωστόσο η πλευρά των Νορβηγών εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε δικαστική διεκδίκηση, υποστηρίζοντας ότι ”εάν η Σάνυο δεν αποδεχτεί ότι οι μετοχές ανήκουν πλέον σ’ εμάς, έχουμε ήδη προετοιμάσει την υπόθεσή μας για να παρουσιαστεί άμεσα σε δικαστήριο της Δανίας”.

Από πλευράς Σάνυο, δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη αντίδραση, πλην της ανωτέρω επίσημης ανακοίνωσης.

Όπως αναφέρεται πάντως στο σχετικό δημοσίευμα, η συμφωνία την οποία η Rasmussen θεωρεί ”έγκυρη και δεσμευτική” αφορούσε στην πώληση τριών εκατομμυρίων μετοχών της TORM σε τιμή λίγο υψηλότερη των 30,7 εκατ. δολαρίων (περίπου 200 εκατ. δανέζικες κορόνες), ήτοι περίπου 70 κορόνες ανά μετοχή, ενώ την περασμένη Τετάρτη η τιμή της μετοχής της TORM είχε ξεπεράσει τις 82 κορόνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v