Οι τράπεζες ”μαζεύουν” τον Δείκτη

Εχοντας αγγίξει το χαμηλό σημείο στήριξης των 1.704 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, μετά το ”μάζεμα” των τραπεζικών απωλειών, κινείται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο του εύρους των 1.705 – 1.720 μονάδων. Σημαντική εξάλλου εξακολουθεί να κρίνεται η έλλειψη σημαντικού follow through buying.

ΝΕΟ: Δύο σχόλια την ημέρα για το ΧΠΑ (ένα στη μέση της συνεδρίασης περί τις 13.00 - 13.30 και ένα μετά το κλείσιμο) στη σελίδα ΑΓΟΡΕΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ, από την MARFIN AXEΠΕΥ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην ίδια σελίδα, ON LINE ανανέωση τιμών στα βασικά προϊόντα με κάθε ανανέωση (refresh) της σελίδας. Στοιχεία με 10’ λεπτά καθυστέρηση.

Στην ίδια σελίδα όλο το συνοδευτικό υλικό για την Αγορά Παραγώγων.]

Αφού ”χτύπησε χαμηλό” στις 1.704 μονάδες, ήτοι στο κατώτατο σημείο της στήριξης, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο του εύρους 1.705 – 1.720 μονάδων.

Ο Δείκτης διαμορφώνεται πλέον στις 1.723 μονάδες, έχοντας περιορίσει σημαντικά τις απώλειές του, εν μέσω αντίδρασης των Εθνικής, Alpha και ΟΤΕ, ενώ και η Eurobank παρά την αποκοπή μερίσματος επιχειρεί τα τελευταία λεπτά να περιορίσει τις απώλειές της.

Ωστόσο, παρά τη βελτίωση στην ευρύτερη αγορά με τη σχέση πτωτικών/ανοδικών να διαμορφώνεται στο 7/1 (από 10/1 που ήταν το πρωί) εξακολουθεί να παρατηρείται έλλειψη σημαντικού follow through buying.

Μάλλον πρόκειται για περιορισμό των πωλητών και επιχείρησή τους να μην εκδηλώνονται επιθετικά, εξέλιξη που είναι επίσης σημαντική και δίνει ελπίδα σε όσους πιστεύουν ότι η βραχυχρόνια τάση παραμένει ανοδική.

Ενδεχομένως να συμβάλλει θετικά το γεγονός ότι το κλίμα στις ευρωαγορές είναι σαφώς καλύτερο απ’ ότι χθες και συνεπώς δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη αφομοίωσης των χθεσινών απωλειών στις ευρωαγορές.

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε, όπως και στο πρωινό μας σχόλιο, πως ενώ επιχειρείται προσπάθεια καλλωπισμού του Γενικού Δείκτη προερχόμενη κυρίως από το μάζεμα των απωλειών των τραπεζών (-2,6% στο άνοιγμα, -0,4% τώρα), στην ευρύτερη αγορά η ίδια τάση δεν αφομοιώνεται, στον ίδιο τουλάχιστον βαθμό και συνεπώς οφείλουμε να ανησυχούμε.

Ιδίως η περίπτωση της Εθνικής είναι εντυπωσιακή, αφού από το –3% έχει βρεθεί στο +2%, με έντονα δείγματα στήριξης από το πρωί.

Όσον αφορά στην αγορά παραγώγων, παρατηρείται κάποιο μετριοπαθές κλείσιμο short θέσεων το οποίο φυσικά ενισχύει την τάση αντίδρασης, ενώ επιβραδύνονται παράλληλα και οι ρυθμοί της συναλλακτικής δραστηριότητας, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 66 εκατ. ευρώ (14.10’), όταν μόνο στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης ο τζίρος ανέρχονταν στα 14 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v