Κακές παρέες!

Θα ακούτε πολλές βαθυστόχαστες αναλύσεις για το αν έχουμε περάσει την χρηματιστηριακή στενωπό ή βιώνουμε ένα άλλο bear market rally.Η αλήθεια είναι ότι τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν με ρευστότητα. Όσους γνωστούς ρωτήσαμε, έχουν μετοχές και όχι ρευστότητα. Προφανώς κάνουμε … κακές παρέες!

Κακές παρέες!
Θα ακούτε πολλές βαθυστόχαστες αναλύσεις για το αν έχουμε περάσει την χρηματιστηριακή στενωπό ή βιώνουμε ένα άλλο bear market rally. Φανταζόμαστε ότι θα πρέπει να έχει κάποιος αποκτήσει μεταπτυχιακό στην μεταφυσική για να προβλέψει σωστά το μέλλον.

Η αλήθεια είναι ότι τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν με ρευστότητα. Όσους γνωστούς ρωτήσαμε, έχουν μετοχές και όχι ρευστότητα. Προφανώς κάνουμε... κακές παρέες!

Η υπόθεση των δύο εταιρειών του λιανικού εμπορίου που κήρυξαν πτώχευση δεν έχει εκτιμηθεί ορθά. Όταν η κρίση έχει περάσει με τέτοιον τρόπο στο λιανεμπόριο, τότε τα προβλήματα είναι πιο σοβαρά απ’ ότι ίσως πιστεύουμε. Κι αυτό διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυτοτροφοδοτηθεί η κρίση.

Να ξαναπεράσουν τα προβλήματα στις βιομηχανίες (στους προμηθευτές) κι από εκεί να επιστρέψουν εκ νέου στο λιανεμπόριο.

Χτες ήταν η Connection. Σήμερα η Υβόννη και ο Αντωνόπουλος. Αύριο ποιος άλλος; Μήπως αυτό είναι το σκηνικό που μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε μία χρηματιστηριακή αναγέννηση; Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχουμε να λέμε ότι το είδαμε κι αυτό στην ζωή μας.

Να κλείνει η μία επιχείρηση μετά την άλλη και οι χρηματιστηριακοί δείκτες να σημειώνουν αλλεπάλληλα ρεκόρ! Τότε θα μιλάμε για μία ακόμη περίπτωση εικονικής πραγματικότητας. Κι όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο άδοξα τελειώνουν τα video games.

Ακόμη κι αν έχεις κατακτήσει την κορυφή του Έβερεστ, με το τέλος του παιγνιδιού διαπιστώνεις ότι δεν βρίσκεσαι στις παγωμένες βουνοκορφές αλλά στην μιζέρια του καναπέ του σαλονιού...

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να οδηγηθεί ο γενικός δείκτης στην άβυσσο και στην καταστροφή. Καλό όμως είναι να προσέχουμε ιδιαίτερα τις παγίδες που μπορεί να κρύβει η αγορά στην παρούσα φάση. Η προσοχή είναι απαραίτητη. Το μόνο που δεν δικαιολογείται είναι ο ενθουσιασμό...

Το ΙΚΑ έκανε πράγματι την διαφορά πριν από λίγες εβδομάδες, όταν άρχισε να ανεβαίνει η αγορά. Ίσως το ΙΚΑ να έχει κι άλλα διαθέσιμα χρήματα για να αγοράσει ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και να πετύχουν οι μετοχοποιήσεις.

Το ζήτημα είναι αν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι παίκτες με ρευστότητα, αποφασισμένοι να πέσουν υπέρ πατρίδος και πίστεως…

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v