Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η Σοφοκλέους

Η απορρόφηση των τίτλων του FTSE-20 από πλευράς των ξένων θεσμικών είναι το ζητούμενο για τη σημερινή συνεδριάση, ενώ ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν αφενός το κατά πόσο τα εγχώρια ισχυρά χαρτοφυλάκια θα μπορέσουν να κλείσουν τους ”ασκούς του Αίολου” και αφετέρου το πως θα εκδηλωθεί -εάν εκδηλωθεί - η στήριξη της αγοράς.

ΝΕΟ: Δύο σχόλια την ημέρα για το ΧΠΑ (ένα στη μέση της συνεδρίασης περί τις 13.00 - 13.30 και ένα μετά το κλείσιμο) στη σελίδα ΑΓΟΡΕΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ, από την MARFIN AXEΠΕΥ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην ίδια σελίδα, ON LINE ανανέωση τιμών στα βασικά προϊόντα με κάθε ανανέωση (refresh) της σελίδας. Στοιχεία με 10’ λεπτά καθυστέρηση.

Στην ίδια σελίδα όλο το συνοδευτικό υλικό για την Αγορά Παραγώγων.]

Ζητούμενο για σήμερα δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση οτιδήποτε άλλο, πέρα από την επιτυχή απορρόφηση της όποιας προσφοράς τίτλων του FTSE – 20 από μέρους ξένων θεσμικών επενδυτών.

Εξάλλου, η τελική εικόνα στο κλείσιμο των βασικών ευρωαγορών χθες, θεωρητικά αλλά και πρακτικά, αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς τη Σοφοκλέους δεδομένης της πρόθεσης μείωσης θέσεων από μέρους των επενδυτικών σχημάτων.

Υπάρχουν δυο σκέλη που χρήζουν προσοχής στη σημερινή συνεδρίαση.

Το πρώτο αφορά στο κατά πόσο τα λεγόμενα ισχυρά χαρτοφυλάκια, ήτοι τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα που θεωρητικά επιθυμούν να δουν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα, θα μπορέσουν να κλείσουν τους ”ασκούς του Αίολου”, αφού πλέον φαίνεται πως δημιουργείται ένα αρνητικό momentum στην αγορά με πτωχεύσεις εταιριών, αύξηση της ανεργίας και όξυνση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στο πώς θα εκδηλωθεί – εάν εκδηλωθεί- η όποια απόπειρα στήριξης της αγοράς. Κι αυτό γιατί εάν δούμε τα συνήθη συμπτώματα στήριξης, δηλαδή τον Γενικό Δείκτη να ”κρατάει” και την ευρύτερη αγορά να διαλύεται, τότε θα μπορέσουμε με σχετική ευκολία να θεωρήσουμε τη βραχυπρόθεσμη, τη μεσοπρόθεσμη αλλά και τη μακροπρόθεσμη τάση πτωτικές, και φυσικά το ράλι λήξαν.

Το μόνο θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής η ευρύτερη αγορά δείχνει να ”κρατάει”, ενώ θα ήταν ευχής έργον να δούμε τον Δείκτη να υποχωρεί ραγδαία και την πλειονότητα των τίτλων να εμφανίζονται ανθεκτικοί.

Τέλος, όσον αφορά στα τεχνικά στοιχεία, όπως είπαμε και χθες, μονόδρομος θεωρείται η κίνηση προς τις 1.720 μονάδες, ενώ είναι πολύ πιθανόν σήμερα να δοκιμαστεί και το επίπεδο των 1.705 μονάδων. Επίπεδα τα οποία, όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό μας σχόλιο, αντιπροσωπεύουν τα σημαντικά σημεία στήριξης βραχυχρονίως.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v