Ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης

Στο κύμα πτωχεύσεων μεταξύ των λιανικών κυρίως επιχειρήσεων, στην έρευνα του ΙΟΒΕ για τον δείκτη του οικονομικού κλίματος, στα ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΟΤΕ από την ΕΕΕΤ, αλλά και στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης
Στο κύμα πτωχεύσεων μεταξύ των λιανικών κυρίως επιχειρήσεων, στην έρευνα του ΙΟΒΕ για τον δείκτη του οικονομικού κλίματος, στα ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΟΤΕ από την ΕΕΕΤ, αλλά και στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Πτωχεύσεις: Για κύμα πτωχεύσεων στην αγορά κάνει λόγο η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία σαρώνονται οι εμπορικές αλυσίδες εξαιτίας των υφεσιακών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά. Η Εξπρές τονίζει πως στις επιχειρηματικές χρεοκοπίες υπάρχει μήνυμα, ενώ κάνει λόγο για ανυπαρξία προετοιμασίας για τη μετάβαση στη ”Νέα Οικονομία” και τη δημιουργία θέσεων εργασίας με αμοιβές Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία στην ελληνική κοινωνία στήνεται σκηνικό χιονοστιβάδας απολύσεων, ενώ το Βήμα αναφέρει πως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, προσθέτοντας πως στην αγορά φοβούνται νέα κανόνια, ενώ ανάχωμα αποτελούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των τραπεζών.

Η Ναυτεμπορική τονίζει πως το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει επίμονες και διογκούμενες αρνητικές προοπτικές και ειδικά στο λιανεμπόριο.

Αγορές: Στους λόγους που ανεβαίνουν ταυτόχρονα μετοχές και ομόλογα αναφέρεται η Καθημερινή, ενώ η Ημερησία τονίζει την μεγάλη υποχώρηση του δολαρίου σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ αναζητούν την ανάκαμψη στην ενίσχυση των εξαγωγών. Σύμφωνα με την Εξπρές ενώ το ευρώ ανεβαίνει ακάθεκτο οι αγορές βρίσκονται εκτός ισορροπίας, ενώ οι ΗΠΑ φέρονται να εγκαταλείπουν την πολιτική του σκληρού δολαρίου.

ΙΟΒΕ: Στα επίπεδα του 1995 έπεσε ο δείκτης του οικονομικού κλίματος, με εξαίρεση ωστόσο τον κλάδο των κατασκευών όπως καταγράφουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ το Βήμα αναφέρει σχετικά πως οι έλληνες επιχειρηματίες παραμένουν απαισιόδοξοι.

Η Ημερησία σημειώνει πως το κλίμα στην οικονομία επιδεινώθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, ενώ προσθέτει πως η υποχώρηση του Δείκτη τον Απρίλιο οφείλεται κυρίως στην πτώση της βιομηχανίας. Το Κέρδος σημειώνει πως ο επιχειρηματικός κόσμος επιμένει στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ τονίζει πως οι επιχειρηματικές προσδοκίες βρίσκονται στο ναδίρ.

ΚΠΣ: Εντολή προς τους υπουργούς να επισπεύσουν την υλοποίηση των προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ, έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική. Η Ημερησία σημειώνει πως η ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων επισημάνθηκε σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ενώ το Κέρδος κάνει λόγο για αλλεπάλληλες συσκέψεις για το Γ’ ΚΠΣ.

Το Βήμα σημειώνει πως ο κ. Σημίτης έδωσε το ”πράσινο φως” για μεταφορές κεφαλαίων από το ένα πρόγραμμα του ΚΠΣ-3 στο άλλο, προκειμένου να τρέξει η απορρόφηση κεφαλαίων, ενώ η Εξπρές τονίζει πως παρατηρείται μπαράζ κυβερνητικών συσκέψεων για ”εντατικοποίηση” του Γ’ ΚΠΣ.

Δολάριο - Ευρώ: Η πτώση του δολαρίου έριξε τα Χρηματιστήρια χθες σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η οποία αναφέρει επίσης πως η άνοδος του ευρώ οδηγεί σε ύφεση. Σύμφωνα με το Βήμα το σκληρό ευρώ τρομάζει οικονομίες και αγορά, ενώ προσθέτει πως η νέα άνοδος του ενιαίου νομίσματος είναι επιζήμια για τις επενδύσεις όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Ρομάνο Πρόντι.

ΟΤΕ: Τρεις εταιρίες ή κοινοπραξίες κατέθεσαν χθες στην ΕΕΤΤ τις προσφορές τους στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη δημιουργία βάσης δεδομένων, για τη φορητότητα των αριθμών κλήσης των συνδρομητών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, επισημαίνει η Καθημερινή, ενώ η Ημερησία αναφέρεται στα ασφαλιστικά μέτρα της ΕΕΤΤ κατά του Οργανισμού για τις εκπτώσεις στα τιμολόγια του τελευταίου.

ΟΠΑΠ: Έως και το 25% του ΟΠΑΠ μπορεί να διαθέσει το Δημόσιο για να εξασφαλίσει 500 – 600 εκατ. ευρώ με διάθεση μετοχών από Εθνική, Eurobank, Alpha, SSB και Credit Suisse, ενώ από τον επόμενο μήνα αρχίζει μεγάλο roadshow για την προσέλκυση επενδυτών, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Eurobank: Το ενδεχόμενο να υιοθετήσει η Eurobank κίνητρα, όπως τη διανομή δωρεάν μετοχών για τη διακράτηση των μετοχών της με στόχο τη στήριξη της τιμής της ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Νανόπουλος σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Το Κέρδος τονίζει πως ο κ. Νανόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη χορήγηση πριμ διακράτησης σε όσους κρατήσουν τις μετοχές τους για σημαντικό χρονικό διάστημα, ενώ η Ημερησία προσθέτει πως η Τράπεζα θα διανείμει μέρισμα ύψους 0,47 ευρώ διαμορφώνοντας τη μερισματική απόδοση στο 4%.

Εμπορική: Αύξηση κερδών κατά 4% παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2003 ο όμιλος της Εμπορικής, σύμφωνα με την Ημερησία η οποία αναφέρει πως η ενίσχυση προήλθε από τη σημαντική άνοδο των οργανικών εσόδων και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων όλων των εταιριών του ομίλου. Το Βήμα αναφέρει πως τα κέρδη το ομίλου της Εμπορικής ανακάμπτουν καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2003 τα προ φόρων αποτελέσματα μετά την πληρωμή των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 34,45 εκατ. ευρώ.

Γενική Τράπεζα: Ανοικτή πρόσκληση προς εγχώριους και ξένους επενδυτές θα απευθύνει η Γενική Τράπεζα, σύμφωνα με το Κέρδος, στο πλαίσιο της σύναψης στρατηγικής συνεργασίας.

Cardico: Τετραπλάσιο της παραγωγής θα εξασφαλίσει στην εταιρία το νέο εργοστάσιο στο Σχηματάρι, όπως αναφέρει το Κέρδος.

Altec: Την Πέμπτη ξεκαθαρίζει το τοπίο για την Altec σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Για εισφορά 0,6% και στα δάνεια του Ταχ. Ταμιευτηρίου κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η εισφορά που επιβάλλουν τώρα οι τράπεζες θα ισχύει στο εξής και για τα δάνεια που χορηγούν τα ειδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Omega Bank: Στον τομέα της Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων εισέρχεται πλέον η Omega Bank σύμφωνα με την Εξπρές.

Cosmorom: Στα πρόθυρα πτώχευσης με οφειλές άνω των 200 εκατ. δολαρίων βρίσκεται η Cosmorom, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v