Χριστοδουλάκης: Ευθύνη των εταιριών οι πτωχεύσεις

Στις ίδιες τις εταιρίες επέρριψε τις ευθύνες για τις πτωχεύσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ο Ν. Χριστοδουλάκης. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ τόνισε ότι ”δεν βρίσκονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου σε κρίση”.

Χριστοδουλάκης: Ευθύνη των εταιριών οι πτωχεύσεις
Ευθύνες στις επιχειρήσεις για τις πτωχεύσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες επέρριψε ο υπουργός Οικονομίας, κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.

Μετά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι ”ορισμένες από τις επιχειρήσεις φαίνεται να επιλέγουν την πτώχευση, επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από θέματα και δεν φρόντισαν να το κάνουν όταν έπρεπε”.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ”δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να απολύονται μαζικά εργαζόμενοι, επειδή οι επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τα προβλήματα που είχαν και δεν αξιοποίησαν τα κίνητρα, τις δυνατότητες και τις πολιτικές που είναι διαθέσιμες”.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών αποφάσισε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εγγραφής στο μητρώο εξαγωγέων, να επανεξεταστούν τα τέλη που επιβάλλονται σε εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και να εκσυγχρονιστούν τα πληροφοριακά συστήματα του τελωνείου.

Εξάλλου, ιδιαίτερα βεβαρημένο χαρακτηρίζει το κλίμα στην αγορά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, Αντώνης Μακρής, ως αποτέλεσμα της αποχώρησης από την αγορά ορισμένων επιχειρήσεων.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι πρόκειται για ευκαιριακό φαινόμενο, το οποίο δεν οφείλεται σε μία γενικότερη κρίση της αγοράς. ”Η ελληνική αγορά δεν παρουσιάζει τα ίδια σημάδια κόπωσης όπως άλλες ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων κάποιες μάλιστα παραδοσιακές πλήττονται θανάσιμα”.



Δεν βρίσκονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου σε κρίση και ούτε όλες κινδυνεύουν να ”κατεβάσουν τα ρολά”.

Η γενίκευση δημιουργεί επικίνδυνες εντάσεις στην αγορά και η σύγχρονη οργανωμένη ελληνική επιχείρηση έχει τα εφόδια να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε στενωπό, προσέθεσε.

Παρ’ όλα αυτά, το επιχειρηματικό κλίμα μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω, και αναφερόμαστε σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, εάν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά καίρια προβλήματα, όπως η μείωση της φορολογίας, το ωράριο και τα εργασιακά θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v