Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης

Το ύψος του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το κύμα πτωχεύσεων στην αγορά, τα μέτρα διευκόλυνσης των εξαγωγών, αλλά και τα οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου της Τιτάν, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης
Το ύψος του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το κύμα πτωχεύσεων στην αγορά, τα μέτρα διευκόλυνσης των εξαγωγών, αλλά και τα οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου της Τιτάν, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

Ελληνική Οικονομία: Εικόνα στασιμότητας της ελληνική οικονομίας αναδύεται από το ισοζύγιο πληρωμών κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, καθώς όπως αναφέρει η Καθημερινή το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 22,6% και ανήλθε στα 3,26 δισ. ευρώ. Το Κέρδος αναφέρει μεταξύ άλλων πως στο τρίμηνο αυξήθηκαν σημαντικά οι εκροές ύψους 371 εκατ. ευρώ αμέσων επενδύσεων κατοίκων στο εξωτερικό.

Για έκρηξη χρέους και διεύρυνση του ελλείμματος κάνει λόγο το Βήμα, το οποίο επισημαίνει πως στο προσκήνιο βρίσκεται και πάλι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και οι αυξημένες δανειακές ανάγκες του Δημοσίου, ενώ η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως η νέα αύξηση του χρέους αποδίδεται στο ταμειακό έλλειμμα των 4,5 δισ. ευρώ.

Στο ”κόκκινο” βρέθηκαν το δημόσιο χρέος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σύμφωνα με την Εξπρές, η οποία τονίζει πως οι ρυθμοί διόγκωσης του χρέους είναι πλέον ανεξέλεγκτοι καθώς κινείται στο 120% του ΑΕΠ με ετήσιο στόχο το 114%.

Πτωχεύσεις: Δεν υπάρχει αύξηση στον αριθμό των πτωχεύσεων διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, σημειώνει η Καθημερινή η οποία ωστόσο προσθέτει πως από σύγκριση των στοιχείων που παρέθεσε χθες η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προκύπτει υπερδιπλασιασμός των αιτήσεων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Το Κέρδος τονίζει πως ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αποδίδει τα απανωτά λουκέτα στην παγκοσμιοποίηση, ενώ η Ημερησία αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης κάνει λόγο για ”περίεργες” συμπτώσεις πτωχεύσεων εταιριών, ενώ ο ΣΕΛΠΕ μιλάει για συγκυριακές πτωχεύσεις.

Σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία η κυβέρνηση επιχειρεί να αναστρέψει τη δυσμενή συγκυρία με συζητήσιμη ρύθμιση, ώστε να ενισχύσει τις εξαγωγές και να φρενάρει τις απολύσεις και πτωχεύσεις των επιχειρήσεων. Ευθύνες στις επιχειρήσεις, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούνται σε κλείσιμο και απολύσεις προσωπικού, έριξε χθες η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, τονίζει η Ναυτεμπορική. Η εφημερίδα Χρηματιστήριο σημειώνει πως σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη ”οι επιχειρήσεις δεν φρόντισαν να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τον σκληρό ανταγωνισμό”.

Σοφοκλέους: Σημάδια αντίστασης εμφάνισε χθες ο Γενικός Δείκτης, κατορθώνοντας στο κλείσιμο να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του, αναφέρει η Ναυτεμπορική, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως Εθνική και Alpha στήριξαν το Χ.Α.

ΔΝΤ: Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία της ανάπτυξης και της ανεργίας στη χώρα μας και ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, όπως επισημαίνει το Βήμα.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Την αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την επαγρύπνηση των κυβερνήσεων ώστε να μην υπερβαίνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα τους το 3% του ΑΕΠ αναμένεται να συστήσει η ΕΕ με την ετήσια έκθεσή της, αναφέρει το Βήμα.

Eurostat: Αυξάνονται οι δαπάνες για τις συντάξεις σύμφωνα με την Eurostat, σημειώνει το Βήμα.

Εξαγωγές: Μέτρα τόνωσης των εξαγωγών συζητήθηκαν στη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, όπως σημειώνει το Βήμα. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η κυβέρνηση επιδιώκει με τέσσερα μέτρα να καταστήσει τις ελληνικές εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως και η Ολυμπιάδα ”μπαίνει” στην υπηρεσία των εξαγωγών. Σύμφωνα με την Ημερησία καταργούνται μεταξύ άλλων οι εγγυήσεις για εξαγωγή νωπών προϊόντων

Δολάριο: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, αναφέρει η Καθημερινή.

Χρυσός: Άλμα, αν και προσωρινά, προς τα υψηλότερα επίπεδα της τρεισήμισι τελευταίων μηνών, στα 370 δολάρια η ουγκιά πέτυχε χθες η τιμή του χρυσού, σύμφωνα με το Κέρδος.

Άρση αναστολής διαπραγμάτευσης: Την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των Alter, Altec και Microland αποφάσισε χθες το Χ.Α., τονίζει το Βήμα.

Ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση ανοίγει και πάλι το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ κρίσιμη θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα για την τύχη της συμφωνίας μεταξύ των ΕΛ.ΠΕ. και της Πετρόλα, τονίζει το Βήμα.

ΟΤΕ: Σε αστρονομικά επίπεδα έχουν εκτιναχθεί πλέον οι υποχρεώσεις του ομίλου του ΟΤΕ, κατ’ εξοχήν οι δανειακές οι οποίες αγγίζουν, σύμφωνα με την Καθημερινή, τα 6,1 δισ. ευρώ. Η Ημερησία τονίζει πως ο Οργανισμός απειλεί να διακόψει τις διασυνδέσεις εάν οι επιχειρήσεις δεν εξοφλούν έγκαιρα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

ΕΛ.ΠΕ.: Διπλασίασαν τα κέρδη τους τα ΕΛ.ΠΕ. στο πρώτο τρίμηνο του 2003 σύμφωνα με προβλέψεις της Ημερησίας.

Τιτάν: Κάμψη της τάξεως του 72% παρουσίασαν τα κέρδη της Τιτάν στο τρίμηνο, σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ η Ημερησία προσθέτει πως η υποχώρηση οφείλεται στην υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, της διολίσθησης του δολαρίου και στην άνοδο των τιμών των καυσίμων.

Υβόννη: Βρέθηκε αγοραστής για την αλυσίδα καλλυντικών σύμφωνα με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα, αναφέρει το Κέρδος.

Δέλτα Παγωτού: Μέρισμα ύψους 0,36 ευρώ θα διανείμει η Δέλτα Παγωτού για τη χρήση του 2002, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ενώ σύμφωνα με την Εξπρές η εταιρία αναμένει για φέτος ενίσχυση των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 15% με αντίστοιχη αύξηση των EBITDA.

Delta Singular: Κοινή εταιρία με την GIC ιδρύει η Delta Singular, σημειώνει η Καθημερινή.

Χατζηκρανιώτης: Για ενδοσυνεδριακή διαμάχη στην Χατζηκρανιώτη κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία υπάρχει διένεξη που κρατάει χρόνια. Η Εξπρές σημειώνει πως η διένεξη μεταξύ της διοίκησης και βασικού μετόχου παίρνει νέα τροπή, ενώ αφορμή είναι η μη διεξαγωγή της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v