Δεν είναι όλα μαύρα!

Οι απαισιόδοξοι περιμένουν χαιρέκακα τον γενικό δείκτη να γυρίσει στις 1.450 μονάδες (τουλάχιστον). Οι αισιόδοξοι ”βλέπουν” τις 2.000 μονάδες. Μεταξύ αυτών των δύο τάσεων υπάρχει και η μέση οδός! Η προσοχή μας στις... κρατικές εταιρείες! Αυτές μπορεί να κάνουν την διαφορά!

Δεν είναι όλα μαύρα!
Οι απαισιόδοξοι περιμένουν χαιρέκακα τον γενικό δείκτη να γυρίσει στις 1.450 μονάδες (τουλάχιστον). Οι αισιόδοξοι ”βλέπουν” τις 2.000 μονάδες. Μεταξύ αυτών των δύο τάσεων υπάρχει και η μέση οδός! Η προσοχή μας στις... κρατικές εταιρείες! Αυτές μπορεί να κάνουν την διαφορά!

Η αλήθεια είναι ότι η τάση καθορίζεται κυρίως από την πορεία των διεθνών αγορών. Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το όποιο ενδιαφέρον υπάρχει στην Σοφοκλέους επικεντρώνεται στις λεγόμενες κρατικές εταιρείες.

Είναι και οι μετοχικοί τίτλοι εκείνοι που επηρεάζουν ιδιαίτερα τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ένα ανάλογο σκηνικό το έχουμε δει και άλλοτε στην Σοφοκλέους. Όταν η αγορά κατέρρεε και οι χρηματιστηριακοί δείκτες ευημερούσαν!

Δεν είναι εύκολο να κάνουμε σάλτο προς τις 2.000 μονάδες. Το ίδιο δύσκολο είναι να γυρίσουμε και στα χαμηλά της αγοράς. Η τελευταία γραμμή άμυνας της Σοφοκλέους είναι η ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνουν τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους κρατικούς τίτλους.

Τα ταμεία και οι τράπεζες είναι οι μόνοι παίκτες με ρευστότητα στην αγορά. Μέρες τώρα μιλάμε για τα σύννεφα που είχαν μαζευτεί στον ουρανό της Σοφοκλέους. Το καλό είναι ότι ο γενικός δείκτης βρήκε χτες το κουράγιο και την δύναμη να κλείσει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.700 μονάδων, παρά το γεγονός ότι η καθοδική του διάσπαση είχε προκαλέσει νωρίτερα ένα μπαράζ πωλήσεων.

Τα πράγματα στην ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Όσο προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε (και να έχουμε πάντοτε στραμμένα τα μάτια μας στις ξένες αγορές) άλλο τόσο θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ανάκαμψη της αγοράς ξεκίνησε από τις τράπεζες. Ούτε ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε λίγους και ”εκλεκτούς” τίτλους. Αυτή είναι η τάση και στην τάση μιας αγοράς δεν μπορεί κανείς να πάει κόντρα.

Δεν είναι λίγοι οι φίλοι εκείνοι που ”παρεξήγησαν” τις θέσεις μας και τις τελευταίες ημέρες μας κατηγόρησαν ότι διαμορφώνουμε... πτωτική τάση στην Σοφοκλέους! Μία τέτοια προσέγγιση μας κολακεύει, αλλά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Οι προσεκτικοί αναγνώστες θα έχουν προσέξει ότι οι θέσεις μας δικαιώνονται στο ταμπλό σ’ έναν ικανοποιητικό βαθμό. Δεν μπορούσαμε να υιοθετήσουμε την υπέρμετρη αισιοδοξία την στιγμή που ο γενικός δείκτης επιχειρούσε να διασπάσει ανοδικά τις 1.800 μονάδες.

Η θέση εκείνη αφορούσε όμως εκείνη την συγκεκριμένη περίοδο. Αύριο μπορεί τα στοιχεία της αγοράς να έχουν αλλάξει και να είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε μία διαφορετική θέση. Άλλωστε, δεν προβάλλουμε τις προσωπικές μας επιθυμίες, αλλά στοιχεία του ρεπορτάζ.

Κατά τον ίδιο τρόπο δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τα απαισιόδοξα σενάρια. Τουλάχιστον για το αμέσως προσεχές διάστημα. Εκτός και αν οι ξένες αγορές αλλάξουν και πάλι άρδην το σκηνικό.

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v