Ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης

Οι εξελίξεις αναφορικά με τις πρόσφατες πτωχεύσεις καθώς και οι λόγοι που οδήγησαν προς αυτή την κατεύθυνση, η διόγκωση των κρατικών δαπανών, αλλά και τα ανακοινωθέντα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των εισηγμένων, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης
Οι εξελίξεις αναφορικά με τις πρόσφατες πτωχεύσεις καθώς και οι λόγοι που οδήγησαν προς αυτή την κατεύθυνση, η διόγκωση των κρατικών δαπανών, αλλά και τα ανακοινωθέντα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των εισηγμένων, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Ελληνική Οικονομία: Σήμα κινδύνου για την ελληνική οικονομία από τη δημοσιονομική διαχείριση αλλά και τη διόγκωση των κρατικών δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα, τονίζει η Καθημερινή. Σύμφωνα με το Κέρδος η Ευρωπαϊκή Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημοσιονομικά, ενώ ζητά να ληφθούν επειγόντως μέτρα για το συνταξιοδοτικό.

Πτωχεύσεις: Δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τη Σίσερ – Πάλκο σε αντίθεση με τους εργαζομένους της Υβόννη και των σουπερμάρκετ Αντωνόπουλος, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, η οποία επίσης αναφέρεται σε ενδοκυβερνητική δυσαρέσκεια για τον τόνο των δηλώσεων, αλλά και στους λόγους που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε πτωχεύσεις και απολύσεις.

Στη Βουλή μεταφέρθηκε χθες η πολιτική κόντρα για τα επιχειρηματικά λουκέτα με αφορμή τη συζήτηση του ν/σ για την ιδιωτικοποίηση του Χ.Α. αναφέρει η Ναυτεμπορική. Σύμφωνα με την Ημερησία υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για Υβόννη και Αντωνόπουλοι.

Κατανάλωση: Η αισθητή πτώση της κατανάλωσης την τελευταία διετία, παρά τη σημαντική αύξηση του εθνικού εισοδήματος που προέρχεται από τις κατασκευές φέρνει λουκέτα όπως τονίζει το Βήμα.

Γκρίνσπαν: Αισιόδοξος εμφανίστηκε και πάλι ο πρόεδρος της Fed κ. Α. Γκρίνσπαν ο οποίος σύμφωνα με το Βήμα τόνισε ότι δεν είναι παράλογες οι προσδοκίες για σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2003. Το Κέρδος σημειώνει πως ο κ. Γκρίνσπαν εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη μεταπολεμική οικονομία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Εξπρές ο κ. Γκρίνσπαν ζήτησε από το Κογκρέσο αρκετή υπομονή για την οικονομία των ΗΠΑ, ενώ η Ημερησία αναφέρει πως ο πρόεδρος της Fed άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα αμερικανικά επιτόκια να πλησιάσουν ακόμα και στο μηδέν.

Κομισιόν: Και νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ζητάει, πιεστικά για μια ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η χώρα μας μαζί με την Αυστρία έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των κρατών μελών, αναφέρει η Ναυτεμπορική. Σύμφωνα με την Εξπρές η έκθεση της ΕΕ για το ασφαλιστικό έχει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, ενώ θεωρεί πως βρίσκεται στην ζώνη υψηλού κινδύνου.

Βιομηχανική Παραγωγή: Μειώθηκε κατά 0,2% η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2003, ενώ το Φεβρουάριο είχε σημειώσει αύξηση 1,5%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που επικαλείται η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Εξαγωγές: Δεν φταίει μόνο το ευρώ για την κάμψη των εξαγωγών, όπως τονίζει η Καθημερινή, ενώ η Εξπρές επισημαίνει πως το ακριβό ευρώ μειώνει τα κέρδη.

Πετρέλαιο: Ο πόλεμος των παρασκηνίων για το πετρέλαιο του Ιράκ συνεχίζεται με την ίδια ένταση, ενώ η τιμή του μαύρου χρυσού έχει πάρει την ανιούσα, αναφέρει η Εξπρές.

Καρατζάς: Καθησυχαστικοί είναι οι τραπεζίτες για την πορεία των επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες πτωχεύσεις μεμονωμένα προβλήματα, ενώ ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θ. Καρατζάς ήταν χθες σαφής λέγοντας πως σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας και ανταγωνισμού υπάρχουν και φαινόμενα επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως αναφέρει το Κέρδος.

Γκαργκάνας: ”Δεν υπάρχει ούτε θέμα ούτε χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος από το Χ.Α.” ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε επιστολή του, σύμφωνα με το Κέρδος.

Eurogroup: Οι χώρες που μετέχουν στην ευρωζώνη ζητούν μεγαλύτερο έλεγχο για το Eurogroup, όπου συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών των 12 χωρών, αναφέρει το Βήμα.

Ακτοπλοΐα: Στις κινήσεις που κάνουν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, εισηγμένες και μη, στρέφεται για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον, καθώς είναι διάχυτες οι πληροφορίες για προσφυγή σε γνωστές μορφές δανεισμού, τονίζει η Εξπρές.

Εταιρική Διακυβέρνηση: Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, ώστε να προστατεύονται καλύτεροι οι μέτοχοι ζητάει η Κομισιόν, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου Enron.

ΟΤΕ - Cosmorom: Μέσω της Intracom φαίνεται πως δίνεται η λύση για την Cosmorom σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία αναφέρει πως απαιτούνται 400-600 εκατ. δολάρια. Παραμένει ως στρατηγική επιλογή του ΟΤΕ η δραστηριότητα στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία μέσω της Cosmorom, αναφέρει η Εξπρές.

Ολυμπιακή Αεροπορία: Αν το νέο σχέδιο για την νέα Ολυμπιακή είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς δεν χρειάζεται καν την έγκριση της ΕΕ, δηλώνει στο Βήμα, η κ. Λογιόλα Ντε Παλάθιο, ενώ η Ημερησία κάνει λόγο για συμφωνία – κλειδί σε ό,τι αφορά τη σύσταση της Νέας Ολυμπιακής.

Τιτάν: Τον Ιούνιο ξεκινάει η νέα γραμμή παραγωγής του ομίλου Τιτάν, σημειώνει η Καθημερινή.

ΕΛΠΕ: Κατά 132% αυξήθηκαν τα κέρδη των ΕΛΠΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με το Βήμα.

ΟΠΑΠ: Για διπλή παραλλαγή στον ΟΠΑΠ κάνει λόγο η Ναυτεμπορική, δεδομένων των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, ενώ το Κέρδος χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τριμήνου του Οργανισμού, ”Τζακ-Ποτ”. Η εφημερίδα Χρηματιστήριο σημειώνει πως ο ΟΠΑΠ κερδίζει το στοίχημα και στο 2003.

Πετζετάκις: Ενίσχυση των αποτελεσμάτων παρουσίασε η Πετζετάκις το πρώτο τρίμηνο του 2003, με παράλληλη μείωση του δανεισμού, όπως επισημαίνει η Καθημερινή.

Γερμανός: Ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε η Γερμανός στο πρώτο τρίμηνο του 2003, όπως σημειώνει η Καθημερινή, ενώ η Εξπρές προσθέτει πως τα κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν.

Chipita: Άνοδο των ενοποιημένων πωλήσεων ανακοίνωσε η Chipita, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Μπ. Βωβός: Στο 60% υπολογίζει η διοίκηση της εισηγμένης το μερίδιο αγοράς ου κατέχει σήμερα η Μπ. Βωβός στην εγχώρια αγορά του real estate, αναφέρει η Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v