Προσμένοντας την αντίδραση...

Σήμερα υπάρχουν δυο δεδομένα τα οποία καλείται να αξιολογήσει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, το ένα προέρχεται από τις ευρωπαϊκές αγορές και το άλλο από την αντίδραση των ξένων θεσμικών. Σηματωρός της τάσης η μετοχή του ΟΤΕ.

ΝΕΟ: Δύο σχόλια την ημέρα για το ΧΠΑ (ένα στη μέση της συνεδρίασης περί τις 13.00 - 13.30 και ένα μετά το κλείσιμο) στη σελίδα ΑΓΟΡΕΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ, από την MARFIN AXEΠΕΥ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην ίδια σελίδα, ON LINE ανανέωση τιμών στα βασικά προϊόντα με κάθε ανανέωση (refresh) της σελίδας. Στοιχεία με 10’ λεπτά καθυστέρηση.

Στην ίδια σελίδα όλο το συνοδευτικό υλικό για την Αγορά Παραγώγων.]

Σήμερα υπάρχουν δυο δεδομένα τα οποία καλείται να αξιολογήσει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Από τη μία, η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών χθες, η οποία στην πιο αναιμική της μορφή συνεχίζεται και σήμερα αποτελεί ενδεχομένως ένα έναυσμα για τη Σοφοκλέους, ώστε να αφομοιώσει έστω και ετεροχρονισμένα αυτήν την εξέλιξη.

Από την άλλη, παραμένει απροσδιόριστο το κατά πόσον οι αλλοδαποί θεσμικοί έχουν διάθεση επανατοποθέτησης ρευστότητας στα τρέχοντα επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι η Σοφοκλέους είναι πολύ πιθανόν να μην έχει ολοκληρώσει τη δική της φάση διόρθωσης.

Αυτή η πτυχή έχει και κάποιες προεκτάσεις, οι οποίες είναι ολοσχερώς ανεπιθυμητές. Όσο η αγορά δεν δείχνει ικανή να αντιδράσει ανοδικά, τόσο παρέρχεται ο ”ενθουσιασμός των επενδυτών” οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν σε κλιμακούμενο βαθμό να αρχίσουν πάλι να μειώνουν θέσεις αφού θα φοβηθούν ότι το ”ράλι” έχει τελειώσει και η αγορά ”δεν έχει άλλα λεφτά να δώσει”.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι το τελευταίο τριήμερο ο Γενικός Δείκτης και η ευρύτερη αγορά δεν βρίσκονται σε απόλυτο συγχρονισμό, αφού οι τράπεζες επιδεικνύουν ακόμα κάποια σχετική ανθεκτικότητα, στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση όμως δεν συμβαίνει απαραιτήτως το ίδιο.

Σηματωρός της τάσης και σήμερα, η μετοχή του ΟΤΕ η οποία επισημαίνουμε διαρκώς ότι αποτελεί την ”αχίλλειο πτέρνα” της αγοράς και σε καμιά περίπτωση δεν είναι ικανή να οδηγήσει μια νέα ανοδική φάση, ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η κίνηση εφεξής των τραπεζών αφού κάποια στιγμή που θα αρχίσουν να επηρεάζονται από την περιρρέουσα τάση στην Ευρώπη που τουλάχιστον σήμερα παραμένει ανοδική.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v