ΟΤΕ: Σοβαρή πτώση κερδών βλέπουν αναλυτές(update)

Υποχώρηση από 32% έως 35% αναμένεται να εμφανίσουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου του ΟΤΕ, που ανακοινώνονται την Πέμπτη, 29 Μαΐου, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, που συγκέντρωσαν τα πρακτορεία Dow Jones, Reuters και Bloomberg.

ΟΤΕ: Σοβαρή πτώση κερδών βλέπουν αναλυτές(update)
Χαμηλότερα από 32% έως 35% εκτιμούν Έλληνες και ξένοι αναλυτές πως θα κινηθούν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του ΟΤΕ, τα οποία ανακοινώνονται στις 29 Μαΐου.

Πτώση κατά 34% εκτιμούν 5 αναλυτές για λογαριασμό του πρακτορείου Dow Jones ότι θα εμφανίσουν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ και θα διαμορφωθούν στα 92,8 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα προβλέπονται αυξημένα κατά 10% (στο 1,12 δισ. ευρώ), αύξηση που αποδίδεται στην ενοποίηση των αποτελεσμάτων της RomTelecom. Χωρίς αυτήν, επισημαίνει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο, τα έσοδα θα εμφάνιζαν οριακή μόνο αύξηση, λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Άλλωστε, κατά 35% θα μειωθούν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ για το α’ τρίμηνο (στα 91,6 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το consensus 11 αναλυτών, όπως κατεγράφη από δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, ”καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς τους φθηνότερους ανταγωνιστές του Οργανισμού”.

Το πρακτορείο επισημαίνει εξάλλου, ότι ο ΟΤΕ απώλεσε 3% από το μερίδιο αγοράς στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα το μερίδιο του να ανέρχεται πλέον στο 93%.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ελληνική αγορά σταθερής τηλεφωνίας ”άνοιξε” στον ανταγωνισμό το 2001, ένα χρόνιο μετά από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα οι ανταγωνιστές του Οργανισμού να έχουν μόλις ξεκινήσει να αποκτούν μερίδια αγοράς στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, το consensus των αναλυτών κάνει λόγο για 1,12 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο 2003, ενώ τα EBITDA ”συγκλίνουν” στα 432 εκ. ευρώ.

Στους αναλυτές που διαμόρφωσαν το consensus συγκαταλέγονται οι Citigroup, Egnatia Securities, EFG Eurobank Securities, Kappa Securities, Alpha Finance, Marfin Hellenic Securities, Egnatia Securities SA, N.D. Devletoglou, Sigma Securities, P&K Securities και Dresdner Kleiwort Wasserstein.

Εξάλλου, κατά 32,7% χαμηλότερα έναντι των περσινών ”βλέπουν” τα καθαρά κέρδη τριμήνου του ομίλου ΟΤΕ οι συγκλίνουσες προβλέψεις αναλυτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των 15 συνολικά αναλυτών προβλέπει ότι τα κέρδη του Οργανισμού θα διαμορφωθούν στα 94,6 εκατ. ευρώ από 140,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Για τις πωλήσεις, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διαμορφωθούν στα 1,133 δισ. ευρώ (+11%), ενώ τα EBITDA στα 433,5 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου, τα αποτελέσματα αυτά θα είναι τα πρώτα που θα περιλαμβάνουν (από την 1η Μαρτίου) και τα αποτελέσματα της RomTelecom.

Το τηλεγράφημα αναφέρεται ακόμη στις ανακοινώσεις του ΟΤΕ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις οποίες τα κέρδη στη σταθερή τηλεφωνία θα είναι μειωμένα, λόγω του εντονότερου από ό,τι αναμενόταν ανταγωνισμού. Οι αναλυτές περιμένουν εξάλλου ότι ο ΟΤΕ θα απολέσει εκ νέου μερίδιο αγοράς της σταθερής τηλεφωνίας.

Να σημειωθεί ότι οι συγκλίνουσες προβλέψεις αποτελούνται από αναλυτές των Alpha Finance, Δεβλέτογλου, Εγνατία Sec, EFG Eurobank Sec, Goldman Sachs, Marfin Hellenic, Merrill Lynch, Morgan Stanley Dean Witter, Εθνική ΑΧΕ, P&K, Smith Barney, Σίγμα, Lehman Brothers, Deutsche Bank και Κάππα.

Εξάλλου, σύσταση ”underwight” με τιμή-στόχο τα 9,10 ευρώ περιλαμβάνει για τη μετοχή του Οργανισμού σύντομο report της JP Morgan, με τον τίτλο earnings monitor 26– 30 Μαΐου, το οποίο εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, στις 23 Μαΐου.



Εξάλλου, στις 19/5 η Marfin εκτιμούσε ότι τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 84 εκατ. ευρώ και θα είναι μειωμένα κατά 38,5%, έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος.

Τα ενοποιημένα έσοδα πιστεύεται ότι θα εμφανίσουν αύξηση κατά 10% και θα διαμορφωθούν στο 1,122 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 427,4 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας υποχώρηση κατά 3,3%.

Το σημαντικότερο επενδυτικό θέμα, ανέφερε η Marfin, είναι η πορεία της απώλειας μεριδίου στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή, προστίθεται, ”θα περιμέναμε πιο επιθετικά βήματα από τον ΟΤΕ”.

Σύμφωνα άλλωστε με τους αναλυτές της Citigroup (5 Μαΐου), ο Οργανισμός για το πρώτο τρίμηνο του 2003 θα καταγράψει αύξηση των εσόδων κατά 13%, ως αποτέλεσμα των καλών αποτελεσμάτων της CosmΟΤΕ και της ενοποίησης της RomTelecom.

Τα περιθώρια κερδοφορίας του ΟΤΕ, αναφέρει ο οίκος, σε όρους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα μειωθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2003, εξαιτίας του αυξημένου εγχώριου ανταγωνισμού, σε συνδυασμό με την ενοποίηση της RomTelecom, η οποία εμφανίζει χαμηλότερα περιθώρια κερδοφορίας προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται, το πρώτο τρίμηνο του έτους θα είναι το χειρότερο για τον Οργανισμό, καθώς στη συνέχεια θα υπάρξει βελτίωση.

Σε όρους καθαρής κερδοφορίας, η Citigroup εκτιμά ότι η ΟΤΕ θα εμφανίσει κέρδη της τάξεως των 91 εκατ. ευρώ, έναντι 109 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2002, ως απόρροια των αυξημένων δαπανών για τόκους και αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v