Με το βλέμμα στις ξένες αγορές η Σοφοκλέους

Η διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, που πλήττει τις αγορές της γηραιάς ηπείρου και η έλλειψη θετικών μακρο-δεδομένων στις ΗΠΑ, επέδρασαν και στη Σοφοκλέους που υποχώρησε, παρουσιάζοντας όμως αμυντικά χαρακτηριστικά. Η τάση στο εξωτερικό, σε συνάρτηση και με τη ροή αποτελεσμάτων τριμήνου θα κρίνουν τις περαιτέρω εξελίξεις.

Με απώλειες της τάξης του 3,43% τερμάτισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από την αποκλιμάκωση τιμών και… προσδοκιών, αφού οι πιέσεις στον ΟΤΕ – κατά κύριο λόγο – ο οποίος υποχώρησε κατά 9,04%, οδήγησαν παρά τις ”αντιστάσεις” ορισμένων τραπεζικών μετοχών, κάτω από το επίπεδο των 1.700 μονάδων το Γενικό Δείκτη.

Ωστόσο, στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση η συσπείρωση γύρω από τίτλους συμφερόντων του Ομίλου Λαναρά καθώς και άλλων τίτλων όπως των Εβροφάρμα, Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες κ.α., οδήγησε στη μερική αυτονόμηση της ευρύτερης αγοράς από την πορεία του Γενικού Δείκτη, εξέλιξη που ευνοεί την προβολή θετικών σεναρίων ως προς την επενδυτική ψυχολογία.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί επίσης στη κίνηση της αγοράς παραγώγων, όπου η όξυνση των υποτιμήσεων και η ενίσχυση του short-interest αναμφισβήτητα συνέβαλε στην επικράτηση της πτωτικής τάσης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές οτι η ”τάση” προσδιορίζεται ( και θα συνεχίσει να προσδιορίζεται) από το εξωτερικό, όπου την περασμένη εβδομάδα είδαμε τις ευρωπαϊκές αγορές να πλήττονται από τη μείωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου και τις αμερικανικές να ψάχνουν αλλά να μην βρίσκουν προς το παρόν, θετικά μάκρο στοιχεια.

Τεχνικά, η αγορά δύναται να επιχειρήσει την εύρεση στήριξης στις 1.650-1670 μονάδες, εξέλιξη που προϋποθέτει όμως και την ύπαρξη αντίστοιχης πτωτικής κίνησης των Ευρωαγορών. Στον αντίποδα, μια νέα κίνηση προς τις 1.750 μονάδες, ΠΡΙΝ την αποκοπή μερίσματος στον ΟΤΕ, είναι εξίσου εφικτή, προϋποθέτει όμως κι αυτή με τη σειρά της την μεταβολή της βραχυχρόνιας τάσης σε ανοδική στις Ευρωαγορές.

Συμπερασματικά, η τάση εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί από τη στάση των ξένων και ελλήνων θεσμικών επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α., με ζητούμενο την επιβεβαίωση της ”ανθεκτικότητας” των τραπεζικών τίτλων και της περιφέρειας.

Ενθαρρυντική πάντως είναι η εκτίμηση στελεχών της αγοράς οτι η Σοφοκλέους που έχει κινηθεί ”αμυντικά” στην προηγηθείσα άνοδο των αγορών, μπορεί να συνεχίσει να κινείται αμυντικά ( με μικρότερα δηλαδή ποσοστά μεταβολής) και στη περίπτωση συνέχειας στη διόρθωση των αγορών, με κύρια ”άμυνα” τις τραπεζικές μετοχές που στο σύνολο τους εξέπληξαν ευχάριστα στα αποτελέσματα τριμήνου.

Ιδιαίτερο ρόλο θα παίξουν πάντως την ερχόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα του ΟΤΕ που αναμένονται σημαντικά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, καθώς και η συνολική εκτίμηση των αποτελεσμάτων του ά τριμήνου από τους αναλυτές, μετα το τέλος του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v