Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ: Η εικόνα των τριμήνων-εκτίμηση για το ΧΑ

Την άποψη ότι οι μερισματικές αποδόσεις προσφέρουν στήριξη στην αγορά, εκφράζει σε έκθεση της για τα τρίμηνα των επιχειρήσεων η Π&Κ. Στο report (22/05) περιέχονται εκτιμήσεις για το τζίρο και τα κέρδη του συνόλου των εταιριών που παρακολουθεί συστηματικά, ενώ διατυπώνονται συστάσεις για ορισμένες από αυτές.

Π&Κ: Η εικόνα των τριμήνων-εκτίμηση για το ΧΑ
Σχετικά αισιόδοξη άποψη για την αγορά διατυπώνει η Π&Κ σε έκθεσή της (Quarterly Preview) με τίτλο ”it is still pay time” και ημερομηνία 22 Μαΐου. Η χρηματιστηριακή διατυπώνει την άποψη ότι είναι ”εποχή πληρωμής” για τους επενδυτές που σκοπεύουν σε ”γενναιόδωρη μερισματική απόδοση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα”.

Τα επερχόμενα μερίσματα από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Intracom, καθώς και από μικρότερες εταιρίες, όπως η Autohellas, επισημαίνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, παρέχουν στήριξη στην αγορά, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια διόρθωση, οφειλόμενη πρωτίστως στις καλύτερες (πρόσφατες) επιδόσεις της ελληνικής αγοράς, έναντι των ευρωπαϊκών, αλλά και στις αρνητικές εκπλήξεις των τριμήνων, που συνήθως έρχονται στο τέλος της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Οι εκτιμήσεις της Π&Κ για τα αποτελέσματα τριμήνου στο universe των εταιριών που παρακολουθεί συστηματικά ( και αποτελούν πολύ μεγάλο ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ) κάνουν λόγο για αύξηση του τζίρου κατά 11,5% (στα 9,14 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. ευρώ, πέρσι) και για οριακά βελτιωμένα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας στο +1,8% (1,426 δισ. ευρώ από 1,40 δισ. ευρώ).

Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, ο τζίρος εκτιμάται ότι θα εμφανίσει μεγαλύτερη αύξηση (12,2%) και θα διαμορφωθεί στα 7,80 δισ. ευρώ από 6,95 δισ. ευρώ, πέρσι. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, αν δεν συνυπολογίζονταν οι τράπεζες, αναμένεται να εμφανίσουν υποχώρηση κατά 9,1% (στα 1,12 δισ. ευρώ από 1,23 δισ. ευρώ).

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι αναφορικά με το asset allocation, το χαρτοφυλάκιο της Π&Κ είναι κατά 65% προσανατολισμένο σε μετοχικούς τίτλους, με το μισό από το ποσοστό αυτό να αφορά ελληνικές μετοχές.

Εστιάζοντας σε ορισμένες εταιρίες, το report επισημαίνει τα καλύτερα των εκτιμήσεών της και της αγοράς αποτελέσματα τριμήνου της Eurobank, που αποδίδονται στα βελτιωμένα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Για τη μετοχή, διατηρείται η σύσταση για overweight, ενώ αναθεωρούνται ανοδικά κατά 5,5% οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2003 και η τιμή στόχος που για το 2003 τίθεται στα 12,8 ευρώ.

Για τον Τιτάνα, η Π&Κ αναφέρει ότι τα αποτελέσματά του ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών. Κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, η διαμορφωθείσα τάση θα ανατραπεί στα επόμενα τρίμηνα. Λόγω του ότι επαναδιατυπώνεται η εμπιστοσύνη στις υπάρχουσες προβλέψεις για το 2003, το report αναφέρει ότι οποιαδήποτε υποχώρηση της μετοχής, ως αποτέλεσμα του αδύναμου α΄ τριμήνου, θα αποτελέσει ευκαιρία για αγορά.

Αναφορικά με τη Hyatt, η Π&Κ διατηρεί την σύστασή της overweight, εν όψει και των αποτελεσμάτων τριμήνου της εταιρίας, τα οποία ανακοινώνονται την τρέχουσα εβδομάδα.

Για την Εμπορική Τράπεζα, διατηρείται η σύσταση για απόδοση κατώτερη από αυτή της αγοράς (underweight), αν και προαναγγέλλεται η προς τα επάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2003. Παρά την ουσιώδη βελτίωση των λειτουργικών κερδών της τράπεζας, η Π&Κ επισημαίνει την ανεπαρκή δομή κόστους, καθώς και το αδύναμο ROE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v