”Κλέβει” την παράσταση η ακτοπλοΐα

Ο κλάδος της ακτοπλοΐας κερδίζει στη σημερινή συνεδρίαση τις εντυπώσεις, ύστερα από τη μεταβίβαση πακέτου 3.266.841 τεμαχίων των Μινωικών Γραμμών. Ωστόσο, η τάση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση παραμένει πτωτική, ενώ είναι εμφανής και η απροθυμία επανατοποθέτησης ρευστότητας από μέρους των θεσμικών.

Σε πτωτική δίνη εξακολουθεί να κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Οι πιέσεις, που επικεντρώνονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε μια συσσώρευση γύρω από την περιοχή των 1.670 μονάδων, με εμφανέστατη όμως την αδυναμία οποιασδήποτε μετοχής της υψηλής κεφαλαιοποίησης να δώσει τάση, κυρίως, ως αποτέλεσμα της απροθυμίας επανατοποθέτησης ρευστότητας από μέρους των θεσμικών επενδυτών.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι το υψηλό ημέρας για τον Δείκτη έχει καταγραφεί στο άνοιγμα και έκτοτε ακολουθείται μια μόνιμη πλαγιολισθητική κίνηση με τον ΟΤΕ, την Intracom να υποχωρούν κατά 2% και 4% αντίστοιχα και με μόνη τη ΔΕΗ που καταγράφει κέρδη 2% να επιχειρεί να κρατήσει τον Δείκτη σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Όσον αφορά στην τάση της ευρύτερης αγοράς είναι πασιφανές ότι η όποια προσπάθεια αυτονόμησης εκλείπει πλέον με την αναλογία πτωτικών προς ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 8/1 υπέρ των πρώτων.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί σήμερα ο κλάδος της ναυτιλίας ο οποίος ουσιαστικά παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τις ΑΕΕΧ, καθώς ένα πακέτο ύψους 3.266.841 τεμαχίων των Μινωικών Γραμμών έναντι 1,30 ευρώ ανά μετοχή- που αντιπροσωπεύει το 4,6% των συνολικών εισηγμένων τίτλων – δίνει τροφή σε έντονη φημολογία που φέρει τη συγκεκριμένη εταιρία να ενοποιείται υπό την ”ομπρέλα εταιρικού σχήματος” η υφή και η ταυτότητα του οποίου παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους της αγοράς, πωλητής του ”πακέτου” ήταν κεφάλαια συνδεδεμένα με τον όμιλο Ιντεραμέρικαν και αγοραστής εταιρία ιταλικών συμφερόντων.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα ”κερδοσκοπικά” κεφάλαια κατευθύνονται προς Στρίντζη, ΝΕΛ και ΕΠΑΤΤ οι οποίες ενισχύονται με ποσοστό μεγαλύτερο του 7% σε μια τάση ενδεχομένως τιμολόγησης της συγκέντρωσης στον κλάδο.

Εξάλλου, ρευστοποιήσεις, που αποδίδονται στη Deutsche Bank, πιέζουν τη μετοχή της Marfin Classic.

Υπενθυμίζεται ότι η Deutsche Bank έχει ανακοινώσει δημόσια προσφορά για τη New Millennium έναντι 1,3 ευρώ.

Η τιμή, όμως διαμορφώνεται ήδη μέσω ισχυρών αγορών άνω του 1,31 ευρώ, ενώ η ίδια η New Millennium ανακοινωσε μόλις χθες σύμβαση θεματοφυλακής με τη marfin Bank.

Η πιο σοβαρή πτυχή που πρέπει να εξεταστεί είναι αυτή της αγοράς παραγώγων όπου οι πωλήσεις έχουν μετατραπεί σε επιθετικές το τελευταίο ημίωρο, με μεγάλο μέρος του όγκου στην υποκείμενη αγορά να αφορά στο άνοιγμα θέσεων short interest, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποια κεφάλαια που θεωρούν ότι η Εθνική μετά την αποκοπή του δικαιώματος της μια δωρεάν μετοχής στο κλείσιμο της Παρασκευής θα βρεθεί στο επίκεντρο των πωλητών από τη Δευτέρα, οπότε και θα είναι εκ νέου εφικτός ο δανεισμός τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v