Ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης

Η καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ορίων των καταναλωτικών δανείων, οι νέες δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ κ. Ν. Γκαργκάνα για την απασχόληση, οι νέες εξελίξεις στον χώρο των επενδυτικών εταιριών, αλλά και τα νέα επίπεδα ρεκόρ του ευρώ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης
Η καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ορίων των καταναλωτικών δανείων, οι νέες δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ κ. Ν. Γκαργκάνα για την απασχόληση, οι νέες εξελίξεις στον χώρο των επενδυτικών εταιριών, αλλά και τα νέα επίπεδα ρεκόρ του ευρώ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Καταναλωτικά Δάνεια: Την αρχή προσωπικών δεδομένων και τις δυσκολίες συγκέντρωσης των αναγκαίων – για τη λειτουργία του Τειρεσία – στοιχείων της συνολικής δανειακής επιβάρυνσης των πελατών τους επικαλούνται οι τράπεζες, με συνέπεια την καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ορίων των καταναλωτικών δανείων, όπως επισημαίνει η Καθημερινή.

Για συνεχιζόμενη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της πιστωτικής επέκτασης τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και προς τις επιχειρήσεις και τον Μάρτιο, κάνει λόγο το Βήμα, ενώ η Ημερησία τονίζει πως ”φρενάρουν” τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ενώ προσθέτει πως μειώθηκε ο ρυθμός ανόδου τον Μάρτιο στο 31%.

Χριστοδουλάκης: Αυξάνεται η επιδότηση των μικρομεσαίων σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, όπως αναφέρει το Βήμα.

Απασχόληση: ”Ουδέποτε διατύπωσα παραίνεση για μείωση των μισθών” αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας, σύμφωνα με την Καθημερινή. Το Βήμα αναφέρει πως η ΤτΕ καταγράφει τους τελευταίους μήνες μείωση των θέσεων μισθωτής εργασίας, ενώ φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η αυτοαπασχόληση.

Σύμφωνα με το Κέρδος το πρώτο τρίμηνο χάθηκαν 14.492 θέσεις εργασίας, ενώ επισημαίνει πως η αύξηση κατά 27,8% των απολύσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των προσλήψεων κατά 9,8% είχε ως αποτέλεσμα οι νέες θέσεις εργασίας να είναι λιγότερες κατά 3.050 τον Μάρτιο, ενώ η Εξπρές τονίζει πως μειώνονται συνεχώς οι θέσεις εργασίας.

Η Οικονομική Ελευθεροτυπία τονίζει πως ο διοικητής της ΤτΕ διαψεύδει τις δηλώσεις για μείωση των μισθών, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Εμπορικής Γ. Στουρνάρας συνιστά ευελιξία, ενώ προσθέτει πως οι πάγιες λύσεις του κ. Γκαργκάνα για την ανάγκη συγκράτησης πραγματικών αποδοχών έδωσαν στην κυβέρνηση την ευκαιρία να διατρανώσει την προσήλωσή της στο κοινωνικό μοντέλο.

ΕΚΤ: Με την ”ουρά κάτω από τα σκέλια” η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να μειώσει το επιτόκιο του ευρώ, σημειώνει η Καθημερινή, η οποία συμπληρώνει πως το ευρώ βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Ευρώ: Το ευρώ ξεκίνησε με εξαιρετική δυναμική την εβδομάδα παρά την εμφανή έλλειψη της δραστηριότητας, καθώς όπως τονίζει το Βήμα, οι αγορές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου ήταν χθες κλειστές. Σύμφωνα με την Ημερησία, ακάθεκτο το ευρώ φλερτάρει τώρα με τα 1,20 δολάρια.

Εμπορικό Έλλειμμα: Οι εισαγωγές αυξάνονται ταχύτερα από τις εξαγωγές σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία σημειώνει πως στο πρώτο δίμηνο το έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 14,9% φτάνοντας στα 3,44 δισ. ευρώ, ενώ η Εξπρές επισημαίνει πως το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνεται.

Επενδυτικές Εταιρίες: Εντυπωσιακή άνοδος των μετοχών των εταιριών επενδύσεως χαρτοφυλακίου σημειώθηκε χθες, αφού ο σχετικός δείκτης όπως αναφέρει η Καθημερινή παρουσίασε άνοδο κατά 2,96%. Ενδιαφέροντα νέα έρχονται από τις ΕΕΧ, σύμφωνα με το Βήμα το οποίο αναφέρει πως η κινητικότητα που σημειώνεται είναι εντυπωσιακή και οι εξελίξεις ραγδαίες. Η Ημερησία κάνει λόγο για ιρλανδο-γερμανικό πόλεμο στη New Millenium, ενώ προσθέτει πως σε άμυνα βρίσκεται η Marfin, ενώ σε αυτό το πλαίσιο η Εξπρές τονίζει πως η Laxey ”αδειάζει” την Deutsche Bank.

ΣΒΒΕ: Προβληματισμός για την πορεία της εθνικής οικονομίας ιδίως μάλιστα μετά τη διεύρυνση της ΕΕ, αλλά και την ανησυχία για την περιφερειακή σύγκλιση στο εσωτερικό της χώρας, προκύπτει από τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Μπουρμπούλια: Και οι κριτές κάποτε κρίνονται σύμφωνα με το Κέρδος το οποίο αναφέρει πως απροσδιόριστες και μη ελεγχόμενες είναι οι δικαστικές εξελίξεις στη υπόθεση της ανακρίτριας Κ. Μπουρμπούλια, γνωστής από τις ανακρίσεις για τις 23 μετοχές – φούσκες, ενώ η Ημερησία κάνει λόγο για δικαστική εμπλοκή στην υπόθεση με τις μετοχές – φούσκες, προσθέτοντας πως είναι άγνωστο εάν θα ξεκινήσει νέα έρευνα.

ΟΤΕ: Σε πλήρες αδιέξοδο πολιτικής έχει περιέλθει για τα καλά ο ΟΤΕ, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου ούτε και χθες κατάφερε να βρει λύση για την τύχη της ρουμανικής Cosmorom, που όπως τονίζει η Καθημερινή, πνίγεται σε χρέη ύψους 220 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με το Κέρδος και η Tellas με επιστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τον ΟΤΕ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Petrola: Υπερδιπλασιασμό των κερδών εμφάνισε η Petrola στο πρώτο τρίμηνο του 2003, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ενώ οι πωλήσεις της εταιρίας σύμφωνα με το Βήμα παρουσίασαν αύξηση 75,2%.

Marfin: Την εισαγωγή της στον δείκτη FT-20 θα διεκδικήσει η Marfin Group, όπως θα ονομάζεται η νέα μεγάλη εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Marfin Classic ΑΕΕΧ και της Maritime και Financial Holdings, όπως αναφέρει το Κέρδος, ενώ η Ναυτεμπορική αναφέρεται στην ”τριπλή συγχώνευση”.

Καρέλιας: Πλήγμα για την εταιρία φαίνεται πως είναι η ανατίμηση του ευρώ, όπως τονίζει η Καθημερινή.

Seafarm: Πιο κοντά σε Σελόντα βρίσκεται η Seafarm σύμφωνα με την Εξπρές.

Εθνική Ασφαλιστική: Για ”βουτιά”56,7% στα κέρδη του τριμήνου κάνει λόγο η Καθημερινή.

Έμφασις: Από 4-6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή της Έμφασις, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Citibank: Τη δημιουργία 30 νέων μονάδων ανακοίνωσε η Citibank, σύμφωνα με το Κέρδος.

Ιαπωνία: Ζημιές – ρεκόρ παρουσίασε η τράπεζα Mizuho, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v