Δύσκολη η άνοδος για Σοφοκλέους

Με την προϋπόθεση ότι δε θα σημειωθούν πιέσεις σε τράπεζες, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, η αγορά θα μπορούσε, είτε να οδηγηθεί προς τις 1.700 μονάδες ή έστω να αντισταθμιστούν οι όποιες πιέσεις. Πάντως, με δεδομένη τη μεταστροφή της τάσης σε πτωτική, δύσκολα θα αποφευχθεί η έβδομη σερί αρνητική συνεδρίαση.

Με την ισοτιμία του ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται στο 1,19, τις απώλειες του Dax να ανέρχονται στο 1,5% και με μαζικές εισροές στα ευρωπαϊκά ομόλογα, σίγουρα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για άνοδο.

Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανόν να πάμε στην έβδομη σερί πτωτική συνεδρίαση τόσο για τον Δείκτη, όσο και για την αγορά, εκτός κι αν συμβεί κάτι συγκλονιστικό. Τι μπορεί να είναι αυτό;

Κατ’ αρχήν υπάρχει ελπίδα πως εάν δεν σημειωθούν πιέσεις στις τράπεζες, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ τότε η αγορά μπορεί, αν όχι να οδηγηθεί προς τις 1.700 μονάδες τότε τουλάχιστον, να αντισταθμιστούν τις όποιες πιέσεις.

Από την άλλη, υπάρχει μια σχολή σκέψης που λέει πως αυτή τη στιγμή ο λόγος για τον οποίον ΟΠΑΠ και ΔΕΗ κινούνται ανοδικά οφείλεται στο ότι έχουμε εισέλθει στη φάση της μεσοπρόθεσμης πλαγιολισθητικής κίνησης, όπου τίτλοι σαν αυτοί του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, όντας αμυντικογενείς, προσελκύουν το ενδιαφέρον.

Υπάρχει και μια τρίτη σχολή σκέψης που αναφέρει πως είναι πλήρως αδιάφορο τι θα κάνει η αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αφού η τάση έχει ήδη μεταστραφεί σε πτωτική με βάση κάποια θεμελιώδη μεγέθη που έγκεινται στον υπερδανεισμό, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας λόγω και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, και ούτω κάθ’ εξής.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι αγορές έχουν κινηθεί ανοδικά μόνο και μόνο σε μια προσπάθεια καλλωπισμού αποτιμήσεων και βελτίωσης της εικόνας, δεδομένα που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομία.

Τέλος, να σημειωθεί πως στην αγορά παραγώγων κατά το πρώτο δεκάλεπτο υπάρχουν πωλήσεις στα ΣΜΕ επί του FTSE – 20, τάση που προοιωνίζεται χαμηλότερα άνοιγμα της υποκείμενης αγοράς.

Τεχνικά στήριξη βρίσκει ο Δείκτης στις 1.670 και 1.650 μονάδες, ενώ η αντίσταση παραμένει στο 1.700 και 1.720 μονάδες.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v