Ζητείται... αντίδραση για τη Σοφοκλέους

Κάτι η απροθυμία επιθετικών πωλήσεων χθες στο κλείσιμο, κάτι το ”μάζεμα” του ΟΤΕ, μας επιτρέπουν να κάνουμε λόγο για δυνατότητα αντίδρασης, το έναυσμα της οποίας έχει άλλωστε δοθεί από το εξωτερικό.

Μακράν η πιο κρίσιμη μάχη του... πολέμου η σημερινή στη Σοφοκλέους. Γιατί; Γιατί πολύ απλά, το έναυσμα της αντίδρασης έχει δοθεί, και προέρχεται από το εξωτερικό.

Το ζήτημα είναι ποιοι, γιατί, και πώς θα ανταποκριθούν. Διότι αν η αγορά ”συντηρήθηκε” χθες πάνω από το πολύ σημαντικό – σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση– επίπεδο των 1.670 μονάδων, το έκανε ακριβώς επειδή μία άκρως αμυντική μετοχή, αυτής της ΔΕΗ, και ένα ”μάζεμα” στον ΟΤΕ έκαναν τη διαφορά.

Όχι κι ότι καλύτερο δηλαδή για μια αγορά, όπου ο συντελεστής είναι πτωτικός εδώ και εφτά συνεδριάσεις, και που θεωρητικά θα έπρεπε να είχαμε δει πιο ουσιώδη ζήτηση δεδομένου του εύρους της πρόσφατης διόρθωσης.

That was yesterday. Διότι κάθε ανοδική κίνηση, έπεται μιας πτωτικής (και φυσικά το αντίστροφο, όπως καλά είδαμε την τελευταία εβδομάδα).

Κάτι η απροθυμία επιθετικών πωλήσεων χθες στο κλείσιμο, κάτι το μάζεμα του ΟΤΕ, από χθες κάναμε λόγο για δυνατότητα αντίδρασης, τάση που φαίνεται ότι θα μετουσιωθεί σήμερα στο άνοιγμα σε πράξη.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην Εθνική αλλά και τον ΟΤΕ, μετοχές-σηματωρούς για σήμερα, αφού η μεν πρώτη ”ανεβάζει” σταθερά όγκους από τη Δευτέρα και πρέπει να δούμε αν οι όποιοι αγοραστές είναι πρόθυμοι να ανεβάσουν τον πήχη – και όχι απλά να δούμε κλείσιμο short θέσεων σε ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-ASE20 – και κατά δεύτερο λόγο, ο ΟΤΕ να κληθεί, όπως και τη Δευτέρα, να δώσει τάση σε μια αναιμική τελευταίως υψηλή κεφαλαιοποίηση, ως αποτέλεσμα των πιέσεων στις τράπεζες.

Όσο για τη Περιφέρεια, σίγουρα οι πρόσφατες σχέσεις ανοδικών προς πτωτικές μετοχών δεν ικανοποιούν, και μένει σήμερα να επιβεβαιωθούν δύο πράγματα: Αφενός ότι οι εταιρίες του ακτοπλοϊκού κλάδου και οι ΑΕΕΧ έχουν όντως... story για να μπορέσουν να αποποιηθούν τον ”μανδύα” των μονοήμερων κινήσεων-φωτοβολίδα, και κατά δεύτερο λόγο ότι δύναται να υπάρξει εκ νέου διάχυση της ζήτησης στο εύρος της αγοράς. Κάτι, που φαντάζει δύσκολό άλλα όχι ακατόρθωτο.

Προσοχή: Δύσκολο, υπό την έννοια της μεταβολής της βραχυχρόνιας τάσης εκ νέου σε ανοδική. Διότι intraday, καθολική κίνηση δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Εν πολλοίς, ότι ισχύει για την Ελλάδα, ισχύει και για τις Ευρωαγορές. Με τις αμερικανικές αγορές χθες να επιχειρούν το νέο υψηλό έτους, η Ευρώπη μοιάζει να έχει μείνει πίσω, η Σοφοκλέους δε απέχει 150 μονάδες – στο Γενικό Δείκτη – από το κλείσιμο της 31ης Δεκεμβρίου.

Καλούνται όσοι ”πίστεψαν” στη διόρθωση, να ασπαστούν τη θεωρία της επικείμενης νέας ανοδικής κίνησης προς τα προηγούμενα υψηλά. Σε αντίθετη περίπτωση, με δεδομένη την διαμορφωθείσα αρνητική ψυχολογία, μόνο οι ”πόλοι έλξης”, είτε λέγονται ΑΕΕΧ, είτε ακτοπλοϊκός κλάδος, είτε ό,τι άλλο ήθελε προκύψει, είναι δυνατόν να συντηρήσουν ενδιαφέρον και... τζίρους στην αγορά.

Όχι όμως και τον Δείκτη σε αυτά τα επίπεδα.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v