Νέα διολίσθηση, αλλά και... σασπένς στο ΧΑ

Συνέχισε και σήμερα τη διορθωτική της πορεία η Σοφοκλέους, ως απόρροια του άσχημου διεθνούς κλίματος και των νέων πιέσεων σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες. Θετική κίνηση από τη ΔΕΗ, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι κλάδοι της ακτοπλοΐας και των επενδύσεων. Στο 5/1 η αναλογία πτωτικών προς ανοδικές.

Από τις πλέον ιδιόμορφες μέρες η σημερινή στη Σοφοκλέους, καθώς ο Γενικός Δείκτης σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να κινηθεί προς τα επίπεδα των 1.700 μονάδων, όπως θα ευελπιστούσαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Αντ΄ αυτού είχαμε μια ξεκάθαρα πτωτική συνεδρίαση με μοναδικά φωτεινά σημεία την κίνηση της ΔΕΗ, αλλά και την εν γένει ύπαρξη ενδιαφέροντος για τίτλους του ακτοπλοϊκού κλάδου και σε μικρότερο βαθμό των επενδυτικών, στον απόηχο ενός story και ενός γεγονότος.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, οι επενδυτικές κινούνται με βάση αφενός την υποβολή δημόσιας πρότασης της Deutsche Bank που αφορά στην απόκτηση της New Millennium και αφετέρου της αντιπροσφοράς που φαίνεται να εκδηλώνεται από τη Βρετανική Laxey.

Εξάλλου, ρευστοποιήσεις, που αποδίδονται στη Deutsche Bank, πίεσαν και τη μετοχή της Marfin Classic.

Υπενθυμίζεται ότι η Deutsche Bank έχει ανακοινώσει δημόσια προσφορά για τη New Millennium έναντι 1,3 ευρώ.

Η τιμή, όμως διαμορφώνεται ήδη μέσω ισχυρών αγορών άνω του 1,31 ευρώ, ενώ η ίδια η New Millennium ανακοινωσε μόλις χθες σύμβαση θεματοφυλακής με τη marfin Bank.

Όσον αφορά στον ακτοπλοϊκό κλάδο, το πακέτο ύψους 3.266.841 τεμαχίων των Μινωικών Γραμμών, έδωσε γενικότερη ώθηση στον κλάδο με τις ΕΠΑΤΤ (+6,8%), ΝΕΛ (+8,3%), Στρίντζη (+12%) και ΑΝΕΚ (+3,2%) να μετατρέπονται σε πόλους κεφαλαίου κερδοσκοπικού ενδεχομένως χαρακτήρα.

Η τιμή των 1,3 ευρώ, στην οποία και πραγματοποιήθηκε το πακέτο των Μινωικών, αυτομάτως έδωσε κέρδη 7,4% στη μετοχή, δεδομένου του σημαντικού premium βάσει του οποίου και έγινε η μεταβίβαση.

Αν θέλουμε να κοιτάξουμε λίγο και την ευρύτερη αγορά, η σχέση 5,2 πτωτικών για κάθε 1 ανοδική αυτή καθεαυτή μόνο ενθαρρυντική δεν είναι.

Υπό το πρίσμα όμως ότι η συγκεκριμένη σχέση ήταν μάλλον η καλύτερη της ημέρας, τότε υπάρχει και ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, χωρίς φυσικά να αγνοούμε το γεγονός ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων εξακολουθεί να πραγματοποιείται γύρω από ”σημαίες”.

Σε επίπεδο Δείκτη το κλείσιμο πάνω από το επίπεδο στήριξης των 1.670 μονάδων, μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί στο ”μάζεμα” του ΟΤΕ (-0,4% από –2% ενδοσυνεδριακά), αλλά και στη θετική εικόνα των ΔΕΗ (1,2%) και Panafon (0,4%), αφού χωρίς αυτές τις μετοχές είναι βέβαιο ότι θα είχε κλείσει ο Δείκτης κάτω από τις 1.670 μονάδες.

Επιπλέον, να επισημάνουμε την ενδοσυνεδριακή αύξηση του short interest αλλά και την παράλληλη μείωσή του προς το κλείσιμο, κάτι που μπορεί να εκληφθεί θετικά μόνο ως προς το ότι ενδεχομένως να προοιωνίζεται αντίδραση κατά την αυριανή ημέρα, αφού σήμερα με 44 μετοχές να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 5% είναι προφανές ότι σε μεγάλο μέρος της αγοράς, δεν υπήρχε ζήτηση.

Τέλος, απλά να πούμε ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,85% στις 1.675,01 μονάδες.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Δυναμική Ζωή που έκλεισε στα 7,24 ευρώ με κέρδη 1,69%.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Μπαλάφας που έκλεισε στα 1,83 ευρώ με κέρδη 7,94%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 1,15% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 12,47 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 400.000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 13 ευρώ, δύο πακέτα 53.480 μετοχών το καθένα της μετοχής της Μπαλάφας στα 6,7 ευρώ, ένα πακέτο 130 μετοχών της ΜΕΤΚΑ στα 3,42 ευρώ και ένα πακέτο 170.600 μετοχών της ΔΕΗ στα 13,56 ευρώ.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε και ένα πακέτο 3.266.841 μετοχών των Μινωϊκών Γραμμών στα 1,3 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 4,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 240.000 τεμάχια της Θεμελιοδομής στα 2,85 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v