Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Αύξηση 52,3% στα καθαρά κέρδη (update)

Αύξηση της τάξης του 52,3% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη τριμήνου της ΔΕΗ και διαμορφώθηκαν στα 104,5 εκατ. ευρώ (ΔΛΠ). Να σημειωθεί ότι οι συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 16%-18%.

ΔΕΗ: Αύξηση 52,3% στα καθαρά κέρδη (update)
Αύξηση της τάξης του 52,3% εμφάνισαν έναντι του περσινού α΄ τριμήνου τα κέρδη μετά φόρων της ΔΕΗ και διαμορφώθηκαν στα 104,5 εκατ. ευρώ βάσει των ΔΛΠ.

Να σημειωθεί ότι οι αναλυτές τις προβλέψεις των οποίων συγκέντρωσε το πρακτορείο Dow Jones προέβλεπαν αύξηση κατά 16%, στα 82,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών κατά το πρακτορείο Bloomberg έκαναν λόγο για αύξηση κατά 18%.

Επίσης, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 15% και διαμορφώθηκαν στα 953,2 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης για ενέργεια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ, στα έσοδα του α΄ τριμήνου περιλαμβάνεται ποσό ύψους 59,2 εκατ. ευρώ που αφορά σε έσοδα από την παραχώρηση του συστήματος μεταφοράς στον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, χωρίς το συγκεκριμένο ποσό, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,1%, λόγω, κυρίως, της σημαντικής αύξησης της κατανάλωσης και της αύξησης των τιμολογίων κατά 3,85% τον Ιούλιο 2002.

Τα EBITDA σημείωσαν άνοδο κατά 20,8% και ανήλθαν στα 333,9 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 40,9%, κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων, του υψηλότερου βαθμού λειτουργικής απόδοσης, της συμπίεσης του λειτουργικού κόστους και της αυξημένης παραγωγής από υδροηλεκτρικές μονάδες.

Το περιθώριο του EBITDA έφθασε το 35% σε σύγκριση με 33,3% το α΄ τρίμηνο του 2002.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή, σημειώνεται πως αυξήθηκαν από 0,30 ευρώ σε 0,45 ευρώ.

Στα λειτουργικά έξοδα του εξεταζόμενου διαστήματος περιλαμβάνεται ποσό ύψους 60,1 εκατ. ευρώ που καταβάλλεται στο ΔΕΣΜΗΕ για τη χρήση του Συστήματος Μεταφοράς, ενώ σημειώνεται πως οι δαπάνες αυτές συσχετίζονται με το προαναφερόμενο έσοδο από τον ΔΕΣΜΗΕ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συμμετοχή στις ζημίες συνδεδεμένων εταιρειών, ύψους 9,1 εκατ. ευρώ, που εμφανίζεται στα αποτελέσματα χρήσεως, αντιστοιχεί στη μετά από φόρους συμμετοχή της ΔΕΗ στα οικονομικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2003 της εταιρίας τηλεπικοινωνιών Tellas Α.Ε., η οποία ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία της τον Φεβρουάριο 2003.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όλα τα έξοδα διαφήμισης και προβολής της περιόδου βάρυναν τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2003.

Επίσης, σημειώνεται πως οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 20,3%, λόγω, κυρίως, της ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου τμήματος της κατασκευής του λιγνιτικού σταθμού παραγωγής στη Φλώρινα.

Το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 14% στα 4.025 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 7,4%. Σημειώνεται πως στο τέλος του 2002 το καθαρό χρέος ήταν 4.194 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v