Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρώτες αντιδράσεις αναλυτών για ΕΛΠΕ - Petrola

Αντίρροπες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών για το deal μεταξύ Ελληνικών Πετρελαίων και Petrola, καθώς ορισμένοι εξ αυτών δεν βλέπουν ουσιαστικό όφελος για τα ΕΛΠΕ, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για ισχυροποίηση της διεθνούς και της εγχώριας θέσης τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις αναλυτών για ΕΛΠΕ - Petrola
Χωρίς ιδιαίτερη επίδραση στην άποψη της Marfin Hellenic ΑΧΕΠΕΥ για τον εγχώριο πετρελαϊκό κλάδο ήταν το deal των Ελληνικών Πετρελαίων με την Petrola, αφού η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση ”neutral” για τα ΕΛΠΕ, ενώ επισημαίνει ότι η συγχώνευση δεν οδηγεί στην πολυαναμενόμενη αλλαγή στις διεθνείς προοπτικές του ομίλου ούτε ισχυροποιεί το ”πάνω χέρι” των ΕΛΠΕ στην εγχώρια αγορά.

Κατά παραδοχή, επισημαίνει η Marfin, το κύριο όφελος για τα ΕΛΠΕ στη συμφωνία είναι η προσθήκη 3,3 εκατ. κυβικών μέτρων αποθηκευτικού χώρου, ενώ οι όποιες συνέργειες θα προέλθουν μόνο από τη συγκέντρωση των κεντρικών υπηρεσιών υποστήριξης, όπως π.χ. το λογιστήριο.

Παρά το ότι καταλαβαίνουμε την επιθυμία της κυβέρνησης για εισροή ρευστού στα ταμεία της, αναφέρει στο πρωινό report της η Marfin, πιεζόμαστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς προσφέρει στα ΕΛΠΕ το ”δέσιμο” με την Petrola.

Η τιμή που προσφέρει η Pan European για την αγορά του 16,65% των ΕΛΠΕ είναι πιθανό να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα και την τιμή της μετοχής, αναφέρει η Marfin, ενώ σημειωνει ότι τα 7,5 ευρώ ανά μετοχή περιλαμβάνουν και τον ουσιαστικό έλεγχο της εταιρίας.

Αντίθετη φαίνεται να είναι η άποψη της Fortius Finance, η οποία στο πρωινό report της αναφέρει ότι ”τα ΕΛΠΕ αποκτούν το απαραίτητο μέγεθος για να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ενώ η Petrola εξέρχεται από το επενδυτικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων της Ελευσίνας”.

Η χρηματιστηριακή εστιάζει ακόμη στην πρόθεση της Motor Oil να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Εξάλλου, η Π&Κ Χρηματιστηριακή, σύμφωνα με σχετικό report της, διατηρεί τη σύσταση ”underweight” (απόδοση χαμηλότερη της αγοράς) για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Την ένταση του ανταγωνισμού εντόπισε από τη Θεσσαλονίκη ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της συμφωνίας ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος.

Ο υπουργός, κατά τα εγκαίνια της νέας κρεαταγοράς της συμπρωτεύουσας την Κυριακή, εξέφρασε την άποψη ότι ”οι επενδύσεις στις οποίες θα προχωρήσουν αναγκαστικά τα νέα ΕΛΠΕ θα οδηγήσουν και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας σε νέα επενδυτικά σχέδια, για να βελτιώσουν κι εκείνοι την ανταγωνιστικότητά τους. Κι αυτό θα οδηγήσει στη συνολική ισχυροποίηση της ενεργειακής αγοράς”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v