Βάση (;) οι 1.700 μονάδες

Εθνική, ΟΤΕ και Eurobank, στον απόηχο της συμφωνίας ΕΛΠΕ – Πετρόλα, θα καθορίσουν την τάση. Με το θετικό κλίμα να συντηρείται στα διεθνή χρηματιστήρια, θεωρείται εφικτή η επαναπροσέγγιση των 891 μονάδων για τον FTSE– 20. Πρεμιέρα σήμερα για την αγορά ”δυο ταχυτήτων”, με αναμενόμενο τον περιορισμό των συναλλαγών σε μετοχές εταιριών που θα βρεθούν στη δεύτερη κατηγορία.

Από το κρίσιμο σταυροδρόμι των 1.700 μονάδων, καλείται η αγορά να επιλέξει κατεύθυνση. Με αλλαγή ”τριών” ταχυτήτων σε θέματα που αφορούν στην ώρα και τον χρόνο διαπραγμάτευσης των μετοχών (κατηγοριοποίηση), τις μεταβολές στον MSCI GR και, το νέο δείκτη Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας, προκρίνεται περισσότερο το θετικό σενάριο.

Βεβαίως και λόγω του καλού κλίματος που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια.

Δείκτης- κλειδί για την τάση, μετά μάλιστα την κίνηση ΕΛΠΕ – Πετρόλα της Παρασκευής, παραμένει ο FTSE – 20. Θα φανεί σήμερα, το πολύ αύριο, κατά πόσον είναι εφικτή η επαναπροσέγγιση της ”υψηλής” τιμής έτους (των 891 μονάδων), με αιχμή τη συμφωνία της Παρασκευής.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει σήμερα η μετοχή της Εθνικής να ”καλύψει” το περίπου 0,9% της διαφοράς, καθώς σταματάει η διαπραγμάτευση με το δικαίωμα λήψης δωρεάν μετοχής.

Αυξημένες απαιτήσεις έχει η αγορά, πλέον όμως και από τον όμιλο της Eurobank, καθώς σύμφωνα με μερίδα του Τύπου διαπιστώνεται μια... προικοδότηση και πολιτικών προεκτάσεων.

Η μετοχή όμως, που χρηματιστηριακά στελέχη εκτιμούν ότι θα κάνει τη διαφορά, είναι αυτή του ΟΤΕ. Σε χαμηλή τρέχουσα τιμή, παρά τις αρνητικές δικαιολογημένες ενστάσεις των ξένων λόγω του μερίσματος, μπορεί να προσφέρει ένα βραχυπρόθεσμο κίνητρο για ”παιχνίδι”.

Ενδιαφέρον όμως η συνεδρίαση θα έχει και από τεχνικής πλευράς, καθώς το καθεστώς της διαρκούς διαπραγμάτευσης θα αφορά περίπου σε 260 μετοχές.

Η κατηγοριοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση σήμερα των συναλλαγών, τουλάχιστον σε μετοχές εταιριών που εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία, και τον περιορισμό της δράσης ορισμένων επενδυτικών σχημάτων.

Ως αντίβαρο μπορεί να λειτουργήσει η διάθεση ορισμένων θεσμικών να τοποθετηθούν σε μετοχές εταιριών που παρουσίασαν ικανοποιητικά – καλά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο.

ΣΗΜ. Προφανώς η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει τη συμφωνία ΕΛΠΕ – Πετρόλα, δεν αποτελεί μια αυστηρά οικονομικής στρατηγικής κίνηση.

Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, επικοινωνιακής γενικότερης πολιτικής που επαναφέρει την οικονομία στο προσκήνιο διαγράφοντας εν μέρει τις προθέσεις της (κυβέρνησης) για τη μακρά προεκλογική περίοδο.

Ούτε μεμονωμένη, ούτε αποσπασματική και βεβαίως άνευ αντικρίσματος θα πρέπει να αποτιμηθεί η συμφωνία της Παρασκευής.

Μ. Γελ.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v