Ο οικονομικός Τύπος της Δευτέρας

Το μέλλον του εμπορίου, η πιθανή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου των εισηγμένων, αλλά και η συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ ΕΛΠΕ και Πετρόλα, είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας.

Ο οικονομικός Τύπος της Δευτέρας
Το μέλλον του εμπορίου, η πιθανή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου των εισηγμένων, αλλά και η συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ ΕΛΠΕ και Πετρόλα, είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας.

Εμπόριο: Με ψυχραιμία αλλά και με πολλές ανησυχίες για το μέλλον αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου τις συνθήκες που έχουν επικρατήσει στην ελληνική αγορά και τα προβλήματα με τα ”επιχειρηματικά λουκέτα” που βρέθηκαν πρόσφατα στον αφρό της επιχειρηματικότητας, αναφέρει η Ναυτεμπορική, η οποία διεξήγαγε έρευνα με αφορμή τα λουκέτα στην αγορά.

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων κατά 0,50 αναμένουν όλοι από την ΕΚΤ, όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία ελάχιστε είναι πλέον οι αναλυτές που πιστεύουν ότι θα γίνει μικρότερη μείωση. Σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, η ”Ρεπούμπλικα” δημοσιεύει έκθεση με πρόβλεψη για πληθωρισμό 1,5%, ενώ προσθέτει πως μπροστά στην απειλή της ύφεσης και της υπέρμετρης ισχυροποίησης του ευρώ, τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ ζητούν να μειωθούν τα επιτόκια.

Σοφοκλέους: Στα σημεία εκείνα που υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Χ.Α. και χρηματιστών αναφέρεται η Ναυτεμπορική, η οποία επισημαίνει πως η συνεργασία τους σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς είναι καθημερινή και αναπτύσσεται σε πολλά πεδία, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούν σε πολλά θέματα. Στα οικονομικά μεγέθη του πρώτου τριμήνου των εισηγμένων εταιριών αναφέρεται η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία οι πωλήσεις σημείωσαν έκρηξη κατά 19,08%, ενώ τα κέρδη παρουσίασαν μείωση 5,51%. Επιπλέον, η Ημερησία αναφέρει πως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επ. Κεφαλαιαγοράς κ. Στ. Θωμαδάκη τα παράγωγα είναι σημαντικός πυλώνας της αγοράς και δεν ευθύνονται για την πτώση των μετοχών.

ΚΠΣ: Δημοσιονομικό πρόβλημα ”μεγέθους” 1,2 δισ. ευρώ έχει προκληθεί στην εκτέλεση του προϋπολογισμού από την αργή ροή των πόρων του ΚΠΣ από την Ε.Ε., αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Ταμεία: Την εναρμόνιση των κανονιστικών ρυθμίσεων, με βάση τις οποίες τα εθνικά επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα λειτουργούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκει η οδηγία για τις δραστηριότητες των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΕΣΠ) που δημοσιεύεται, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

ΕΛΠΕ – Πετρόλα: Συνεχίστηκαν και χθες οι αντιδράσεις σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο για τη συμφωνία συγχώνευσης ΕΛΠΕ – Πετρόλα, τονίζει η Ναυτεμπορική. Σχετικά η Ημερησία αναφέρει πως απομακρύνονται τα διυλιστήρια της Πετρόλα από την Ελευσίνα, ενώ αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον ξένων κολοσσών για συνεργασία με τα νέα ΕΛΠΕ.

Βιοχάλκο: Αύξηση τζίρου και μείωση κερδών παρουσίασε η Βιοχάλκο το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Ημερησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v