Από... ΟΤΕ κ.α. εξαρτάται η επόμενη άνοδος

Παραμένει φθηνός συγκριτικά ο ΟΤΕ, παρά τη χθεσινή ακραία αντίδραση της μετοχής. Καθοριστική η συμπεριφορά της Εθνικής και δευτερευόντως της Eurobank, καθώς η πολιτική βούληση επιδιώκει την βελτίωση του κλίματος και στο χρηματιστήριο. Κινήσεις και στη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό, η προσπάθεια άμεσης προσέγγισης των 891 μονάδων για τον FTSE –20.

Όπως εξ’ αρχής είχε τεθεί (από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο της στήλης), το ανοδικό σενάριο θα είχε περιθώρια ευόδωσης μόνο στην περίπτωση που η υψηλή κεφαλαιοποίηση αντιδρούσε έντονα προς την ”τιμή” των 891 μονάδων.

Ο δείκτης έκλεισε στις 882 μονάδες, καθώς ο υποτιμημένος τίτλος του ΟΤΕ είναι προφανές πως προσφέρει κίνητρο και αφορμές για βραχυπρόθεσμα υψηλά κέρδη. Κυρίως για τους ξένους, οι οποίοι και γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες, τόσο του ομολογιακού δανείου, όσο και των εξελίξεων στο μέτωπο της Ρουμανίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τις περισσότερες φορές σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στον Οργανισμό δημοσιοποιούνται πρώτα στα τερματικά των ξένων και μετά των εγχώριων παικτών.

Η μετοχή του ΟΤΕ, παρά τη χθεσινή της εντυπωσιακή αντίδραση, παραμένει υποτιμημένη έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών τίτλων. Είναι προφανές πως τα περιθώρια βελτίωσης της τιμής είναι σημαντικά (προς τα 10,5 ευρώ) ακόμη και εάν ”διορθώσει” λίγο σήμερα η τιμή της μετοχής.

Το πιθανότερο είναι πως η διαδικασία προεξόφλησης των επόμενων κινήσεων στον ΟΤΕ, θα συντηρήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως από την πλευρά των ξένων.

Το εντυπωσιακότερο όμως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η συμπεριφορά της Εθνικής, η διοίκηση της οποίας είναι προφανές πως έχει συνταχθεί με το μέτωπο εκείνο που ποντάρει και πάλι στο χρηματιστήριο, στην οικονομία.

Έχει διατυπωθεί εδώ και καιρό άλλωστε πως συμπλέει ο όμιλος της Εθνικής με αυτόν της Όθωνος, συμπράττοντας στην προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος. Ούτως ή άλλως η τελευταία κίνηση ΕΛΠΕ– Πετρόλα ήταν δευτερευόντως επιχειρηματική και πρωτίστως πολιτική. (Σήμερα συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των ΕΛΠΕ και της Πετρόλα προκειμένου να εγκρίνουν τη σχετική συμφωνία).

Ζητούμενο για σήμερα, δεδομένης της διόρθωσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, η ισχυροποίηση βάσεων στήριξης, πέριξ των 1.745 – 1.755 μονάδων ούτως ώστε και η άνοδος να μην ακυρωθεί και στη συνέχεια να ακολουθήσει η δεύτερη φάση αντίδρασης προς και πέραν των 1.800 μονάδων.

Μετοχές σηματωροί πέραν βεβαίως των ΟΤΕ, Εθνικής, Eurobank, τα Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και Intracom, Τρία Έψιλον, Τιτάν, Folli Follie και Μαΐλλης. Δευτερευόντως, μετοχές όπως οι: Δρομέας, Ατέρμων, Creta Farm, Μπαλλής, Νεώρειο, Λαζαρίδη, Κλωνατέξ και Νάουσα θα δώσουν το στίγμα στα της κατηγορίας τους.

Μ. Γελ.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v