Αφομοιώνει το ”ξέσπασμα” της Δευτέρας το ΧΑ

Στην αφομοίωση της χθεσινής ”φρενήρους” ανόδου επιδίδεται η Σοφοκλέους, καθώς οι ενεργοί παίκτες κατοχυρώνουν κέρδη, κλείνουν ανοιχτές θέσεις και κρατούν δυνάμεις προσβλέποντας σε γρήγορη ολοκλήρωση της διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια. Πιθανή μεταβολή της τάσης στην περίπτωση που ο Δείκτης καταφέρει να κινηθεί – τις επόμενες ημέρες – σταθερά υψηλότερα των 1.775 μονάδων.

Σε δυο φάσεις, με τη δεύτερη μικρότερη από την πρώτη, επιχειρείται να ολοκληρωθεί η διόρθωση. Μετά τη χθεσινή σημαντική θετική μεταβολή επιχειρήθηκε μια φορά στην αρχή της συνεδρίασης και μια προς το κλείσιμο, να κατοχυρωθούν κάποιες βραχυπρόθεσμες θέσεις (κυρίως κερδοφόρες) και να μην χαθεί η φορά των προηγούμενων δυο ημερών.

Για παράδειγμα, στη μετοχή του ΟΤΕ μια πρώτη κίνηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 – 9,5 ευρώ, και μια δεύτερη μεταξύ 9,5 – 9,7 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι τοποθετήθηκαν τις τελευταίες δυο ημέρες στη μετοχή του Οργανισμού ”γράφουν” κέρδη και, με την πρώτη ευκαιρία μπορεί να επανακάμψουν και πάλι ως αγοραστές.

Αυτό βέβαια, που τηρουμένων των αναλογιών συμβαίνει και στις Εθνική, Alpha, ΕΛΠΕ, Εμπορική, αλλά και σε πολλές ακόμη μετοχές, θα εξαρτηθεί από το εύρος και τη δυναμική της διόρθωσης των διεθνών χρηματιστηρίων.

Παραμένει σε αρνητικό έδαφος η Ευρώπη, καθώς οι πρώτες ενδείξεις από τα συμβόλαια στη Wall είναι αρνητικές (-0,4% για τον Dow), ενώ ανάλογη είναι η τάση στη δική μας αγορά.

Τόσο στην αγορά μετοχών, όσο όμως (και κυρίως) στην αγορά παραγώγων όπου η τάση παραμένει μικτή, υπάρχουν τόσο προσδοκίες όσο και διάθεση, αλλά υπάρχει και μια μικρή επιφυλακτικότητα που αφορά στη συμπεριφορά των ξένων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο Δείκτης προσφέρει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις ”κλεισίματα” υψηλότερα των 1.775 μονάδων θα αναφερόμαστε σε αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης. Κι αυτό θα είναι, αναμφίβολα, το μεγαλύτερο όφελος των ημερών.

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v