Και τώρα, αντιμέτωποι με τις 1.800 μονάδες

Εντολές αγοράς υπάρχουν, από ΟΤΕ μέχρι Alpha και Eurobank. Ισχυροί, και κυρίως οι ξένοι, παίκτες είναι εντός παιδιάς τη στιγμή που η... σάρκα και το πνεύμα των επενδυτικών σχημάτων είναι περισσότερο πρόθυμα παρά ποτέ.

Ο πρώτος στόχος, της προσέγγισης δηλαδή των 891 μονάδων για τον FTSE – 20, επιτεύχθηκε. Τώρα σειρά έχει ο επόμενος, θεωρητικά δυσκολότερος, αλλά λόγω συγκυρίας εκτιμάμε πως θα είναι... ευκολότερος. Η προσέγγιση δηλαδή των 1.810 μονάδων και εν συνεχεία η άνετη υπέρβαση αυτής της μεσοπρόθεσμης αντίστασης.

Οι αγοραστές, στην πλειονότητα τους ξένοι, και ισχυρές χρηματιστηριακές (Eurobank, Εθνική, Εγνατία, Π&Κ, Σίγμα και δυο - τρεις ακόμη) αγοράζουν σταθερά μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αγόραζαν ΟΤΕ στα χαμηλά της προηγούμενης Παρασκευής, αγόραζαν και προχθές και χθες και θα παραμείνουν ενεργοί και σήμερα– αύριο.

Το ενδιαφέρον για λήψη θέσεων ”πώλησης” έχει σχεδόν μηδενιστεί και είναι προφανείς πλέον οι λόγοι για τους οποίους οι ”παίκτες” δεν προσφέρουν ”χαρτιά” στην ΕΤΕΣΕΠ.

Υπάρχουν εντολές αγοράς σε μετοχές των Εθνικής, Alpha, Eurobank, οι ξένοι ενδιαφέρονται για Cosmote, υπάρχει αγοραστής στην Intracom και τον Τιτάνα, ”μαζεύουν” Τρία Έψιλον, ενώ οι συνετοί ”αγοράζουν” πλέον συμβόλαια του FTSE– 20 προς την υψηλή τοπική των 901 μονάδων.

Το ενδιαφέρον είναι διάχυτο σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς, καθώς η δεύτερη φουρνιά ανενεργών επενδυτών φαίνεται πως δραστηριοποιείται και πάλι.

Μετοχές εταιριών όπως οι Δρομέας, Λαζαρίδης, Creta Farm, Ιντρακάτ, ΟΛΘ, Σαράντης (Γλυκά), Κορδέλλου, ΕΥΔΑΠ, Γενική Τράπεζα, Εθνική ακινήτων, Χατζηιωάννου, Κορασίδης, Φουρλής και πλειάδα μετοχών παραμένουν ή επανέρχονται στο προσκήνιο.

Να συνεκτιμηθεί επίσης πως αυτήν την περίοδο η αγορά έχει αυτό που θέλουν οι ”παίκτες”, δηλαδή τζίρο– τόσο στην αγορά μετοχών όσο και στην αγορά παραγώγων– διακυμάνσεις, εντάσεις και περιθώρια αποκόμισης κερδών.

ΣΗΜ. Η σαφής βελτίωση του κλίματος διευκολύνει και τις νέες εγγραφές μικρών αλλά αξιόλογων εταιριών. Πρόσφατα ήταν ο Μπαλλής, ακολουθεί σήμερα η Έμφασις, η δημόσια εγγραφή της οποίας θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή.

Η εταιρία δραστηριοποιείται από το 1995 στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών επιχειρησιακού λογισμικού και συστημάτων διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων. Θα συγκεντρώσει συνολικά κεφάλαια ύψους 6,6 εκατ. ευρώ τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών της μητρικής διαμορφώθηκε για το 2002 στα 11,46 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη σε 2,38 εκατ. ευρώ.

Η περίπτωση της Έμφασις, του Μπαλλή χθες και άλλων θέλουμε να πιστεύουμε εταιριών αύριο, μπορεί να είναι ενδεικτική μιας προσπάθειας εισαγωγής μικρών εταιριών σε σαφώς ορθολογικότερες αποτιμήσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να προσφέρει και πάλι επενδυτική ευκαιρία σε εκείνον που θέλει να επαναπροσεγγίσει τη Σοφοκλέους με σχετικά χαμηλότερο ρίσκο.

Μ. Γελ.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v