Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης

Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ των κ.κ. Σημίτη – Καραμανλή στη Βουλή για την οικονομία, στο ”σήμα” που δόθηκε για μείωση των επιτοκίων του ευρώ, στις αποφάσεις του Ecofin, αλλά και στην έγκριση των διοικητικών συμβουλίων των ΕΛΠΕ και Πετρόλα για τη συγχώνευση, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης


Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ Σημίτη – Καραμανλή στη Βουλή για την οικονομία, στο ”σήμα” που δόθηκε για μείωση των επιτοκίων του ευρώ, στις αποφάσεις του Ecofin, αλλά και στην έγκριση των διοικητικών συμβουλίων των ΕΛΠΕ και Πετρόλα για τη συγχώνευση, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Σημίτης – Καραμανλής: Τη θερμή τους αντιπαράθεση προαναγγέλλουν τα δυο μεγάλα κόμματα, σήμερα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, τονίζει η Ημερησία, ενώ σύμφωνα με το Κέρδος η σημερινή συζήτηση για την οικονομία, αναμένεται να έχει φόντο την περίφημη διαπλοκολογία.

Το Βήμα προσθέτει πως οι κ.κ. Σημίτης και Καραμανλής θα επεκταθούν και σε σοβαρούς υπαινιγμούς αλλά και σε καταγγελίες εναντίον αλλήλων για σχέσεις υποταγής σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ σύμφωνα με την Εξπρές ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία.

Επιτόκια: Για νέα μείωση στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων κάνει λόγο η Ημερησία, η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων πως οι ελληνικές τράπεζες θα ακολουθήσουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ προσθέτει πως αναμένεται μείωση έως 0,5 μονάδες στα επιτόκια των δανείων και μικρότερη στα επιτόκια των καταθέσεων. Σύμφωνα με το Κέρδος ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Β. Ντούιζενμπεργκ ουσιαστικά χθες προανήγγειλε μείωση των επιτοκίων,

Ecofin: Παντού θα φορολογούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες για καταθέσεις τους εντός της ΕΕ, ύστερα από χθεσινή συμφωνία του Ecofin για αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών επί των καταθέσεων σημειώνει η Ναυτεμπορική. Σύμφωνα με το Βήμα θα υπάρχει ενιαίος φόρος καταθέσεων και άρση του απορρήτου, που θα ισχύσει σταδιακά από το 2005.

Σοφοκλέους: Για τρίτη συνεχή χρονιά τα έσοδα από τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών θα παρουσιάσουν υστέρηση έναντι του στόχου που έχει τεθεί στον τακτικό προϋπολογισμό, αναφέρει το Βήμα. Σύμφωνα με την Εξπρές, το θετικό κλίμα στην ελληνική χρηματαγορά φαίνεται να συντηρείται χωρίς την ουσιαστική συνδρομή του επενδυτικού κοινού που τοποθετείται στις αγορές μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Η Καθημερινή κάνει λόγο για ισχνή κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών (χωρίς τις θυγατρικές τους), καθώς οι τριμηνιαίες καταστάσεις 340 εισηγμένων δείχνουν αύξηση μόλις 1,4%.

Επενδύσεις: Στην προσέλκυση Αμέσων Ξένων Επενδύσεων αλλά και ελληνικών έχει προσανατολιστεί η κυβέρνηση σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, η οποία τονίζει ότι αφενός επιδιώκει να εμπεδώσει το θετικό αντίκτυπο από τη συγχώνευση των ΕΛΠΕ – Πετρόλα, ενώ προσθέτει πως σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση περνά από την πρώτη ταχύτητα κατευθείαν στην πέμπτη στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Ασφαλιστικό: Την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού καθεστώτος και το κατά πόσο θα συνεχίσει να είναι βιώσιμη, εξέφρασε σε πρόσφατη έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την Εξπρές.

Κατηγοριοποίηση: Άλλες 30 μετοχές ετοιμάζονται για την πρώτη ταχύτητα σύμφωνα με το Βήμα.

Ομόλογα: Καλύφθηκε 3,5 φορές η έκδοση των τριετών ομολόγων, καθώς προσφέρθηκαν 5,475 δισ. ευρώ για την ύψους 1,5 δισ. ευρώ έκδοση, σημειώνει η Ημερησία, ενώ η Ναυτεμπορική προσθέτει πως παρατηρήθηκε εκτός της υπερκάλυψης του ποσού και μείωση του επιτοκίου στο 2,45%.

Ναυτιλία: Η ανάκαμψη της ναυτιλίας δημιουργεί νέους εφοπλιστές σύμφωνα με το Κέρδος, το οποίο επισημαίνει πως ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα γνωστά από τη ”στεριανή” τους δράση ανοίγουν πανιά για την ποντοπόρο ναυτιλία.

Λογισμικό: Κλεψίτυπα είναι τα δυο στα τρία προγράμματα λογισμικού που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με έγκυρη διεθνή μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Απολύσεις: Για νέα κρούσματα αποεπένδυσης στη Β. Ελλάδα κάνει λόγο η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία η ΒάλκανΕξπορτ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της μονάδας νοβοπάν που θα μεταφερθεί σε χώρα φθηνού εργατικού κόστους.

Εθνική: Το 10% της Εθνικής Τράπεζας πουλάει το κράτος όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με το οποίο η μεταβίβαση θα γίνει είτε με τη μέθοδο του book building είτε μετά από σύναψη συμφωνίας με στρατηγικό επενδυτή.

Γενική: Στρατηγικό εταίρο αναζητά η Γενική Τράπεζα σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, το οποίο προσθέτει πως η Τράπεζας εκδίδει υβριδικό κεφάλαιο ύψους 20-25 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v