Ξέφρενη άνοδος (και σήμερα) στο ΧΑ

Νέο ράλι πραγματοποιούν και σήμερα τα ”βαρειά χαρτιά” με πρωταγωνιστές τις τράπεζες (4,81%) και τον ΟΤΕ (3,73%). Εντονη φημολογία κάνει λόγο για επανάληψη του ενδιαφέροντος των ξένων. Σημαντικότατη ενίσχυση των συναλλαγών και των πακέτων, ενώ μετά τη λήξη της συνεδρίασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πακέτο των ΕΛΠΕ στην Petrola.

Κάτι ξέρουν ή κάτι προσπαθούν να προκαταλάβουν οι ξένοι. Ανεβάζουν στροφές και ενισχύουν τις εντολές αγοράς τους μετά τις 13.00’, σε μετοχές των Alpha, Εθνικής, Eurobank και ΟΤΕ.

Στελέχη ισχυρών χρηματιστηριακών, που διενεργούν συναλλαγές για λογαριασμό τους, δηλώνουν μεν άγνοια για το τι μπορεί να συμβαίνει ή κυοφορείται στον τραπεζικό κλάδο ή και τις τηλεπικοινωνίες, βεβαιώνουν όμως πως οι εντολές και πολλές είναι και πραγματικές.

Δήλωναν μάλιστα στο euro2day.gr, πως η διάθεσή τους για αγορές είναι τέτοια που τους οδηγεί να ξεπερνούν τον συνήθως ακολουθούμενο κανόνα ”συνολικών συναλλαγών – ζήτησης”.

Το τι μπορεί να συμβαίνει μεταξύ των Alpha Εθνικής και Eurobank δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να είναι κάτι περισσότερο από την προφανή άτυπη συμμαχία των τριών ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων της χώρας, να πάρουν την αγορά στα χέρια τους.

Κάποια μάλιστα τραπεζικά στελέχη κάνουν λόγο για έναν άτυπο ”ολυμπιακό τραπεζικό πόλο” με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Η ουσία είναι πως ο FTSE – 20 έχει ”συντρίψει” τις 901 μονάδες κυμαινόμενος προς τις 921 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης προσεγγίζει τις 3.035 μονάδες με κέρδη περίπου 5%, στον δε ΟΤΕ έχει διασπαστεί η αντίσταση των 10,1 ευρώ.

Ένα ιδιότυπο ”τρέξιμο πάνω στον Δείκτη” από κάποιους κυρίως ξένους που φαίνεται να γνωρίζουν κάτι περισσότερο απ’ ότι ο μέσος εγχώριος θεσμικός, φέρνει την αγορά πλέον, νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε, αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μιας μονιμότερης και σε βάθος χρόνου μεταβολή τάσης.

Υ.Γ. Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων που σήμερα κατέχει το δημόσιο στην Petrola, συνολικής αξίας 323 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση θα γίνει μέσω της Εθνικής Χρηματιστηριακής.

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v