Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτιμήσεις UBS για Εθνική, EFG, Alpha και Πειραιώς

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των χορηγήσεων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ”βλέπει” η UBS Warburg σε αναλυτικό της report για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ενώ κάνει λόγο για ανάκαμψη της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών στο τρέχον έτος. Προβλέψεις για Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς

Εκτιμήσεις UBS για Εθνική, EFG, Alpha και Πειραιώς
Σε μηνιαίο report της UBS Warburg για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, με τίτλο ”Still tough times for growth investors”, ο οίκος εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο θα επιβραδυνθεί, παραμένοντας όμως αρκετά παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές του ελβετικού οίκου προβλέπουν ότι η αύξηση των χορηγήσεων των τραπεζών θα επιβραδυνθεί από 18,1% το 2002 σε 15,2% το 2003 και 13,7% το 2004, ενώ οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι εκτιμώνται σε –1,2%, 3,0% και 5,9% αντίστοιχα.

Η ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων βασίζεται στο συνδυασμό της υψηλής αύξησης του ΑΕΠ και των χαμηλών ποσοστών διείσδυσης. Αναφορικά με την κερδοφορία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, παρόλο που εκτιμάται ότι θα ανακάμψει στο τρέχον έτος, αναμένεται να παραμένει ελαφρώς κάτω των ευρωπαϊκών μέσων όρων.

Ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται να αυξηθεί από 9,17% το 2002 σε 12,30% το 2004, έναντι ενός ευρωπαϊκού μέσου όρου στο 12,62%.

Τέλος, στη συγκριτική παρουσίαση των τραπεζών που καλύπτει η UBS, επισημαίνεται ότι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς λειτουργούν με σχετικά υψηλά επίπεδα μόχλευσης (και ως εκ τούτου ”κεφαλαιακός κίνδυνος”), τα οποία αντικατοπτρίζουν τους υψηλούς δείκτες κόστους κεφαλαίου στην αποτίμησή τους.

Αντίθετα, για την EFG Eurobank επισημαίνεται ότι θα επιτύχει υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας, από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, με σχετικά χαμηλούς δείκτες μόχλευσης.

Παράλληλα, για την EFG Eurobank, αλλά και την Εθνική Τράπεζα επισημαίνεται ότι έως το 2004 θα αυξήσουν το καθαρό επιτοκιακό τους περιθώριο, σε πλήρη αντίθεση με την Τράπεζα Πειραιώς η οποία αναμένεται να επιδείξει μείωση στο καθαρό επιτοκιακό της περιθώριο για την ίδια περίοδο.

Αντίθετα, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση των σχετικά υψηλών επιπέδων κόστους.

Τέλος, σε όρους ελεύθερων ταμειακών ροών, οι οποίες αποτελούν και την πηγή για την πληρωμή μερισμάτων, οι αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι οι δυνατότητες για τις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν περιορισμένες έως το 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v