Αφορμή για διόρθωση (βρήκε) η Σοφοκλέους

Υπερίσχυσαν τελικά σήμερα στη Σοφοκλέους οι διορθωτικές τάσεις με αφορμή και τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις ευρωαγορές από την απροσδόκητη άνοδο της ανεργίας στις ΗΠΑ και το αρνητικό γύρισμα των futures στη Wall.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στις 1.822 μονάδες με απώλειες 0,41% έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση.

Μια συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε από δύο σημαντικές σε εύρος και κατοχύρωση ρευστότητας, διορθώσεις, που οδήγησαν αρχικά την αγορά προς τις 1.824,7 μονάδες (11:40) και προς το κλείσιμο στις 1.820 μονάδες.

Οι συναλλαγές βρέθηκαν στα 174 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων όμως και των σημαντικών πακέτων που πραγματοποιήθηκαν σε μετοχές των εταιριών Βωβός, Θεμελιοδομή, ΟΠΑΠ, κυρίως, όμως, των περίπου 300.000 τεμαχίων της Eurobank.

O FTSE 20, διαμορφώθηκε τελικά στις 918 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά πρόσφερε ”ανοδικό” περιθώριο προς τις 932 μονάδες. Πρόκειται για επίπεδο τιμών που θα πρέπει στις επόμενες 1-2 συνεδριάσεις να επαναπροσεγγίσει ο εν λόγω δείκτης, προκειμένου να παραμένει ενεργή η τρέχουσα ανοδική κίνηση.

Από τους επιμέρους κλαδικούς, οι απώλειες δεικτών εταιριών μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως η σημερινή μέρα προσφερόταν για μια συντονισμένη κατοχύρωση κερδών και από τους μικρομεσαίους.

Ξεχώρισε μόνο ο ασφαλιστικός δείκτης, αποκλειστικά λόγω των σημαντικών κερδών της μετοχής της Εθνικής Ασφαλιστικής. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της ΕΕΓΑ παραμένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο της απορρόφησης του ασφαλιστικού βραχίονα της Alpha.

Δεν θα πρέπει επίσης να αγνοηθούν και οι φήμες για την απορρόφηση της Alpha Επενδύσεων από τη μητρική Alpha Bank, κάτι που... ευνόησε τη μετοχή της Εμπορικής Επενδυτικής (6,2%).

Από τις μετοχές του FT20, κατά γενική ομολογία, αναμένονταν καλύτερη συμπεριφορά κυρίως από τη μετοχή της ΔΕΗ. Ο τίτλος και την άνοδο των ΟΤΕ, τραπεζικών μετοχών δεν είχε ακολουθήσει, και το μέρισμα 50 λεπτών ήταν τεχνικά εύκολο να καλυφθεί σήμερα.

Παρόλα αυτά η Morgan Stanley επιμένει πως με βάση τα αποτελέσματα τριμήνου, την επικείμενη αύξηση στα τιμολόγια κατά 3,4%, η τιμή στόχος θα πρέπει να αναθεωρηθεί από τα 21 στα 24 ευρώ.

Περισσότερες των 2 προς 1 οι μετοχές που κινήθηκαν χαμηλότερα, καθώς υποχώρησαν συνολικά 222 τίτλοι.

Ξεχώρισαν Μεβάκο, Κρέκα, Σωληνουργεία Κορίνθου, Flexopack, Εθνική Ασφαλιστική, Μινωικές, Δούρος, επιβεβαιώνοντας την κυκλική μετακύλιση θέσεων και επανατοποθέτηση ρευστότητας σε μετοχές που μέχρι σήμερα δεν είχαν ακολουθήσει ανάλογα την αντίδραση της αγοράς.

Ικανοποιητική συμπεριφορά χαρακτήρισε και τις μετοχές των Επιχειρήσεων Αττικής, ΕΥΔΑΠ, Hyatt,. Αστικά Ακίνητα, Εθνική Ακινήτων, Ελτον, αλλά και αρκετών ακόμη μετοχών.

Για τη συνέχεια το ζητούμενο είναι κυρίως η συντήρηση της φοράς σε επίπεδα υψηλότερα των 1.820 μονάδων, καθώς οι επιφυλάξεις του κεντρικού ευρωπαίου τραπεζίτη, σε συνδυασμό με τα στοιχεία ανεργίας στις ΗΠΑ, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια ολιγοήμερη (μιας, το πολύ τριών ημερών) διορθωτικής κίνησης σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη.

Το στοίχημα, πάντως, που παίζεται στη Σοφοκλέους, θεωρείται από πολλούς... μεγαλεπήβολο, καθώς αφορά στην προσέγγιση των 1.900 μονάδων, τη διάσπαση αυτής της μακροπρόθεσμης αντίστασης και ενδεχομένως της μεταβολής της τάσης από μεσοπρόθεσμη σε μακροπρόθεσμη πλέον ανοδική.

Οι επόμενες 2-3 ημέρες θα δείξουν κατά πόσο υπάρχει η... έξωθεν καλή μαρτυρία (βλ. στήριξη της Νέας Υόρκης), για την επίτευξη αυτού του στόχου. Γιατί από πλευράς ρευστότητας και δυνατότητας ”ελέγχου” σε μεγάλο βαθμό της αγοράς, επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες ημέρες πως επαρκή πολεμοφόδια υπάρχουν.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Νεοχημικής που έκλεισε στα 17,9 ευρώ με κέρδη 1,35%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Koρδέλου, της Fintexport, της ΕΘΝΕΧ, της Σαραντής, της ΕΛΕΧΑ, της Νεοχημική, της Frigoglass, της ΕΛΤΟΝ, της Σφακιανάκης και της Ιντερτέκ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 174 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 68,7% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 300.000 μετοχών της Eurobank στα 12,65 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 9,36 ευρώ, ένα πακέτο 205.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 3,64 ευρώ και ένα πακέτο 130.000 μετοχών της Informer στα 4,8 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 48.500 μετοχών της Βωβός στα 16,6 ευρώ, ένα πακέτο 500 μετοχών της Καραμολέγκος στα 1,8 ευρώ, ένα πακέτο 100 μετοχών της Ατλαντίκ στα 1,5 ευρώ, ένα πακέτο 350.000 μετοχών της Cosmote στα 9,23 ευρώ και ένα πακέτο 61.200 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 14,2 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v