Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ: Αυξηση τιμών στόχων για τις τράπεζες

Θετική εκθεση για τον τραπεζικό κλάδο, εξέδωσε η Π&Κ Χρηματιστηριακή. Αύξηση των τιμών στόχων και αναθεώρηση του κλάδου σε ”positive outlook”, όχι όμως σε overweight. Οι τιμές στόχοι, οι συστάσεις και τα σχόλια ανά τράπεζα.

Π&Κ: Αυξηση τιμών στόχων για τις τράπεζες
Θετική είναι η έκθεση της Π&Κ χρηματιστηριακής (αναλυτής Μάνος Γιακουμής) για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αφού τα αποτελέσματα τριμήνου των πέντε μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ειδικά αυτά που αφορούν τις οργανικές τους επιδόσεις προκάλεσαν την προς τα πάνω αναθεώρηση των προοπτικών (positive outlook) για τον τομέα.

”Πιστεύουμε ότι, μετά τα τρία συνεχόμενα έτη μείωσης της κερδοφορίας, τα χειρότερα πέρασαν και ότι τα αυξανόμενα οργανικά κέρδη, προδιαθέτουν για υψηλότερη ποιότητα κερδοφορίας και- εξ αυτού- για σταδιακά βελτιούμενο outlook”, αναφέρεται στο report.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η ανάλυση της Π&Κ Χρηματιστηριακής με ημερομηνία 3 Ιουνίου, αν και η σύσταση για τον τραπεζικό κλάδο παραμένει underweight, το outlook αναβαθμίζεται σε ”θετικό”, ενώ προτείνεται ”σταδιακή συσσώρευση των τραπεζικών μετοχών”.

Σε επίπεδο τίτλων, η χρηματιστηριακή εξακολουθεί να ξεχωρίζει τις Eurobank και Alpha, ενώ προχωρά στην αναβάθμιση του outlook της Εθνικής σε ”θετικό”, ως αποτέλεσμα της αποδεδειγμένης και διατηρήσιμης στροφής στην οργανική κερδοφορία.

Ευοίωνα είναι όμως τα πορίσματα της Π&Κ και αναφορικά με τις αποτιμήσεις των μετοχών, αφού τέσσερις από τις πέντε τιμές στόχους (Εθνική, Πειραιώς Alpha, Eurobank) αναθεωρούνται ανοδικά, ενώ μία εξ αυτών (Εμπορική) βρίσκεται υπό εξέταση.

Συγκεκριμένα, η τιμή στόχος για την Εθνική Τράπεζα αναθεωρείται στα 12,8 από 10,3 ευρώ (σύσταση για Underweight/Θετική προοπτική), αυτή της Alpha Bank στα 12,8 από τα 11,40 ευρώ (Overweight), της Eurobank στα 14,40 από 10,40 ευρώ (Overweight), ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή τίθεται στα 5,6 ευρώ από 4,90 ευρώ (Underweight).

Τέλος, για την Εμπορική Τράπεζα, η σύσταση παραμένει Underweight.

Όπως αναφέρεται, ως αποτέλεσμα των οργανικών κερδών και των υψηλότερων κερδών από χρηματοοικονομικές συναλλαγές που καταγράφηκαν στο α΄ τρίμηνο, η χρηματιστηριακή αναθεωρεί προς τα επάνω και τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των ετών 2003 και 2004 κατά 4% και 6,5%, αντίστοιχα.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ”καλύτερα των δικών της και των συγκλινουσών εκτιμήσεων”, η Π&Κ επισημαίνει την κατά 3,8% αύξηση στα προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη (κάτι που μπορεί να αποδοθεί στα βελτιωμένα bottom line αποτελέσματα) της Alpha Bank, αλλά εστιάζει στην κατά 23,4% άνοδο των οργανικών κερδών.

Για την Εθνική Τράπεζα, η Π&Κ αναφέρει ως βασικό παράγοντα προβληματισμού τη μετάβαση στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και την επακόλουθη επίπτωση στα ίδια κεφάλαια των υποχρεώσεων της Τράπεζας προς Συνταξιοδοτικά Ταμεία και των διαφορών ενοποίησης.

Για τη Eurobank, η χρηματιστηριακή παρατηρεί ότι αποτελεί ”το πιο ασφαλές στοίχημα στον κλάδο”, καθώς, μεταξύ άλλων, εμφανίζει σημαντική παρουσία σε αγορές με υψηλό growth και υψηλό περιθώριο κέρδους. θετικότατες ,χαρακτηρίζει τις επιδόσεις οργανικών εσόδων και κερδών και υψηλούς τους χρηματοοικονομικούς και κεφαλαιακούς δείκτες.

Σχετικά με την Alpha Bank, η Π&Κ παρατηρεί ότι ο τίτλος της εμφάνισε την καλύτερη απόδοση έναντι των ανταγωνιστών της από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας το ΓΔ κατά 20,6%, λόγω της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών της, της επιτυχημένης στροφής προς τη λιανική και την ανάκαμψη των αποτελεσμάτων της στο τρίμηνο. Κατά τη χρηματιστηριακή, η Alpha θα συνεχίσει τη θετική της πορεία και λόγω αυτού διατηρείται η σύσταση για outperform.

Για την Εμπορική Τράπεζα, αναφέρεται ότι το top line growth της ήταν ικανοποιητικό και αντανακλά την βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους και από προμήθειες, επισημαίνει την σημαντική βελτίωση της ποιότητας των κερδών, ενώ η βασική ανησυχία της χρηματιστηριακής σχετίζεται με το κόστος.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνεται ότι η ελαφρά αύξηση των συνολικών της κερδών πρέπει να αποδοθεί σε αυξημένα χρηματοοικονομικά έσοδα, ενώ υπογραμμίζεται η υποχώρηση των core operating profits κατά 4%. Η επιβράδυνση της αύξησης στα κόστη είναι το θετικό στοιχείο, ενώ η επιβράδυνση στα καθαρά έσοδα από τόκους και στο growth της καταναλωτικής πίστης αναφέρονται ως οι κυριότερες ”ανησυχίες” για το μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v