Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέχρι τέλος του έτους η ”νέα ΕΛ.ΠΕ. - Πετρόλα”

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση μεταξύ ΕΛ.ΠΕ.-Πετρόλα, όπως αναφέρθηκε σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν οι συνέργειες που προκύπτουν, καθώς και οι στόχοι της νέας εταιρίας, ενώ αναπάντητα παρέμειναν και πάλι ερωτήματα.

Μέχρι τέλος του έτους η ”νέα ΕΛ.ΠΕ. - Πετρόλα”
Η ωφελιμότητα των συνεργειών από τη συγχώνευση των ΕΛ.ΠΕ. και της Πετρόλα ήταν το κυρίαρχο θέμα της σημερινής κοινής συνέντευξης Τύπου των διοικήσεων των δύο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ., Αθανάσιο Καραχάλιο, αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πετρόλα, Ι. Κωστόπουλο, το όφελος από τις συνέργειες των δύο επιχειρήσεων θα ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι τα ΕΛ.ΠΕ. αποκτούν και νέο πλοίο 14.000 dt για τη μεταφορά λευκών προϊόντων πετρελαίου προς την Κύπρο και το Μαυροβούνιο.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης δεν δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα των δημοσιογράφων για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην εν λόγω συγχώνευση, για το πώς μεθοδεύτηκε το εγχείρημα, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι, κυρίως, όσον αφορά στην ανάπτυξη της εταιρίας προς το εξωτερικό.

Οπως εξήγησε ο Π. Καλατζής (μέλος του Δ.Σ. της Πετρόλα και της Paneuropean), το κίνητρο της συγχώνευσης για τον όμιλο Λάτση εκπορεύεται από τη μακροχρόνια δραστηριότητα στον χώρο της ενέργειας και το ενδιαφέρον που συνεχίζει να επιδεικνύει στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι με το deal προκύπτει μια πολύ δυναμική επιχείρηση, τόσο σε οικονομικά όσο και σε αναπτυξιακά μεγέθη, με δυνατότητες ανάπτυξης σε όλους τους τομείς ενέργειας. Παράλληλα, ο κ. Καλατζής χαρακτήρισε τη νέα εταιρία ως ύψιστο εγγυητή του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την ανάληψη του management, ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει τέτοιος προγραμματισμός.

Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε επίσης ότι το ποσό των 140 εκατ. ευρώ που έχει προκύψει από τα κεφάλαια που άντλησε η Πετρόλα κατά την είσοδό της στο Χ.Α., θα μεταφερθούν στα ΕΛ.ΠΕ., καθώς το επενδυτικό πρόγραμμά της ανεστάλη. Σε επισημάνσεις δημοσιογράφων ότι προσφάτως ο κ. Καραχάλιος δήλωσε πως η επένδυση της Πετρόλα ήταν καταστροφική και ότι το ”πάντρεμα” με τα ΕΛ.ΠΕ. ήταν η καλύτερη λύση”, ο κ. Κωστόπουλος απάντησε ότι η Πετρόλα είναι μια πολύ ισχυρή εταιρία και δεν χρειάζεται κανέναν για να τη σώσει.

Ο κ. Αθανάσιος Καραχάλιος δε, προσπάθησε να ανασκευάσει το περιεχόμενο των δηλώσεών του, εγκαλώντας μάλιστα τους δημοσιογράφους ότι απομόνωσαν μεμονωμένες φράσεις του.

Αναφορικά με τη συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων, όπως ανακοινώθηκε ξεκίνησε από χθες, και ήδη έχει ανατεθεί στην PKF η αποτίμηση και η σχέση ανταλλαγής των δύο εταιριών, ο οικονομικός έλεγχος ανατέθηκε στην Ernst & Young, ο νομικός έλεγχος στο δικηγορικό γραφείο Ποταμίτη–Ηλιάδου , ενώ η PriceWaterhouseCoopers ορίστηκε ως ορκωτός λογιστής.

Η συγχώνευση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες. Κατά τον Αθ. Καραχάλιο δεν θα θιγεί ούτε μια θέση εργασίας, αλλά θα προκύψουν κι άλλες από την επέκταση του επενδυτικού προγράμματος των ΕΛ.ΠΕ., πρώτος άμεσος στόχος του οποίου είναι η απόκτηση της σερβικής Beopetrol.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v