Μείωση 0,5% στα επιτόκια από ΕΚΤ (update 2)

Μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης κατά 0,50% (στο 2% και σε χαμηλό 55 ετών) ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ενώ νωρίτερα η BoE άφησε τα βρετανικά επιτόκια αμετάβλητα (3,75%). Για κίνδυνο περαιτέρω επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και για επιδρασεις στην ανταγωνιστικότητα από την άνοδο του ευρώ έκανε λόγο ο κ. Ντουίζεμπεργκ.

Μείωση 0,5% στα επιτόκια από ΕΚΤ (update 2)
Μείωση των βασικών επιτοκίων (προσφοράς και ζήτησης για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης) της ευρωζώνης κατά 0,50% στο 2% ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επισημαίνεται ότι η μείωση αυτή συμπίπτει με την πλειονότητα των προβλέψεων, ενώ οδηγεί τα ευρωπαϊκά επιτόκια στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 55 ετών.

Όσον αφορά στα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ευρωζώνης, διαμορφώνονται πλέον στο 3% και το 1%, από το 3,50% και το 1,50% αντίστοιχα.

Συσχετισμένη με τον κίνδυνο χαμηλής ανάπτυξης στην ευρωζώνη έκρινε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντουίζεμπεργκ, τη σημερινή μείωση επιτοκίων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη σύσκεψη της ΕΚΤ. Ακόμη, ο κ. Ντουίζεμπεργκ δήλωσε ότι η ΕΚΤ περιέκοψε τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης κατά τα έτη 2003 και 2004, ενώ προέβλεψε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού για το επόμενο έτος.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην ενίσχυση του ευρώ, προέβλεψε ότι η εξέλιξη αυτή θα επιδράσει στην ανταγωνιστικότητα των τιμών της ευρωζώνης, ενώ επεσήμανε για μία ακόμη φορά την ανάγκη να τηρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι αναλυτές, η κίνηση της Ευρωπαϊκή Κέντρικής Τράπεζας ήταν επιβεβλημένη, λόγω της στασιμότητας της ανάπτυξης στην ευρωζώνη (αμετάβλητη στο α΄ τρίμηνο έναντι του προηγούμενου τριμήνου, στο 0,8%) και τις γενικότερες ενδείξεις για αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εξάλλου, ”διευκόλυνση” εκτιμάται ότι παρείχε στο επιτελείο Ντουίζεμπεργκ η υποχώρηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ για τον μήνα Μάιο, χαμηλότερα του 2%, στο 1,9%.

Αλλωστε, λίγη ώρα νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, τα βρετανικά επιτόκια στο 3,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v