Επαν-επιβίβαση αγοραστών στο ΧΑ

Με τον ΟΤΕ (1,80%) να έχει αναλάβει τα ηνία, και τις τράπεζες να ακολουθούν από κοντά (1,54%) η αγορά διέσπασε ανοδικά το εύρος συσσώρευσης των 1.820 – 1.840 μονάδων, με νέα σημαντική ενίσχυση του όγκου συναλλαγών. Τιμή - στόχος πλέον για σήμερα, η προσέγγιση των 1.870 μονάδων.

Ο αντεστραμένος σχηματισμός ”ώμου - πλάτης” που δημιούργησε η αγορά, κινούμενη μέσα στο εύρος συσσώρευσης 1.820 – 1.840 μονάδων οδηγεί σε ανοδική διάσπαση της αντίστασης στο ανώτατο σημείο του εύρους.

Ως εκ τούτου, ο Γενικός Δείκτης αναρριχάται μέχρι και την περιοχή των 1.860 μονάδων εν μέσω νέου κλεισίματος short θέσεων σε τραπεζικούς κύκλους και τη νέα ανοδική κίνηση του ΟΤΕ, ο οποίος πλέον επί του πρακτέου, έχει αναλάβει τα ηνία της αγοράς έχοντας δημιουργήσει βάσει τα 10 ευρώ.

Το γεγονός ότι γύρω στις 11.40’ (όπως ακριβώς είχε περιγραφεί στο πρωινό σχόλιο της στήλης), η αγορά ”διόρθωσε” προς τις 1.824,7 μονάδες, επιβεβαιώνει απλά και μόνο την τεχνικότητα της κίνησης. Να σημειωθεί ότι σε εκείνη τη φάση, η μετοχή της Εθνικής υποχωρούσε προς τα 13,7 ευρώ για να αντιδράσει και πάλι στη συνέχεια προς τα 14,1 ευρώ.

Η σημαντική ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας (97 εκατ. ευρώ στις 13.40’) συνιστά την ύπαρξη follow through αγοραστικού ενδιαφέροντος, καθώς στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του τελευταίου τριημέρου έχει εμφανιστεί σημαντική ζήτηση, κάτι που δείχνει ότι συνεχίζεται η επανατοποθέτηση ρευστότητας.

Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αφορά στην κυκλικότητα των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων. Για παράδειγμα σήμερα στην κορυφή των κερδισμένων βρίσκονται οι μετοχές των Μινωικών Γραμμών, Mevaco, Creta Farm και ορισμένων ακόμη που ξεχωρίζουν.

Και αυτό το στοιχείο θεωρείται απολύτως θετικό για όσους προσβλέπουν σε συνέχιση της ανόδου.

Προσοχή χρειάζεται η απόφαση για τα ευρωπαϊκά επιτόκια που θα ληφθεί από την ΕΚΤ στις 14.45’ με την ελληνική αγορά να τιμολογεί μείωσή τους κατά 50 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v