Καυτός Ιούνιος στη Σοφοκλέους!!!

Εβδομαδιαία κέρδη 9,9%, εκτίναξη των μέσων ημερήσιων καθαρών συναλλαγών στα 166 εκατ. ευρώ είναι ο θετικός απολογισμός της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου με πρωταγωνιστές τους ΟΤΕ (17%), Alpha (16,5%), Eμπορική (20,2%) Η αγορά κοιτά υψηλότερα, άν δεν αλλάξει βεβαίως το ”κλίμα” στο εξωτερικό. Στα αρνητικά η απότομη μεταστροφή στο NASDAQ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο υψηλότερο σημείο έτους, 1.872 μονάδες, με το καλύτερο ίσως ποσοστό εβδομαδιαίας μεταβολής (9,9%) των τελευταίων μηνών, έκλεισε η εβδομάδα.

Με αύξηση συναλλαγών, όπως σημειώνει και ο Εμμανουήλ Χατζιδάκις (Magna Trust), που επιβεβαιώνει αφενός μεν την ενεργότερη στάση των εντός παιδιάς παικτών, όσο και αυτό είναι το σημαντικό, την προσέγγιση νέων πελατών.

Τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, αλλά και επιμέρους βιομηχανικές μετοχές (3E, Τιτάν, Βιοχάλκο) έκαναν την διαφορά την προηγούμενη εβδομάδα, φέρνοντας το δείκτη μια ανάσα από την υψηλή τιμή Δεκεμβρίου - άμεση τιμή στόχο των 1.895 μονάδων.

Είναι ξεκάθαρο πως εάν την ερχόμενη εβδομάδα συντηρηθεί το κλίμα στις διεθνείς αγορές, τότε ο στόχος της προσέγγισης των 1.895 μονάδων θα επιτευχθεί σχετικά εύκολα.

Μελανό σημείο, το απότομο reversal χθες στην αγορά του NASDAQ, που ενώ κινείτο σε θετικό έδαφος τελικά έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και ιδιαίτερα αυξημένο όγκο συνλλαγών.

Εαν πάντως δεν αλλάξει το κλίμα, στο εξωτερικό, ”ανοίγει”, τεχνικά η ελληνική αγορά τόσο σε επίπεδο Δείκτη όσο και για επιμέρους μετοχές. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα μια στις τέσσερις εισηγμένες κατέγραψαν υψηλή τιμή έτους, ενώ πλήθος μετοχών κυμαίνεται πλέον υψηλότερα του ΚΜΟ-200.

Είναι προφανές πως η προσπάθεια που επιχειρείται διεθνώς, ειδικότερα στη Νέα Υόρκη, να παραμείνει ενεργό το χρήμα, ταυτόχρονα, σε μετοχές και ομόλογα, προοιωνίζεται έναν... καυτό Ιούνιο, που ίσως προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις με τις διακυμάνσεις των αγορών.

Όπως σημειώνουν κορυφαία χρηματιστηριακά στελέχη, την έξωθεν ανοδική αφορμή θα εκμεταλλευθούν στο έπακρο στην πλειονότητά τους οι εγχώριοι παίκτες. Έχει εδώ και καιρό άλλωστε, ξεκαθαριστεί, από τη στήλη αυτή του Euro2day.gr, πως η υπόθεση ”άνοδος” αφορά στην πλειονότητα της αγοράς και όχι μόνο, ενώ οι προεκτάσεις μόνο αυστηρά οικονομικές δεν θα πρέπει να θεωρούνται.

Για την ερχόμενη εβδομάδα, παραμένουμε σταθεροί στην εμπιστοσύνη που δείχνουμε στην Εθνική, την οποία έχει κατακτήσει επάξια από τις αρχές Απριλίου. Στα υπ όψιν πάντως η εισαγωγή των νέων δωρεάν μετοχών της ΕΤΕ, ενω μένει βέβαια να συνεκτιμηθούν η αποκοπή μερίσματος του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ. Πάντως, η μετοχή του Οργανισμού πολύ δύσκολα θα πιεστεί χαμηλότερα των 10,2 ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως σταδιακά επιμέρους επιχειρηματίες και όμιλοι σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τη θετική συγκυρία προχωρώντας σε κινήσεις αναδιάρθρωσης.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Χ. Κ. Τεγόπουλος, όπου η διοίκησή της θα αποφασίσει στην τακτική γενική συνέλευση της 30ης Ιουνίου την ακύρωση μετοχών. Προφανή τα οφέλη τόσο για τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας, όσο και για τα κέρδη ανά μετοχή σε βάθος χρήσης.

Για την ερχόμενη εβδομάδα, δικαιωματικά θα επιμείνουμε αισιόδοξα, θεωρώντας τις 1.855 μονάδες βάση στήριξης, τις 1.895 μονάδες πρώτο στόχο και τις 2.010 μονάδες, επόμενη τιμή και στόχο-πρόκληση.

* Τα reports των ΑΧΕ με αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την εβδομαδιαία κίνηση της Σοφοκλέους, την τεχνική ανάλυση, αλλά και την άποψη των παραγόντων της αγοράς για τα τεκταινόμενα δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v