Νέα εκτίναξη με παρότρυνση... Oracle!

Στην προσφορά της Oracle, που ταρακούνησε τις διεθνείς αγορές βρήκε την αφορμή (που αναζητούσε) για νέα εκτίναξη προς τις 1.900 μονάδες η Σοφοκλέους. Αρωγοί στην προσπάθεια ΟΤΕ (4,19%), 3Ε (6,44%), Alpha (4,34%) και Εμπορική (5,53%). Στο 9/1 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές, στα 173 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, ενώ τα εβδομαδιαία κέρδη του Γενικού Δείκτη ανέρχονται στο 9,9%!.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ούτε ένα ψεγάδι, ούτε ένα παράπονο από τη σημερινή συνεδρίαση. Όχι μόνο γιατί η Σοφοκλέους προσέγγισε τις 1.862 μονάδες, αλλά και γιατί εν συνεχεία με την... έξωθεν παρότρυνση της Oracle, ανέβασε ακόμη υψηλότερα τον πήχη.

Στις 1.876,6 μονάδες με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται κατά 44,5 μονάδες, περίπου 2,4%, και με συναλλαγές 173 εκατ. ευρώ, να ολοκληρώνει ένα ”κλείσιμο” στα υψηλά της εβδομάδας. Και όχι μόνο. Γιατί άμεσα, ο επόμενος στόχος της αγοράς είναι η προσέγγιση του προηγούμενου ”υψηλού” του Δεκεμβρίου των περίπου 1.875 μονάδων.

Χωρίς καμμία απολύτως ένσταση, αυτή η εβδομάδα κύλισε ακριβώς έτσι όπως άρμοζε σε μια αγορά που επιχειρεί να απεγκλωβιστεί και να διαμορφώσει πλέον μακροπρόθεσμη τάση, ανόδου.

Η στήλη από την αρχή της εβδομάδας ήταν υπερθετικός αρωγός αυτής της προσπάθειας, συνέβαλλε όπως σημειώνουν οι φίλοι της, στο ελάχιστο που της επιτρέπουν οι δυνατότητές της, στη διαμόρφωση και εμπέδωση αυτού του καλύτερου κλίματος.

Στις 942,8 μονάδες ο FTSE 20, αλλά σημειώστε το σπουδαιότερο, πως αυτό επιτυγχάνεται μέσω του τραπεζικού δείκτη, που οριακά ξεπερνά τις 3,.100 μονάδες. Στις 3.106 μονάδες με κέρδη 2,8% αντέδρασαν και σήμερα οι τράπεζες με αιχμή τις Εμπορική, Εθνική.

Υπερκέρδη για τον ασφαλιστικό δείκτη (8%), καθώς τόσο για την Εθνική όσο και για το Φοίνικα, προσφέρεται μια πρώτης τάξεως αφορμή να βελτιωθεί περαιτέρω η καθαρή τους θέση.

Αναμφίβολα όμως την παράσταση σήμερα ”κλέβουν” οι εκδόσεις με 10,2% και τα δύο πιο ”παιζόμενα” κρατικά χαρτιά ελάχιστης διασποράς, ΟΛΦ και ΥΔΑΠ.

Έπεται βέβαια συνέχεια και για αυτές και για τις υπόλοιπες του ”περιβάλλοντος”. Επιθετική όμως και η συμπεριφορά μετοχών εταιριών όπως η 3E, κοντά πλέον στα 15 ευρώ, της Ιντρακόμ, του Τιτάνα, της Βιοχάλκο, ενώ από τους κλαδικούς δείκτες αρνητικά κινήθηκε μόνο αυτός των διυλιστηρίων.

Από τις περίπου 300 μετοχές που έκλεισαν ανοδικά, ο Τεγόπουλος δικαιολογημένα ”καρφώθηκε” στο 18%, αφού η σχετική απόφαση της διοίκησης, ευνοούσε τη σημερινή ακραία κίνηση.

Δεν υστέρησε ο ΔΟΛ, με κέρδη οι Φιερατέξ, Άσκο, Σωληνουργεία Κορίνθου, Κέγκο και γενικότερα πλειάδας μετοχών με απόδοση μεγαλύτερη του 10%. Το σημαντικότερο είναι ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των πηγών μας, πως οι αγοραστές στον ΟΤΕ θα ενισχύονται μετά την υπέρβαση της τιμής των 10,1 ευρώ.

Όπως επίσης και οι διαβεβαιώσεις των ανθρώπων της Εθνικής, πως οποιαδήποτε προσπάθεια υποτιμητικής εκμετάλλευσης εν όψει της εισαγωγής των νέων δωρεάν μετοχών, θα ”τσουρούφληζε” μια και καλή τα μακριά δάχτυλα των υποτιμητών.

Άλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό πως απλό το παλιό συμπαγές μέτωπο των σορτάκηδων, οι 3-4 κύριες ισχυρές χρηματιστηριακές έχουν συμπαραταχθεί με το μέτωπο των Εθνικής, Eurobank, Alpha.

Για την ερχόμενη εβδομάδα εκτός… έξωθεν απροόπτου, προέχει η ”δοκιμασία” και η κατάκτηση των 1895 μονάδων. Και στη συνέχεια το ξανασυζητάμε από ευνοϊκότερη για τους αγοραστές θέση.

Σημείωση: Η στήλη όλη αυτή την εβδομάδα δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλο της, έλαβε ξεκάθαρη θέση, έθεσε συγκεκριμένες τιμές στόχους και έβαλε στοιχήματα με αρκετούς απαισιόδοξους. Προσπάθησε να είναι όσο πιο συγκεκριμένη γίνεται χωρίς υπεκφυγές και ήξεις αφήξεις. Εξ αρχής στόχος μας ήταν το υψηλό του Δεκεμβρίου, δηλαδή οι 1895 μονάδες.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Νεοχημικής (κέρδη 7,67%) της Logismos (κέρδη 10,3%) και της Σαραντής (κέρδη 5,18%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Μπαλάφας που έκλεισε με απώλειες 3,01%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Νεοχημική, της Αστέρας, της ΕΛΤΟΝ, της Hyatt, της Frigoglass, της Νίκας, της ΕΥΑΘ, της Σαραντής, των ΚΑΕ και της ΓΕΚ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 173 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 12,04 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 1.404.990 μετοχών της Σωληνουργεία Κορίνθου που αφορά το 3,8% του μετοχικού της κεφαλαίου στην τιμή των 1,35 ευρώ. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της εταιρίας παρουσιάζει σημαντική άνοδο, ενώ σήμερα έκλεισε με κέρδη 12%. Επιπλέον, κατά το τελευταίο τρίμηνο η μετοχή της εταιρίας έχει υπερδιπλασιάσει την αξία της.

Επίσης, έγινε ένα πακέτο 400 μετοχών της Μπαλάφας στα 10,3 ευρώ, ένα πακέτο 526.760 μετοχών της Informer στα 5,72 ευρώ, ένα πακέτο 90.000 μετοχών της ΔΕΗ στα 14,27 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 μετοχών της 3Ε στα 14,36 ευρώ.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 118.416 μετοχών της Follie Follie στα 12,66 ευρώ, δύο πακέτα 1.000 μετοχών το καθένα της Μπενρουμπή στα 5,92 ευρώ, ένα πακέτο 170.000 μετοχών της Τέρνα στα 3,58 ευρώ και ένα πακέτο 1.600.000 μετοχών της Delta Singular στα 1,88 ευρώ και το οποίο αντιπροσωπεύει το 1,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v