Οι κινήσεις των ελληνικών τραπεζών μετά την ΕΚΤ

Μειώσεις των ελληνικών στεγαστικών επιτοκίων είναι πιθανό να προκαλέσει η μείωση του ευρωπαϊκών κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ λιγότερο πιθανή θεωρείται μια αναδιάρθρωση των καταναλωτικών δανείων. Σήμερα, κατά πιθανότητα, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις των τραπεζών.

Οι κινήσεις των ελληνικών τραπεζών μετά την ΕΚΤ
Η μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης θα ανοίξει, κατά, πάσα πιθανότητα, έναν μικρό ”χορό” μειώσεων και στα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μειώσεις αναμένονται στα στεγαστικά δάνεια, και κυρίως στα σταθερά ορισμένου χρόνου, ενώ αντιθέτως πολύ μικρές είναι οι πιθανότητες για νέες μειώσεις στα καταναλωτικά, με εξαίρεση τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, όπου ενδεχομένως θα σημειωθούν κάποιες εκπλήξεις.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το αργότερο την Πέμπτη και θα αρχίσουν να ανακοινώνονται αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι αυτομάτως μειώνονται τα επιτόκια των στεγαστικών προϊόντων που είναι συνδεδεμένα με το euribor.

H HSBC Ελλάδος είναι η πρώτη τράπεζα που ανταποκρίθηκε άμεσα στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μείωσε το κυμαινόμενο επιτόκιο του στεγαστικού δανείου στο 3,90% από 4,20%.

Μικρά χαρακτηρίζει τα περιθώρια των ελληνικών τραπεζών να ωφεληθούν από τη μείωση των επιτοκίων, περνώντας την στους καταθέτες, η Marfin Hellenic στο πρωινό της report. Η ίδια επισημαίνει ότι οι τράπεζες που ωφελήθηκαν περισσότερο από τις προηγούμενες μειώσεις επιτοκίων ήταν αυτές με καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου, όπως οι Alpha, Εμπορική και Εθνική. Η Marfin εκτιμά ότι τα περιθώρια μείωσης στις κατηγορίες είναι μικρά.

Αντίθετα, επισημαίνει, μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια κίνησης που έχουν οι τράπεζες των οποίων η καταθετική βάση αποτελείται κυρίως από προθεσμιακές καταθέσεις και repos, όπως η Eurobank, καθώς τα επιτόκια στις κατηγορίες αυτές παραμένουν στο 2,7%. Αναφορικά με τα επιτόκια δανείων, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης, κυρίως στα καταναλωτικά.

Γιώργος Μαντέλας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v