Επιτόκια, αγορές και... ψυχολογία!!!

Κυρίαρχος παράγοντας των αγορών, ως γνωστόν, είναι η ψυχολογία. Το ίδιο ισχύει εσχάτως και για τις… οικονομίες που υποθάλπουν την ”καταναλωτική εμπιστοσύνη” προσβλέποντας πολύ απλά στην... κατανάλωση, αλλά και στη –σχεδόν… υποχρεωτική- χρηματιστηριακή επένδυση!!! Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές;

Επιτόκια, αγορές και... ψυχολογία!!!
του Γιώργου Παπανικολάου



Η μείωση των επιτοκίων του ευρώ αποτέλεσε χαρμόσυνη είδηση για τις αγορές ανά τον κόσμο, ιδίως καθόσον αναμένεται αντίστοιχη κίνηση και από την πλευρά της FED στο προσεχές διάστημα.

Ελάχιστα φαίνεται να απασχολεί τώρα τις αγορές το γεγονός ότι τα επιτόκια μειώνονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εξ αιτίας του φόβου του αποπληθωρισμού και της στασιμότητας στην ανάπτυξη.

Ακόμη λιγότερο φαίνεται να ανησυχεί η ελληνική αγορά. παρότι η οικονομία μας βρίσκεται σε άλλη ”φάση” σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη...

Τα χαμηλά επιτόκια τροφοδοτούν στη περίπτωση μας την κατανάλωση και απειλούν να ενισχύσουν τον- ήδη υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- πληθωρισμό χωρίς ιδιαίτερο όφελος για τις παραγωγικές επενδύσεις.

Ακόμη και για τις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες πολλοί θα... ”πετροβολήσουν” στο προσεχές διάστημα (λησμονώντας ότι κι εκείνες με τη σειρά τους είναι δέσμιες των ασφαλιστικών και εργασιακών αγκυλώσεων του δημοσίου- που καθιστούν ανελαστικό τον βασικότερο παράγοντα κόστους), η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δεν είναι ευχάριστη.

Το μόνο θετικό, εφόσον αξιοποιηθεί, είναι ότι η σχεδόν μηδενική απόδοση των ”σταθερών τοποθετήσεων”, η οποία μάλιστα σε σχέση με τον πληθωρισμό είναι και αρνητική, ενδέχεται να ενισχύσει την αναζήτηση σχετικά ασφαλών τοποθετήσεων στη Σοφοκλέους.( σ.σ. αντίστοιχες τάσεις ελπίζεται ότι θα αναπτυχθούν και στις ξένες αγορές δια της …εις άτοπον απαγωγής).

Υπό αυτή την έννοια, δεν αποκλείεται να δούμε επιτάχυνση στους ρυθμούς των νέων εισαγωγών και των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, ιδίως δε των... μετοχοποιήσεων εκ μέρους του δημοσίου, που αντλούν και τα περισσότερα κεφάλαια από την αγορά.

Ρευστότητα πάντα υπήρχε. Μια ματιά στα τεράστια ποσά που είναι... ”αγκυροβολημένα” σε repos και αμοιβαία διαθεσίμων, αρκεί για να σας πείσει.

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι οι μεγάλες αγορές της Δύσης κινούνται σε επίπεδα υψηλών 52 εβδομάδων, έχοντας διασπάσει μάλιστα ανοδικά και κινητούς μέσους όρους 200 ημερών ( συνέβη πλέον και στη Σοφοκλέους) έχει ήδη καταστεί γνωστό.

Αυτό που δεν είναι ίσως τόσο προβεβλημένο, είναι το γεγονός ότι τα ”σημάδια” αυτά δεν είναι αρκετά για να ”πείσουν” τους ειδήμονες για την έξοδο των αγορών από τη μακροχρόνια πτωτική τάση.

Προς το παρόν, κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι οι ξένοι, αλλά και πολλοί έλληνες παράγοντες, τις αγορές τις ωθεί η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ και η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ, όχι οι αριθμοί, τα θεμελιώδη μάκρο και μίκρο- οικονομικά μεγέθη.

Βραχυπρόθεσμα, η ψυχολογία και η τεράστια διαθέσιμη ρευστότητα ( που ενισχύεται με τις μειώσεις επιτοκίων) ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη υψηλότερα τις αγορές ( σε ένα ποσοστό 5-10% εκτιμούν ορισμένοι, ακόμη πιο ψηλά λένε κάποιοι άλλοι) αλλά δεν μπορεί να τις κρατήσει εκεί επ άπειρον, αν δεν βελτιωθούν οι πραγματικοί αριθμοί.

Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπ όψιν μας είτε είμαστε βραχυχρόνιοι είτε μακροχρόνιοι στην χρηματιστηριακή μας οπτική.

Η πραγματική επίπτωση των μειώσεων στα επιτόκια δεν πρόκειται να φανεί αμέσως , θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες. Αυτό που συμβαίνει άμεσα- ή προσδοκάται ότι θα συμβεί- είναι η αύξηση της καταναλωτικής ( και επενδυτικής) εμπιστοσύνης και βέβαια η αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας.

Σε αυτό ”ποντάρουν” τώρα οι αγορές , για τους επαγγελματίες των οποίων άλλωστε, το... ”ψωμί” βγαίνει πάντα, αρκεί να υπάρχουν δύο στοιχεία.

Συμμετοχή των επενδυτών ( που πληρώνουν προμήθειες για να αγοράζουν αλλά και να πωλήσουν) και αμφίπλευρες... διακυμάνσεις (για να προσελκύουν το ενδιαφέρον αγοραστών και πωλητών).

ΥΓ1: Η απότομη μεταστροφή του NASDAQ την Παρασκευή δεν συνεπάγεται απαραίτητα πισωγύρισμα των αγορών. Ο NASDAQ ήδη έχει καταγράψει άνοδο 50% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου 2002, σε αντίθεση με όλες τις άλλες αγορές.

Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός οτι το Μάϊο κατεγράφη από την First Call ρεκόρ πωλήσεων από insiders, στη Wall Street.

ΥΓ2: ”Hedge your bets”, που λένε και οι αγγλοσάξονες, είτε χρησιμοποιώντας τα παράγωγα, είτε επενδύοντας και ρευστοποιώντας κέρδη με προσοχή, ώστε η ”θέση” σας στην αγορά να είναι πάντα υπό έλεγχο.

Μην ξεχνάτε ότι είναι ολίγον... παράξενο να ανεβαίνουν ταυτόχρονα, οι μετοχές, ΚΑΙ τα ομόλογα ΚΑΙ τα εμπορεύματα!!!

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v