Αλλαγή σκυτάλης και... επί τόπου τροχάδην

Έκαναν μια μικρή στάση χθες τα blue chips, παραδίνοντας τη ”σκυτάλη” στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Όμως ακόμη και αν συνεχιστεί η μικρή διόρθωση σε επίπεδο Δείκτη, είναι προφανές πως στην αγορά όλοι ”ψάχνονται” για τη συγκυρία και την τιμή που θα τοποθετηθούν. Με την πρώτη ευκαιρία η αγορά θα κινηθεί υψηλότερα των 1.900 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δοκίμασε τις 1.893 μονάδες, αλλά με αφορμή την αποκοπή μερίσματος (ΟΠΑΠ, Τρία Έψιλον) ο βασικός δείκτης υποχώρησε προς τις 1.868 μονάδες.

Διολίσθησε ο Δείκτης αλλά όχι η αγορά, καθώς στην πλειονότητά τους οι μετοχές κυρίως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρέμειναν στο επίκεντρο του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.

Έχει περιθώρια περαιτέρω μικρής υποχώρησης ο Δείκτης; Αν κρίνουμε από τις χθεσινές συναλλαγές σε μετοχές θεσμικών προτιμήσεων συμπεραίνουμε πως μέρος μόνο των ισχυρών ”παικτών” κατάφερε να τοποθετηθεί χθες.

Θα καλόβλεπαν δηλαδή μια περαιτέρω υποχώρηση για παράδειγμα της Alpha, ή του Τιτάνα, των ΕΛΠΕ, της Τρία Έψιλον. Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει σήμερα διόρθωση η συμπεριφορά της Εθνικής και ο ηγετικός της ρόλος μας καθιστά σαφές πως η αγορά ”κοιτάζει” υψηλότερα.

Σκεφτείτε πως με απόδοση περίπου 10% η Εθνική την προηγούμενη εβδομάδα και παρά την εισαγωγή μερικών εκατομμυρίων μετοχών χθες, ο τίτλος ενισχύθηκε κι άλλο, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ουδείς τόλμησε να διανοηθεί να δανειστεί τίτλους της Εθνικής ή να ”σορτάρει” τον τίτλο.

Συνεκτιμήστε και την όλο και μικρότερη διαφορά μεταξύ της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής από αυτήν της Eurobank που περιορίζεται πλέον στα περίπου 320 εκατ. ευρώ.

Σηματωρός και οδηγός η Εθνική, όπως εδώ και καιρό έχει ξεκαθαρίσει η στήλη, με τη συνδρομή του ΟΤΕ που λόγω μερίσματος μπορεί να συνεχίσει προς τα 11,5 ευρώ είναι θέμα συγκυρίας και... διαθέσεων για να κινηθεί η αγορά υψηλότερα και των 1.900 μονάδων.

Το θετικό είναι πως στη συνείδηση των ενεργών ”παικτών” η όποια καθυστέρηση, ή ενδιάμεσες διορθώσεις προσφέρονται για αγορές, ανακύκλωση θέσεων και μετακύλιση ρευστότητας.

Έσχατη βάση για τον Δείκτη παραμένουν οι περίπου 1.820 μονάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αγορά θα υποχωρήσει ”ντε και καλά” προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα, πέραν των γνωστών blue chips, η ΕΧΑΕ που στα 3,6 ευρώ χθες ”έγραψε” υψηλή τιμή έτους, η Εβροφάρμα (λόγω του ισχυρότατου επενδυτικού σχήματος), η Εθνική Ακινήτων (λόγω αυξημένων συναλλαγών), βεβαίως η Τράπεζα Αττικής, το ”πουλέν” της στήλης Μπαλλής Χημικά, ο αφυπνιστής Καμπάς, ο Τζιρακιάν (αυξημένες συναλλαγές και φήμες μοχλεύουν τη μετοχή), Σαραντής Χίου, Kego, Informatics, Spider και Σωληνουργεία Κορίνθου.

Αυξημένες οι συναλλαγές χθες σε Inform Λύκo, Μυτιληναίο, Creta Farm, ΔΟΛ, Τεγόπουλο, Μαΐλλη και σε ορισμένες ακόμη που πρέπει να προσεχθούν.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v